Loko Napisano 15 Października 2006 Napisano 15 Października 2006 Mam pytanie , przymierzam sie do wymiany korby tak jak w temacie , tylko mam problem z dopasowaniem korby do ramy .Kupuje przez allegro a u mnie nigdzie w sklepie nie mam możliwości przymierzenia i boję sie ze jeżeli zakupie alivio ,bedzie ona rożniła sie geometrią w ten sposób ze zachaczac będzie o rame , wie ktos cos na ten temat moze? I jeszcze przy okazji mam pytanie odnosnie tarcia łancucha o przerzutke przednią (alivio ) .Wyregulowałem naciag linki na maxa , czyli najbardziej odsunąłem wózek od korby a pomimo to jest tarcie na najcieższej przerzutce (3 8 , 3 7 ,3 6) o zewn czesc wózka .Zastanawiam sie czy przyczyną może być to iż zmieniłem suport ze z 110 na 110,5 i korba odsunęła sie bardziej ,a tarcze przybliżyły sie bardziej do wózka przerzutki .Sprawdzałem i raczej tarcza nie jest krzywa (8 miesiecy przebiegu ) , łańcuch tez jest ok .Lubie jak moj rower jedzie cichutko ,a teraz mam pikający pedał , trący łańcuch i sypnęłą mi sie jeszcze piasta z tyłu w ostatnich dniach ,szlag mnie trafia .Pozdrawiam .
topol Napisano 15 Października 2006 Napisano 15 Października 2006 Bedziesz musiał zmienic suport najprawdopodobniej na 122,5mm.Korba bedzie wtedy optymalnie na swym miejscu.Wtedy również wyregulujesz przerzutke.
Loko Napisano 15 Października 2006 Autor Napisano 15 Października 2006 Dlaczego akurat na 122,5 ? Myslałem ze jak własnie wezme wiekszy suport to mi przerzutka go jakos nie obsłuzy i bedzie szorować i czy wtedy ramiona korby bedą na pewno prawidłowo ustawione wg ramy ,tzn czy nie bedzie za szeroko ?
amoniak Napisano 15 Października 2006 Napisano 15 Października 2006 Bo taki suport katalogowo powinien być do tej korby
Loko Napisano 15 Października 2006 Autor Napisano 15 Października 2006 Spko , nie wiedziałem ze katalogowo dobiera sie suporty pod korby ,zawsze myślałem że dopasowuje sie do ramy wzglednie tak aby nie zachaczałą korba o tylny widelec .Więc jaki suport powinien isc pod acere fc-mc 19 ?
szakq Napisano 15 Października 2006 Napisano 15 Października 2006 a co do tracej przerzutki to wykrec o pol obrotu srubke z literka H(na przedniej przerzutce masz 2 srubki regulacyjne) i podkrec przy manetce tj naciag troche linke i zobacz czy oceira na 3-6,3-7,3-8 jak dalej to jeszcze wykrec ta z H napnij linke i tak do skutku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.