wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Witam, posiadam http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/canyon/38221/grand_canyon_al_slx_7_9, zauważyłem, że kiedy przestanę pedałować lub pedałuję do tyłu to łańcuch uderza o widelec. Jak rower kupiłem to przemyłem cały napęd (zdjąłem kasetę, przednie blaty), wymieniłem łańcuch i przesmarowałem na nowo, wyregulowałem przerzutki (zmieniają się idealnie, ale może tu jednak coś źle jeszcze jest). Teraz nie wiem czy muszę przesmarować bęben piasty, czy może to być jednak źle wyregulowana przerzutka? Przez 7 lat jeździłem na jednej zębatce i nie do końca wiem jak to powinno się zachowywać.
Arni220 Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Film, nagraj filmik i pokaż bo tak to mamy wróżenie z fusów
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Film, nagraj filmik i pokaż bo tak to mamy wróżenie z fusów Po pracy nagram. Przy wolnym kręceniu w tył jest ok (jak rower stoi), przy mocniejszym skacze już mocno.
byh81 Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Arni michu ma rację, skoro piszemy po polsku to starajmy się robić to bez błędów, lub chociaż bez tak rażących. @Wojciech sądzę że jeżeli bębenek kasety jest w dobrym stanie to należało by go rozebrać wyczyścić i nałożyć trochę niezbyt gęstego smaru. Bo z opisu wygląda jakby się w środku glut zrobił i przez to ciężko się kręci do tyłu. No ale nagraj ten film bo może jednak to coś innego.
1415chris Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Podciaganie lancucha to typowa oznaka, ze cos jest nie tak z bebenkiem. Przyczyn moze byc wiele, od zawalonych brudem/gestym smarem zapadek, do zle skreconej kasety. Przy sciagnietym lancuchu i caly czas zapietym kole, kaseta powinna dosc swobodnie obracac sie do tylu.
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Tak to wygląda: https://onedrive.live.com/?id=81A0F8EA249B16DB%21415010&cid=81A0F8EA249B16DB Nie mogę sobie jakoś wyobrazić źle skręconej kasety. zakładam ją na bębenek tak jak są wycięcia na obudowie bębenka, zakładam 2 ostatnie zębatki i skręcam. Czy bębenek można przesmarować smarem grafitowym? Instrukcję rozkręcania już znalazłem wcześniej.
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 https://www.youtube.com/watch?v=Hj3CQMLBBiU&feature=youtu.be Zdjąłem łańcuch, obróciłem kasetę i zatrzymała się na 1/4 obwodu.
Arni220 Napisano 18 Maja 2017 Napisano 18 Maja 2017 Teraz jasne, jakiejś tragedii nie ma jeszcze, ale faktycznie warto chyba zajrzeć do bębenka i go przesmarować. Grafitowym nie, normalnym do łożysk: https://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Nie wiem co się stało, ale po miesiącu od czyszczenia kasety bęben wygląda tak jak w załączniku :/. Nie wiem kompletnie jakim cudem tak zęby od kasety zostawiły ślady :/. Luzów nie ma, ale nie podoba mi się to.
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Napisano 18 Maja 2017 Jak to jak, normalnie: 1. jazda siłowa 2. bedenek aluminiowy.
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Punkt 1 i 2 pewnie się zgadza. Poprzedni właściciel musiał nie jeździć siłowo, bo wszystko było w idealnym stanie. Jakie narzędzia muszę mieć żeby rozebrać piastę Mavica?
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Napisano 18 Maja 2017 O ile się nie mylę, zewnętrzne korki powinny sie normalnie ściągnąć, a pod nimi ukażą się mocowania na klucze.
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Próbuję to kontrować rękami, ale nic nie idzie. Z jednej strony jest wcięcie tak jakby na klucz, a z drugiej nie ma nic o co można byłoby zahaczyć. To te nakrętki ze zdjęcia powinny zejść bez problemu?
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2017 Mod Team Napisano 18 Maja 2017 Tam gdzie nie ma nic, powinno zejść. Jaki to model mavica masz?
wojciechkrs Napisano 18 Maja 2017 Autor Napisano 18 Maja 2017 Znalazłem filmik od mavica, krok po kroku jak to rozebrać. Teraz widzę jakie głupoty próbowałem. Jutro się tym zajmę, wygląda prosto.
