Skocz do zawartości

[Kaseta] Dziwne dźwięki i luz na kasecie

Kavoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;) Otóż od pewnego czasu mam nasilający się problem, którego przyczyny nie mogę poznać ale po kolei.Pod koniec czerwca tego roku kupiłem rower (Giant Talon 3 LTD 2017)  z którego jestem bardzo zadowolony. W sierpniu co jakiś czas przy mocniejszym naciśnięciu korby pojawiał się pojedynczy trzask. Zdarzało się to bardzo rzadko np kiedy wjeżdżałem na wzniesienie, później odgłosy te zaczęły pojawiać się coraz częściej. Obecnie (po przejechaniu 1200km) słychać to bardzo często czasem nawet co trzecie naciśnięcie na pedały. Dziś jako że zmienia się czas kończę swój sezon na ten rok i robiłem gruntowny serwis wszystkiego. Gdy ściągnąłem tyle koło okazało się, że kaseta ma luz na boki. Na pewno jest dokręcona bo sprawdzałem więc niedokręconą nakrętkę kasety można wyeliminować. Teraz podejrzewam bębenek. Od początku wiedziałem że piasty wewnętrznych producentów (JoyTech, Giant, Syncross) daleko odbiegają jakościowo od np Novateca, Hope'a, DT Swiss'a ale żeby bębenek wysiadł po 1000 km? 

Dodam że jeździłem w ciężkim terenie gdzie było błoto albo się kurzyło, ale nie sądzę że miało to wielki wpływ na luz bębenka. Teraz już myślę nad kupnem nowej piasty (prawdopodobnie Novatec D712SB) ale chciałbym się jeszcze upewnić czy jest to konieczne

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Zdejmij kasetę i sprawdź za korpus bębenka jak duży ma luz. 

Daj filmik gdy rozpędzone koło kręci się z rozłączonym napędem , że tak powiem oraz z kręcenia do tyłu pedałami. 

Prawdopodobnie można będzie rozebrać bębenek , zrobić mu serwis i jeszcze pojeździ. Ja w joytech-u mam coś takiego.

Napisano

Miałem dokładnie to samo w piaście SRAM po 4000 km od nowości. Kaseta strzelała, a na bębenku był luz. Zrobiłem serwis bębenka i poprawa była natychmiastowa, ale w środku nie było smaru tylko rdzawe błoto, więc wszystkiemu winne jest marne uszczelnienie łożysk bębenka i tyle. Jak lubisz grzebać to serwisuj, a jak chcesz spokoju to zmień piastę na lepszą.

• 1 rok później...
Napisano

Odkopuję, Witajcie :)

Wpis dotyczy: Kaseta SHIMANO HYPERGLIDE HG CS-HG40 8-rzędowa, Piasta tył SHIMANO Deore FH-M530 VIA M, Łańcuch SHIMANO(?).

Złotówiarz rzucił urok na mój rower ostatnio, wpatrywał się w niego i na mnie niczym sokół z wąsem :ninja:

Po czym niemal z dnia na dzień zaczęły z roweru dobiegać różne dźwięki z różnych elementów! No przeklął mi rower skubany.

Sztyca, pedały, łączenie korb z pedałami, tylne koło, ogólnie napęd - ze wszystkich tych miejsc wydobywały się różne mechaniczne dźwięki, trzaski stuki, przeskakiwanie, zgrzyty.

A więc inspekcja. Sztyca i rura wyczyszczone, delikatnie przesmarowane, zabezpieczone. Pedały wymieniłem na nowe. Korby zdjąłem, wyczyściłem i minimalnie przesmarowałem na łączeniu z osią suportu, gwinty pedałów też. Dokręciłem solidnie. Suport bez luzów i oporów. Wyczyściłem mocowanie tylnego koła do ramy. Zdemontowałem i wyczyściłem całą przerzutkę tylną, wózek i kółka wyczyszczone, wszystko miodzio. Hak tak samo. Złożone i wyregulowane. Przy okazji skróciłem łańcuch o 2 ogniwa. Te zabiegły pomogły. ALE PODCZAS JAZDY DALEJ COŚ STRZELA :wallbash: a mnie bierze cholera xD

Problem raczej nie dotyczy przodu napędu - przy zdjętym łańcuchu stając, skacząc na pedały, kręcąc w obie strony jest cisza. Strzał brzmi jakby coś z dużą siłą przeskoczyło o 0,5 milimetra, a dzieje się tak (nie zawsze) podczas naprężania napędu, przy mocniejszym przyspieszaniu.

