obmarek Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Witam. Potrzebuję porady... Miesiąc temu zakupiłem Tribana 520. Byłem na 3 przejażdżkach - łącznie jakieś 200 km. Ze względu na aurę wsadziłem go obecnie do trenażera. Zauważyłem pewien problem - przy zestawieniu największa zębatka na korbie i przedostatnia (oraz ostatnia) zębatka na kasecie z tyłu - rower wpada w dziwne wibracje. Napęd zaczyna wyraźnie hałasować, a drgania przenoszą się na cały rower. W pozostałych konfiguracjach zębatek - wszystko wydaje się być poprawne. Gdzie szukać przyczyny? Ułoży się? Potrzebuje się "dotrzeć"? Przekos jest za duży i nie powinno się używać takich zestawień?
radomir Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Nic nie musi się docierać, serwis zewnętrzny profesjonalny polecam, o ile decha nie rozwiąże problemu w ramach gwarancji. Przedostatnia i ostatnia zębatka masz na myśli te najmniejsze?
huskarl Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Możesz spojrzeć czy kaseta jest dokręcona i nie ma luzu. Poszarp nią trochę, nie powinna chodzić na boki. Im mniejsza zębatka z tyłu tym dalej od koła, większa dźwignia, większy luz, większy przekos i łańcuch nie trafia w zęby. A może to tylko regulacja przerzutki.
szymony Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Regulacja tylnego przerzutka powinna załatwić temat. Ewentualnie koło ma bicie. Też tak mam, ale mój napęd jest tak kombinowany że teoretycznie wcale nie powinien działać
radomir Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Ja w tribanie 540 miałem łańcuch z resztek, na 2 spinkach, w 2 różnych miejscach... Zauważył to dopiero profesjonalny serwis, podziękowania dla Rybczyński. Hałasował i rzęził taki napęd strasznie. Powodów moze być wiele, każdy dźwięk, wibracje niesie się po ramie i ciężko to zidentyfikować...
obmarek Napisano 2 Listopada 2017 Autor Napisano 2 Listopada 2017 To może i ja spróbuję na początek zmienić łańcuch. Jaki brać do 9rzędowej Sory?
radomir Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Nie zmieniaj bez potrzeby, mój był z resztek i miał ponad 550km przebiegu, więc i tak powoli był do kosza. Odstaw do decha, masz prawo do bezpłatnego przeglądu w ciągu 6 miesięcy od kupna, jak oni nie pomogą to dobry serwis, po co wymieniać w ciemno, o ile jest dobry jeszcze?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.