rafalzi Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Troszkę już rowerów w życiu przerobiłem, ale w rowerze znajomego natrafiłem na dziwny problem. W konfiguracji nowej 9 rz.manetki Alivio SL-M430 z używaną już przerzutką DEORE RD-M591 występuję takie zjawisko: manetka bez podpinania linki do przerzutki, "na sucho" działa normalnie na 9 biegów. Za to po podpięciu dzieje się coś dziwnego, bo biegów jest 8. Przy tarczach 1-2 i 8-9 na kasecie działa to poprawnie, ale siłą rzeczy na żadnej z tarcz 3-7 łańcuch nie układa się poprawnie, bo tarcz jest 5, a manetka w tym zakresie ma tylko 4 położenia. Nie jest tak, że przerzutka w którymś momencie przeskakuje o 2 biegi - te odległosci rozkładają się po równo. Próbowałem wyregulować tylną przerzutkę tak by pracowała w zakresie 2-9, ale wtedy manetka "podawała" już tylko 7 biegów. Innymi słowy, wydaje mi się że manetka nie ciągnie odpowiedniej długości linki (zgodnie z SIS) w całym zakresie, jedynie na biegach 1-2 i 8-9 nie ujawnia się to tak bardzo. Manetka pracuje jak 8rz., ale w pełnym zakresie od 1 do 9, czyli długość linki, którą "podciąga" manetka jest za duża i tym samym wózek przerzutki nie układa się równo nad tarczami. Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim problemem? Czy kwestia może być w czymś innym niż manetce?
borsooq Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 a łańcuch jest 11/128" Tak mi przyszło do głowy, że może to jest 3/32", jak do 5-8s?
rafalzi Napisano 29 Lipca 2017 Autor Napisano 29 Lipca 2017 Łańcuch KMC X9. Prowadzenie linki jest dołem górnej rury. Po drodze wszystko wygląda ok.
Witboj Napisano 29 Lipca 2017 Napisano 29 Lipca 2017 Miałem dokładnie tak samo ale wtedy przerzutka Altus nie obsługiwała kasety, tzn. przerzutka była na 7-8 biegów a ja ja próbowałem założyć do 6 biegowej kasety. Ale tutaj raczej nie o to biega. Najprościej podmienić manetkę. Jak zabangla to wszystko jasne. Zakładam, że podstawy czyli sprawdzenie linki i długości łańcucha wykonane? Zdejmij łańcuch i zobacz czy wtedy przerzutka będzie się układać równolegle do wszystkich 9-ciu zębatek i czy "cyknie" odpowiednią ilość razy. A jak nie można jeszcze sprawdzić: 1) Pojemności - jaka jest kaseta (największa i najmniejsza zębatka) i jakie zębatki na korbie. 2) Czy jest prosty hak przerzutki 3) Czy jest prawidłowa linia łańcucha
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.