Zdjąłem kasetę. Bębenek ma lekki luz i wydaje dziwne odgłosy przy kręceniu nim. A był serwisowany w styczniu i było ok.

Pretendenci do naprawy: 1.bębenek, 2.łańcuch, 3.luźne szprychy po lewej str tylnego koła.

Co obstawiacie? Od czego zacząć?

Napisano

Ok wymieniam bębenek. Znalazłem 6 z róznymi kodami producenta, które mają pasować do M530:

4 szt na allegro: Y3SP98110, Y3D698050, Y3C598020, Y3C098010

1 szt na rowerplus: Y3SR98040

1 szt ze schematu piasty: Y3SR98050

Rozpiętość cenowa od 60 do 98zł

Czy ktokolwiek dysponuje wiedzą czym one się różnią?

Napisano

Nie chcę kupować na pałę skoro jest wybór, a bardzo mocno podejrzewam że różnią się konstrukcyjnie na przykład ilością zapadek.

Znalazłem stronę z tabelą - zestawenie modeli piast, modeli bębenków i nazw grupy sprzętu Shimano http://www.moruyabicycles.com.au/contents/en-uk/d733_cassette-mech.html

Kilka z tych które rzekomo pasują są przypisane grupie wyższej niż deore. Dlatego wierzę że jednak czymś się różnią.

Pytanie czym :icon_question:

Napisano

Nie pisałem, że różnic brak ale z użytkowego pkt widzenia pomiędzy deore a wyższymi mogą być żadne (np. aluminiowy zamiast stalowego korpus). Ponadto np. bębenki w wysokich modelach piast np. FH-M778, 775, 785 do trwałych nie należą.

Napisano

Piszę bo na pewno prędzej czy później komuś się ta wiedza się przyda :)

Właśnie zamontowałem nowy bębenek - Y3D698050 dedykowany np. do piasty FH T670 (Shimano Deore LX)

Dźwięki z napędu wyeliminowane - po rozkręceniu starego bębenka na wierzchu leżał sobie odprysk. Obawiam się że przyczyną było włożenie zbyt dużej ilości smaru - fajnie cicho ale było 'za ślisko' i coś pierdutło <_<

Co do nowego bębenka - Zgodnie z opisem:

" Jest to oryginalny bębenek stosowany w piaście : FH T670 oraz T610 oraz T675 . "Pasuje" oznacza, że na 100% założymy go na piastę, ale może nie być dla niej oryginalny. Może to powodować, że np. bieżnia łożysk w bębenku będzie w innej odległości od korpusu piasty niż w oryginale , co dalej może spowodować brak centryczności koła (do wyregulowania podkładkami). "

I jest dokładnie jak w opisie - bieznia, punkt oparcia kulek/śrutów prawego konusa jest wysunięty bardziej na zwenątrz niż w Y3SR98050.

Skutkowało to koniecznością pozbycia się kilku mm aby oś mogła oprzeć się o ramę - usunięte dwie najgrubsze podkładki zaznaczone na schemacie.

Jednocześnie nie zgadza się odległość potrzebna na uszczelkę lewej strony osi i nie opiera się ona tak jak powinna na podkładce i jest nieco bardziej ściśnięta.

Gdyby było odwrotnie - bieżnia kulek wsunięta do środka - spoko.

Morał jest krótki i niektórym znany, zamiast rzeźbić kup dedykowany B):D

Odprysk.jpg

Rzeźba M530.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...