Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Witam. Potrzebuje w miarę szybkiego roweru do poruszania się po asfalcie wypatrzyłem sobie dwa Romet Orkan 4 i Cube SL Road który z nich będzie szybszy na prostym odcinku drogi? Pozdrawiam.
chudeusz09 Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Czerwony..... zawsze najszybszy jest czerwony...
Gość Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Ty tak na poważnie? Przemyślałeś swoje pytanie? Mógłbyś chociaż się pokusić o podanie konkretnego modelu CUBE... 2 głosy na czerwony! Ja ma u siebie kilka czerwonych śrubek, średnia podskoczyła drastycznie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Listopada 2017 Mod Team Napisano 11 Listopada 2017 To zależy od właściciela i jego mocnej ( lub słabej ) nogi
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Generalnie lżejszy będzie szybszy, bo szybciej się rozpędzi.
chudeusz09 Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Bzdura! Zmieniłem kiedyś chwyty na czerowne i na prostej rower był zdecydowanie szybszy...
Gość Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Ja mam czerwone klocki hamulcowe. Mam dać +10 do szybkości czy do hamowania?
chudzinki Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 No co Wy?! Przecież od zawsze wiadomo, że białe są najszybsze .
Gość Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Dokładnie, bo biały to taki wyblakły czerwony. Zawsze można wziąć takie dwa rowery zrzucić z 10 pietra i sprawdzić, który szybciej doleci. I to właśnie ten będzie najszybszy.
Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Napisano 11 Listopada 2017 Mógłbyś chociaż się pokusić o podanie konkretnego modelu CUBE... Napisałem Cube sl road nie wiem co jeszcze mogę dopisać. Tylko że czerwony najmniej mi się podoba... A tak na poważnie jestem amatorem i nie umiem tego fachowo opisać więc opowiem na chłopski rozum. Gdy jadę swoim obecnym rowerem po prostej rozpędzam się do pewnej prędkości i czuje na pedałach luz, brak oporu (tak jakby zjeżdżać ze stromej górki i pedałować) ale kondycyjnie czuje że ma siłę pojechać szybciej tylko ogranicza mnie właśnie rower więc szukam takiego na którym będę się w stanie rozpędzić bardziej. Romet ma 27 biegów, cube 16 ale nie wiem czy to zależy od ilości biegów czy od czegoś innego dlatego pytam.
Gość Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Obydwa mogą jechać tak samo szybko jeśli Twoje silniki potrafią je napędzić. Prędkość oprócz rzeczy obiektywnych typu wiatr wzniesienie, nawierzchnia zależy jeszcze od masy roweru, opony czyli szerokości i np. rodzaju bieżnika, przełożeń (nie ilość biegów tylko ilość zębów na zębatce z przodu i z tyłu), od samego jeźdźca i tego jaką ma moc w nogach oraz oczywiście od stopnia zużycia roweru. Także typ roweru ma znaczenie. Generalizując, to tak baaardzo ogólnikowo: miejski - wolny, MTB,cross - szybsze, szosa najszybsza. Poprawcie mnie jak coś przeoczyłem...
Quell Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 ozpędzam się do pewnej prędkości i czuje na pedałach luz, Bo brak ci twardych przełożeń. Cube sl road nie wiem co jeszcze mogę dopisać. Np. rocznik.
fil29 Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Biegi biegami predzej przełożenia czyli ilość ząbków na tyle i przodzie. Im mniej z tyłu a wiecej z przodu tym szybciej się jedzie. Tylko czy Twoje nóżki dadzą rade to uciągnąć.
chudzinki Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 swoim obecnym rowerem Jakim? cube 16 Na pewno? EDIT: no tak, starsze 2x8. Porównując przełożenia to szybszy Cube.
chudeusz09 Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Sądząc po wiedzy kolegi (bez urazy oczywiście), może nie tyle brakuje przełożeń, co wiedzy jak ich używać? [emoji6]
Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Napisano 11 Listopada 2017 Obydwa mogą jechać tak samo szybko jeśli Twoje silniki potrafią je napędzić. Prędkość oprócz rzeczy obiektywnych typu wiatr wzniesienie, nawierzchnia zależy jeszcze od masy roweru, opony czyli szerokości i np. rodzaju bieżnika, przełożeń (nie ilość biegów tylko ilość zębów na zębatce z przodu i z tyłu), od samego jeźdźca i tego jaką ma moc w nogach oraz oczywiście od stopnia zużycia roweru. Wiadomo ja to rozumiem ale chyba zakładamy dla obydwu rowerów te same warunki atmosferyczne i terenowe i mówimy o jednym rowerzyście więc chyba są rowery szybsze i wolniejsze a nie oba mogą jeździć tak samo. Bo brak ci twardych przełożeń. Co to znaczy? Np. rocznik. 2016 Biegi biegami predzej przełożenia czyli ilość ząbków na tyle i przodzie. Im mniej z tyłu a wiecej z przodu tym szybciej się jedzie. Tylko czy Twoje nóżki dadzą rade to uciągnąć Czy dadzą radę uciągną tego nie mogę obiecać ale chyba mam od tego ileś tam tych biegów na jednym jeździ się lżej na innych ciężej nie jest powiedziane że muszę jeździć a tym najcięższym. Pod górkę chyba nikt nie wyproadza roweru tylko sobie dobiera odpowiednio lekką przerzutkę. Jakim? Jakaś stara Merida nie pamiętam modelu ale kiedyś próbowałem coś o niej znaleźć ale nie było żadnego info w necie. Sądząc po wiedzy kolegi (bez urazy oczywiście), może nie tyle brakuje przełożeń, co wiedzy jak ich używać? Nie wykluczam takiej sytuacji.
Quell Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Co to znaczy? Jaka jest największa zębatka korby,i najmniejsza kasety/wolnobiegu ?
Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Napisano 11 Listopada 2017 Nie mam pojęcie nie zmam się na tym jestem tylko niedzielnym rowerzystą
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Listopada 2017 Mod Team Napisano 11 Listopada 2017 Niedobrze, że nic nie wiesz i nie potrafisz sprecyzować podstawowych kwestii, ale upraszczając : blat powyżej 50 zębów można uznać za twardy, więc może kup szosę jak tak pragniesz tej prędkości.
Quell Napisano 11 Listopada 2017 Napisano 11 Listopada 2017 Nie mam pojęcie nie zmam się na tym jestem tylko niedzielnym rowerzystą Wystarczy umiejętność czytania,lub liczenia. Bo jest to opisane,a jak nie widać to policzyć.
Obcy2 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Napisano 11 Listopada 2017 więc może kup szosę jak tak pragniesz tej prędkości. To nie tak ja chce tylko jeździć trochę szybciej na miarę swoich możliwości. W szosie boje się tej niewygodnej pozycji,a czytałem że cube to rower fitness czyli wygodna rama crossowa i prędkość szosy więc myślałem że dla mnie będzie lepszy fitness od szosy.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Listopada 2017 Mod Team Napisano 11 Listopada 2017 OK, masz tam blaty korby - tzw. kompakt w szosie, czyli 50/34, tylko pytanie co to dla Ciebie znaczy szybko Podaj przykład : trasa X o charakterze płaskim/pagórkowatym ( niepotrzebne skreślić ), czas lub średnia, ewentualnie jakie prędkości rozwijasz i jakich oczekujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.