Kavoo Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Cześć Otóż wczoraj byłem na wycieczce w lesie, było tam potworne błoto niektóre kałuże to na głębokość do tarcz hamulcowych. Nie miałem innego wyjścia i musiałem się jakoś przedostać. Gdy już wyjechałem z lasu przez 100m było ok. Nagle nie dało się kręcić korbami. Spojrzałem do tyłu i zobaczyłem, że przerzutka jest skrzywiona. Dolna część przerzutki dotyka szprych. Z hakiem wszystko ok. Podejrzewam, że to błoto zablokowało przrzutkę i próbując zmienić bieg przerzutka zamiast przesunąć się o koronkę wyżej po prostu się skrzywiła. Jak myślicie da radę to wyprostować? Sądzę że trzeba rozpiąć łańcuch odkręcić przerzutkę i wyprostować wózek? Czy po takim zabiegu będzie dobrze, bo na oko skrzywienie nie jest duże.
Gość Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Zdjęcia... Z doświadczenia powiem Ci że może uda się naprostować, ale do fabrycznego stanu nie powrócisz.
Kavoo Napisano 27 Września 2017 Autor Napisano 27 Września 2017 Chciałem wstawić zdjęcia ale mam je na kompie, a na razie nie mam dostępu wyślę po 15:00 A tak w ogóle to warto to próbować prostować czy od razu kupić nową bo kosztuje 70zł
seraph Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Próba prostowania śmiercią bądź kalectwem raczej nie grozi, a można 70 zł zaoszczędzić - przynajmniej odłożyć wydatek. Tylko nie próbuj prostować w całości - trzeba rozebrać.
Kavoo Napisano 27 Września 2017 Autor Napisano 27 Września 2017 Czyli rozebrać wózek na 2 części i każdą prostować z osobna?
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2017 Mod Team Napisano 27 Września 2017 Jak jest krzywy wózek, to i zazwyczaj pantograf a to już klasyfikuje przerzutkę na półkę.
Kavoo Napisano 27 Września 2017 Autor Napisano 27 Września 2017 Spróbować zawsze można Dzisiaj po południu wstawię zdjęcia i będzie można zobaczyć co i jak. Z tego co widziałem pantograf jest prosty
seraph Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Na oko to jest bardzo ciężko to ocenić tym bardziej przy krzywym wózku.
Gość Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 mi raz wciągnęło przerzutkę w szprychy po tym jak sysyński hak się złamał... Udało się naprostować wózek i szczerze nie widzę różnicy w działaniu przed i po tym incydencie, a był pokrzywiony całkiem całkiem.
Gość Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 mi raz wciągnęło przerzutkę w szprychy po tym jak s######ysyński hak się złamał... Udało się naprostować wózek i szczerze nie widzę różnicy w działaniu przed i po tym incydencie, a był pokrzywiony całkiem całkiem. To znaczy że chyba miałeś niski model przerzutki/ manetki/ krzywy hak przed wypadkiem itd. Nawet lekkie pokrzywienie powoduje że tył zaczyna wariować.
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2017 Mod Team Napisano 27 Września 2017 Jak sprawdzić przerzutkę: - zdjąć z roweru Można to też zrobić na rowerze, ale ciężej to dostrzec. - wziąć w rękę, by linia wzroku była prostopadła do osi obrotu wózka - sprawdzić płaszczyznę wózka czy jest równoległa do płaszczymy śruby mocującej - Jest - OK, nie jest - Kosz, w zależności jak bardzo odbiega od normy. Prostowanie pantografu kończy się zazwyczaj połamanym pantografem. Na zamocowanej przerzutce, należy stanąć nad kasetą i sprawdzić czy kółeczko górne jest równoległe no niej, i stanąć za kasetą i tak samo, czy kołeczka nie mają odchyleń.
Gość Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Ja bym walnął na śmietnik. 70 zł za tylną przerzutkę to naprawdę niedużo.
Witboj Napisano 27 Września 2017 Napisano 27 Września 2017 Przerzutka faktycznie wygląda na zniszczoną ale jakoś nie mogę uwierzyć, żeby hak po takiej przygodzie pozostał nienaruszony. Dla mnie na 99% jest również skrzywiony. Musisz go sprawdzić przymiarem do haków, bo jeśli mam rację to nowa przerzutka też zaraz pójdzie do kosza... Z dużą dozą prawdopodobieństwa dokładnie tak było tym razem, tzn. najpierw wykrzywiło hak. P.S. A co to za przerzutka - jaki model, masz wygrawerowane małymi literkami od tyłu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.