Skocz do zawartości

[obręczowe do przełajki] mini v czy canti

radziuGD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, odwieczne pytanie, co mocniejsze?

Zastanawiam się między accent lite-cx a tektro cr720.

Internet jednoznacznie mi nie odpowiedział, co będzie lepiej zatrzymywało rower. Obecne shorty 4 to jakiś dramat, na szczęście jeden złapał dziwnego luzu wiec jest pretekst.

Zakładając mini na przedzie zostanie prawie 2 cm prześwitu pod linką z tyłu ponad 1.

Jakieś przemyślenia, argumenty?

Napisano

No właśnie, tylko czy ta moc wynika z tego,że canti źle wyregulowane mają kiepską moc, a dobrze wyregulowane podobną do mini v?

Ewentualnie zna ktoś jakieś lepsze, dostępne mini niż wspomniane accenty?

Nie ukrywam, że canti jednak bardziej koszerne w przełaju :)

Napisano

Mam canti Shimano M550 i nie widzę specjalnie różnicy w sile hamowania pomiędzy nimi, a V-kami mojej dziewczyny. Wiadomo, że to nie mini V-ki, ale V-ki nie wyparły canti siłom hamowania tylko modulacją i łatwością regulacji.

Ja bym wybrał wg gustu, bo każdym obręczówkom będzie daleko do ideału.

Napisano

Zakładając mini na przedzie zostanie prawie 2 cm prześwitu pod linką z tyłu ponad 1.

Jakbyś chciał więcej prześwitu to są Shimano BR-R353, mają ramiona 90mm długości (Accent Lite CX mają 85mm). Montowali takie w przełajówce Accent CX-One wiec chyba dały by radę. Chociaż jak dłuższe ramię, to hamowanie gorsze.

Napisano

Dłuższe ramię, to większa dźwignia, więc jak nie są zrobione z gumy, to siłą hamowania będzie większa.

Problem może być z potrzebnym nieco dłuższym skokiem klamki, więc będzie trzeba skompensować to ustawiając klocki bliżej obręczy.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

nie moge edytowac, a przypomniały mi sie jesze moje rozkminy na temat mini V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...