Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana zębatki

perKac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy wymiana zębatek jest możliwa w każdej korbie? Chciałbym kupić https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m4060-shimano,378719.html?qrtc_slt=slt_product_2_cr&qrtc_tpl=tpl_prod_view&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=75887890&qrtc_pos=1&skad=quartic i wymienić zębatki na 1 rząd. Niestety nie widzę tu normalnych wkrętów jak np. w korbie Deore. Stąd moje głupie pytanie  :stupid:

Napisano

Korba Alivio jest rozbieralna ... koniec i kropka :)

Tylko gdzie tu sens kupowania nowej korby 3 rzędowej żeby z niej wywalić zębatki celem przerobienia na 1 rząd.

Tak czy siak pod 1 rząd trzeba kupić dedykowaną zębatkę i do tego kombinować aby linia łańcucha się zgodziła.

Nie lepiej zdjąć sobie problemów z głowy i od razu wchodzić w korbę przystosowana fabrycznie do tego systemu ?

Pozdrawiam  

Napisano

Tak czy siak pod 1 rząd trzeba kupić dedykowaną zębatkę i do tego kombinować aby linia łańcucha się zgodziła.

Wystarczy zwykła zębatka + prowadnica. Sprzeda najmniejszy i największy blat i będzie akurat na prowadnicę. Linia łańcucha przy pozostawieniu środkowej zębatki w oryginalnym miejscu przecież się nie zmienia. Sam jeżdżę tak od 2 lat. 

Napisano

Przejście na 1xXX daje między innymi "clean look".

Bawienie się w prowadnice podchodzi pod tak zwane "kombinowanie".

Nie twierdzę że to nie działa.

Prowheel, Migthy czy Dartmoor ze zintegrowaną osią dedykowany do napędów 1xXX kosztuj w sumie około 100 ziko drożej niże to Alivio.

Przy Alivio trzeba kombinować a tam jest plug&play i to bez prowadnic czy innych wynalazków.

No ale jak ktoś chce kombinować to ja mu nie mogę zabronić :).

Pokazuję tylko że można inaczej, mniej skomplikowanie, czyściej.

Pozdrawiam 

Napisano

Chyba były z epoki Shimano łupanego, bo mój stary Altus 3x8 na kwadrat (z roku 2005, już dawno był zszedł :) ) też był rozkręcany, nieco nowsze Alivio 3x8 również było rozkręcane.

Napisano

Linia łańcucha przy pozostawieniu środkowej zębatki w oryginalnym miejscu przecież się nie zmienia. Sam jeżdżę tak od 2 lat.

Ba, wynosi nawet tyle samo co w oryginalnej korbie 1rz.

Więcej, kupując osobno zębatkę można sobie wybrać taką z 2mm offsetem i wtedy faktycznie linia łańcucha się zmieni, ale na korzyść.

Żeby nie było, też jestem przeciwny kupnu nowej 3rz, by ją przerabiał na 1rz, ale może kolega te Alivio ma za 100zł?

Napisano

@Arni: dlatego pisałem o blacie z offsetem. Linia korby 51,8 - offset blatu 2mm i mamy zęby tam gdzie środkowy blat w 3x.

@rzezniol: fc-m4060 bez łożysk kosztuje też w okolicach 200. IMHO warto dołożyć te 70zł i mieć sztywniejszą, lżejszą i lepiej wyglądającą korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...