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2017 Mod Team Napisano 19 Maja 2017 Różne piasty rozbiera sie na różny sposób, rozkręca, rozkłada itd. Jak widzisz Google zawsze twoim przyjacielem. Mavic z tego co wiem zaleca do swoich zapadek olej specjalistyczny Tylko i Wyłącznie Syntetyczny najwyższych lotów który jest mineralny, wiec śmiało możesz użyć niezbyt lepkiego smaru Serio, mamy z spec napisane olej syntetyczny a mavic przysł olej mineralny aaalbo na odwrót W najnowszych wysokich mavicach jest system racheto podobny wiec rozbiera sie bez narzędzi.
wkg Napisano 19 Maja 2017 Napisano 19 Maja 2017 Jakie to koła i z którego roku ? Crossmax, Crossride ? Jeśli to Crossride z 2014 to powinieneś tam miec pieścień Segera
wojciechkrs Napisano 19 Maja 2017 Autor Napisano 19 Maja 2017 Mam tą piastę co jest na filmiku powyżej. Crossride 2013 29"
wkg Napisano 19 Maja 2017 Napisano 19 Maja 2017 No to mamy takie same. Ja mam TS2 - dwie zapadki w bębenku. U mnie nasmarowałem bębenek olejem do łańcucha. Nie mam tego objawu co Ty, ale tez mi sie nie podoba praca napędu. Gdy kręcę korbą do tyłu i puszczam korba wykonuje max 1 do 1,5 obrotu a u znajomych do 3 obrotów. Kółka w przerzutce chodzą lekko, nie mam pojęcia co jest nie tak. Do tego lekki luz na piaście - też nie wiem czy to na łożyskach czy na adapterach z 135 do 142. Ale większośc Crossmaxów tak ma. Łożyska - żeby było ciekawe nie 2 RS ale Z - z metalowym uszczelnieniem, dodatkowo od strony zębatki założonym do środka piasty a nie na zewnątrz. I dziwny system kasowania luzów z taką sprężynką. Myślę o wymianie łożysk ewentualnie o podmianie osi na taką z Crossmaxa - wyczytałem u amerykanów, że ktoś tak zrobił i działa lepiej.
wojciechkrs Napisano 19 Maja 2017 Autor Napisano 19 Maja 2017 Jak nasmaruję bęben to dam znać jak to u mnie chodzi. No to mamy takie same. Ja mam TS2 - dwie zapadki w bębenku. U mnie nasmarowałem bębenek olejem do łańcucha. Nie mam tego objawu co Ty, ale tez mi sie nie podoba praca napędu. Gdy kręcę korbą do tyłu i puszczam korba wykonuje max 1 do 1,5 obrotu a u znajomych do 3 obrotów. Kółka w przerzutce chodzą lekko, nie mam pojęcia co jest nie tak. Do tego lekki luz na piaście - też nie wiem czy to na łożyskach czy na adapterach z 135 do 142. Ale większośc Crossmaxów tak ma. Łożyska - żeby było ciekawe nie 2 RS ale Z - z metalowym uszczelnieniem, dodatkowo od strony zębatki założonym do środka piasty a nie na zewnątrz. I dziwny system kasowania luzów z taką sprężynką. Myślę o wymianie łożysk ewentualnie o podmianie osi na taką z Crossmaxa - wyczytałem u amerykanów, że ktoś tak zrobił i działa lepiej. Przesmarowałem miejsce ruchu zapadek smarem grafitowym, oryginalnie chyba też taki był. (był cały czarny), a sam bębenek przeleciałem finish line wet (zielonym), nie wiem czy nie jest trochę za gęsty, bo zbyt dużej różnicy na plus nie widzę.
Arni220 Napisano 19 Maja 2017 Napisano 19 Maja 2017 Smarem grafitowym te delikatne zapadki? https://smarowisko.wordpress.com/2015/02/11/zastosowanie-smaru-grafitowego/ http://www.cx80.pl/nasze-produkty/smary-cx80/cx80-smar-grafitowy-detail.html Daj oliwki do łańcucha jeśli nie masz czegoś dedykowanego. Ostatnio zapuściłem nawet oliwkę wazelinową, tez da radę, ale nie smar i to w dodatku grafitowy. To, że w środku była czarna maź nie oznacza, iz był to grafit. To były zwyczajne opiłki startego metalu w wyniku pracy zapadek.
wkg Napisano 19 Maja 2017 Napisano 19 Maja 2017 Gęsty smar Ci polepi zapadki i w konsekwencji moga sie zniszczyć ... do zapadek jak najlżejszy A bębenek to już chyba nie wymaga smarowania poza zapadkami. Nie wiem czy to nie kwestia łożysk w tych Crossrideach.
wojciechkrs Napisano 19 Maja 2017 Autor Napisano 19 Maja 2017 Co dedykowanego będzie pasowało?. Jutro jeszcze raz rozkręcę to.
wkg Napisano 19 Maja 2017 Napisano 19 Maja 2017 Pytasz o łożyska ? To standardowe łożyska toczne, oznaczenie przeczytasz jak rozbierzesz. Tylko jeżeli będziesz kupował to koniecznie z końcówką 2RS. I napisz ile razy Ci sie korba zakręci luzem do tyłu jak puścisz. Sama i z założonym łańcuchem. Oliwa byle rzadka. Ale nie smar.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.