Skocz do zawartości

[korba]acera fc mc 19 , a alivio FC-M411

Loko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie , przymierzam sie do wymiany korby tak jak w temacie , tylko mam problem z dopasowaniem korby do ramy .Kupuje przez allegro a u mnie nigdzie w sklepie nie mam możliwości przymierzenia i boję sie ze jeżeli zakupie alivio ,bedzie ona rożniła sie geometrią w ten sposób ze zachaczac będzie o rame , wie ktos cos na ten temat moze? I jeszcze przy okazji mam pytanie odnosnie tarcia łancucha o przerzutke przednią (alivio ) .Wyregulowałem naciag linki na maxa , czyli najbardziej odsunąłem wózek od korby a pomimo to jest tarcie na najcieższej przerzutce (3 8 , 3 7 ,3 6) o zewn czesc wózka .Zastanawiam sie czy przyczyną może być to iż zmieniłem suport ze z 110 na 110,5 i korba odsunęła sie bardziej ,a tarcze przybliżyły sie bardziej do wózka przerzutki .Sprawdzałem i raczej tarcza nie jest krzywa (8 miesiecy przebiegu ) , łańcuch tez jest ok .Lubie jak moj rower jedzie cichutko ,a teraz mam pikający pedał , trący łańcuch i sypnęłą mi sie jeszcze piasta z tyłu w ostatnich dniach ,szlag mnie trafia :) .Pozdrawiam .

Napisano

Bedziesz musiał zmienic suport najprawdopodobniej na 122,5mm.Korba bedzie wtedy optymalnie na swym miejscu.Wtedy również wyregulujesz przerzutke.

Napisano

Dlaczego akurat na 122,5 ? Myslałem ze jak własnie wezme wiekszy suport to mi przerzutka go jakos nie obsłuzy i bedzie szorować i czy wtedy ramiona korby bedą na pewno prawidłowo ustawione wg ramy ,tzn czy nie bedzie za szeroko ?

Napisano

Spko , nie wiedziałem ze katalogowo dobiera sie suporty pod korby ;) ,zawsze myślałem że dopasowuje sie do ramy wzglednie tak aby nie zachaczałą korba o tylny widelec :) .Więc jaki suport powinien isc pod acere fc-mc 19 ?

Napisano

a co do tracej przerzutki to wykrec o pol obrotu srubke z literka H(na przedniej przerzutce masz 2 srubki regulacyjne) i podkrec przy manetce tj naciag troche linke i zobacz czy oceira na 3-6,3-7,3-8 jak dalej to jeszcze wykrec ta z H napnij linke i tak do skutku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...