perKac Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Czy wymiana zębatek jest możliwa w każdej korbie? Chciałbym kupić https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m4060-shimano,378719.html?qrtc_slt=slt_product_2_cr&qrtc_tpl=tpl_prod_view&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=75887890&qrtc_pos=1&skad=quartic i wymienić zębatki na 1 rząd. Niestety nie widzę tu normalnych wkrętów jak np. w korbie Deore. Stąd moje głupie pytanie
Quell Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Nie,nie w każdej. To alivio jest raczej nitowane.
dziksoltys Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Ona jest rozkręcana imbus z przodu a z tyłu specjalna nakrętka z wycięciami płaskimi teoretycznie nie jest potrzebny specjalny klucz https://m.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,klucz-tl-fc-21-do-demontazu-tarcz-mechanizmu-korbowego-shimano,15680.html (Ta strona z trzema zębami)
Arni220 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 To alivio jest raczej nitowane. Gdzie? Bo dostrzec nie mogę:
rzezniol Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Korba Alivio jest rozbieralna ... koniec i kropka Tylko gdzie tu sens kupowania nowej korby 3 rzędowej żeby z niej wywalić zębatki celem przerobienia na 1 rząd. Tak czy siak pod 1 rząd trzeba kupić dedykowaną zębatkę i do tego kombinować aby linia łańcucha się zgodziła. Nie lepiej zdjąć sobie problemów z głowy i od razu wchodzić w korbę przystosowana fabrycznie do tego systemu ? Pozdrawiam
Gość Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Tak czy siak pod 1 rząd trzeba kupić dedykowaną zębatkę i do tego kombinować aby linia łańcucha się zgodziła. Wystarczy zwykła zębatka + prowadnica. Sprzeda najmniejszy i największy blat i będzie akurat na prowadnicę. Linia łańcucha przy pozostawieniu środkowej zębatki w oryginalnym miejscu przecież się nie zmienia. Sam jeżdżę tak od 2 lat.
rzezniol Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Przejście na 1xXX daje między innymi "clean look". Bawienie się w prowadnice podchodzi pod tak zwane "kombinowanie". Nie twierdzę że to nie działa. Prowheel, Migthy czy Dartmoor ze zintegrowaną osią dedykowany do napędów 1xXX kosztuj w sumie około 100 ziko drożej niże to Alivio. Przy Alivio trzeba kombinować a tam jest plug&play i to bez prowadnic czy innych wynalazków. No ale jak ktoś chce kombinować to ja mu nie mogę zabronić . Pokazuję tylko że można inaczej, mniej skomplikowanie, czyściej. Pozdrawiam
Quell Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Gdzie? Bo dostrzec nie mogę: Napisałem "raczej",takie właśnie były stare alivio z którymi miałem styczność.
Kolmark Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Chyba były z epoki Shimano łupanego, bo mój stary Altus 3x8 na kwadrat (z roku 2005, już dawno był zszedł ) też był rozkręcany, nieco nowsze Alivio 3x8 również było rozkręcane.
Arni220 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Linia łańcucha przy pozostawieniu środkowej zębatki w oryginalnym miejscu przecież się nie zmienia. Sam jeżdżę tak od 2 lat. Ba, wynosi nawet tyle samo co w oryginalnej korbie 1rz. Więcej, kupując osobno zębatkę można sobie wybrać taką z 2mm offsetem i wtedy faktycznie linia łańcucha się zmieni, ale na korzyść. Żeby nie było, też jestem przeciwny kupnu nowej 3rz, by ją przerabiał na 1rz, ale może kolega te Alivio ma za 100zł?
Dokumosa Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Za 270zł można kupić SLXa M7000 pod 1x. Od biedy deore M617 pod 2x, sprzedać blaty i nabyć NW z offsetem (będzie to wyglądało sporo estetyczniej).
Arni220 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Od biedy deore M617 pod 2x 2rz odpadają, to byłby najgorszy pomysł, bo ich linia łańcucha jest najmniej korzystna do przeróbek. Albo 1rz albo 3rz i zabawa.
rzezniol Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Za 270zł można kupić SLXa M7000 pod 1x Same ramiona bez zębatki i suportu ... Pozdrawiam
Dokumosa Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 @Arni: dlatego pisałem o blacie z offsetem. Linia korby 51,8 - offset blatu 2mm i mamy zęby tam gdzie środkowy blat w 3x. @rzezniol: fc-m4060 bez łożysk kosztuje też w okolicach 200. IMHO warto dołożyć te 70zł i mieć sztywniejszą, lżejszą i lepiej wyglądającą korbę.
Arni220 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 A korba 3rz i zębatka z offsetem i mamy 48mm czyli lepiej o 2mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.