Aroo Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Witam! Jeżdżę rowerem MTB w 50% po asfalcie 50% po polnych ścieżkach. Szukam opon drutowanych 2.0 lub 2.10. Zastanawiałem się nad Schwalbe ale w parametrach napisane jest "Dopuszczalne obciążenie opony: 110 kg" a ze mnie duży chłopak koło 115kg plus rowerek. Czy mam zwracać na to uwagę? Może Race King ale to już 2.20 czy to nie za szerokie na asfalt? Chodzi mi o prędkość itp. Proszę o poradę jakie opony wybrać. Z góry dziękuję za pomoc.
pawel2208 Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Jeździłem na starszych Schwalbe Smart Sam 2.1, a teraz na Race King 2.0 i z nich jestem bardziej zadowolony. Nie wiem jak najnowsza wersja Smart Sam, ale też ma dobre opinie.
Galad Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Wydaje mi się, że nośność oppn będzie wystarczająca dla twojej wagi. Ważysz 115kg rower powiedzmy 15kg czyli razem 130 kg ale waga rozkłada się na dwa koła czyli wychodzi po 65 kg na koło przy równy podziale masy. Ale w rowerze ok 3/4 masy uttzymuje koło tylne więc na nie będzie przypadać ok 92,5 kg. Więc opona ma w zapasie jeszcze 17,5 kg.
kipcior Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Obciążenie dotyczy jednej opony, a że masz dwie to możesz spokojnie iść na golonkę Race Kingi są też 2.0 albo 2.1 chyba, ze nie ma takiej wersji z drutem. 2.25 to nie jest za szeroko na asfalt, a w każdym razie nie dla Race Kinga. Ale wersja 2.0 pewnie mniej waży, a do takiej jazdy spokojnie wystarczy. Schwalbe ma oznaczenia dla każdej opony i na to patrz. Rolling na poziomie 5 da Ci oponę równie szybką jak Race King. Ale czy znajdziesz taką drucianą to nie wiem. Zawsze jest coś za coś. Race King jest bardzo szybki na prostej ale lepiej nie szaleć na zakrętach szczególnie na mokrej drodze.
TheJW Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Mam nowego Smart Sama 27,5x2,25. Jeżdżę 50/50 (las/asfalt, szutry itd.) chociaż miewam dni, kiedy chcę się dobrze skatować i nie wyjeżdżam z lasu i błota. I szczerze mówiąc - nie spodziewałem się po tej oponie tak dobrego zachowania w terenie. Jedynie, czego nie polecam, to zjazdów po mokrych korzeniach, kamieniach i ostrych zakrętów na wilgotnych liściach. Co do prędkości na asfalcie - bez problemu utrzymuję średnią ok. 28 km/h na dystansie 30 km. I to na niskim ciśnieniu. No i kolejna rzecz, która mnie zadziwiła - trwałość opon. Po przejechaniu w tym sezonie ponad 2000 km nadal widoczne są te delikatne poprzeczne zagłębienia na klockach (widać je tu:https://www.cycletyres.fr/media/Schwalbe/Smart_Sam_2017/Pneu_Schwalbe_Smart_Sam_2017_Dual/img/Pneu-Schwalbe-Smart-Sam-2017---Dual-27.5-x-2.25_1235x735.jpg ). To wszystko przy wadze 95kg + rower z akcesoriami ok. 15 kg.
kipcior Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 @TheJWZałóż rozmiar 2.6 to nie będziesz miał problemu z mokrymi kamieniami i korzeniami Ale średnia na asfalcie to już tak raczej bliżej 20.
phoe Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Nie kupuj opon od Conti jak ważysz 110kg!!! Boki się rozlecą bardzo szybko!!! Kup sobie Maxxis Crossmark lub Ikon czy Ardent Race.
TheJW Napisano 9 Maja 2017 Napisano 9 Maja 2017 Ja również nie wybrałem Conti ze względu na ponoć nadal słabe ścianki. Zgodnie z sugestią poprzednika - rozważ Maxxis'y. Miałem ogromny dylemat, czy wybrać SS czy Ikony. Teraz wziąłbym Ikony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.