Skocz do zawartości

[manetki, przerzutka tylna] - dziwny problem z ilością biegów

rafalzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Troszkę już rowerów w życiu przerobiłem, ale w rowerze znajomego natrafiłem na dziwny problem.

W konfiguracji nowej 9 rz.manetki Alivio SL-M430 z używaną już przerzutką DEORE RD-M591 występuję takie zjawisko: manetka bez podpinania linki do przerzutki, "na sucho" działa normalnie na 9 biegów. Za to po podpięciu dzieje się coś dziwnego, bo biegów jest 8. Przy tarczach 1-2 i 8-9 na kasecie działa to poprawnie, ale siłą rzeczy na żadnej z tarcz 3-7 łańcuch nie układa się poprawnie, bo tarcz jest 5, a manetka w tym zakresie ma tylko 4 położenia. Nie jest tak, że przerzutka w którymś momencie przeskakuje o 2 biegi - te odległosci rozkładają się po równo. Próbowałem wyregulować tylną przerzutkę tak by pracowała w zakresie 2-9, ale wtedy manetka "podawała" już tylko 7 biegów.

Innymi słowy, wydaje mi się że manetka nie ciągnie odpowiedniej długości linki (zgodnie z SIS) w całym zakresie, jedynie na biegach 1-2 i 8-9 nie ujawnia się to tak bardzo. Manetka pracuje jak 8rz., ale w pełnym zakresie od 1 do 9, czyli długość linki, którą "podciąga" manetka jest za duża i tym samym wózek przerzutki nie układa się równo nad tarczami.

Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim problemem? Czy kwestia może być w czymś innym niż manetce?

Napisano

Miałem dokładnie tak samo ale wtedy przerzutka Altus nie obsługiwała kasety, tzn. przerzutka była na 7-8 biegów a ja ja próbowałem założyć do 6 biegowej kasety.

Ale tutaj raczej nie o to biega. Najprościej podmienić manetkę. Jak zabangla to wszystko jasne.

Zakładam, że podstawy czyli sprawdzenie linki i długości łańcucha wykonane?

Zdejmij łańcuch i zobacz czy wtedy przerzutka będzie się układać równolegle do wszystkich 9-ciu zębatek i czy "cyknie" odpowiednią ilość razy. 

A jak nie można jeszcze sprawdzić:

1) Pojemności - jaka jest kaseta (największa i najmniejsza zębatka) i jakie zębatki na korbie.

2) Czy jest prosty hak przerzutki

3) Czy jest prawidłowa linia łańcucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...