rubick Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Witam, Triban 520, 1000 km przbiegu i taki oto kwiatek nagle wyskoczył. Wydaje sie że oba gwinty, w ramieniu korby i w suporcie wyjechane. Czy zapowiada się zakupienei obu części ? jest mozliwość jakiejś naprawy? I druga sprawa. W karcie gwarancyjnej mam dożywotnią gwarancje na ramę, 5 lat na widelec, o napędzie ani słowa. Macie jakieś doświadczenie z gwarancją w decathlonie na takie awarie j.w. ? Rower zakupiony 8 mcy temu...
seraph Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Reklamuj. Nie ma takiej możliwości, żeby nie było gwarancji na części, a to podchodzi pod wadliwy montaż jak najbardziej.
radziuGD Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Reklamuj, w deca są nastawieni frontem z rozłożonymi ramionami do klienta.
clavdivs Napisano 3 Maja 2017 Napisano 3 Maja 2017 Ramie miało luzy, czy brakowało sztywności? Bo prawdę mówiąc to na tych zdjęciach nic nie widac, do zdjecia można było wyczyścić z smaru te elemnty.
Gość Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Ramie korby od wewnętrznej strony nie ma naciec do samego brzegu otworu, tylko zaczynają sie one z pewnym offsetem, aby moglo sie nasunąć na część osi bez wieloklina. Ja tam tez nie za wiele widze na tym zdjeciu, po za starym smarem i brudem. Jesli korba sie nie obróciła (a stawiam dyche nie) to nic nie moglo sie jej stac, chyba ze ktos jesdził na luznej, i ma nogi jak drwal ze tego nie obczaił. ALe czegos takiego nei da sie nie obczaic. Ja bym nie uznal reklamacji w takim wypadku ;-) Edyta, Zalączenie jakiejs tam shimkowej korby zz szuflady.
rubick Napisano 4 Maja 2017 Autor Napisano 4 Maja 2017 Nie rozumiem o co chodzi z tym czy korba się obróciła... W każdym razie może i mam nogi drwala, może nie. Ale nie jeździłbym gdybym wyczuł jakieś luzy. Odpadło nagle i tyle. Jeśli zdjęcia nieostre, sprzęt zbyt brudny to dorzucę po południu lepsze. Nie znam się na tym więc pytam Was doświadczonych...
Piter233 Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Wyczyść końcówki i wtedy daj ostrzejsze zdjęcia. I druga sprawa, gwint w suporcie nie jest zjechany bo on jest tylko tam gdzie wkręca się go w ramę. To co widzisz to jest zintegrowana oś prawego ramienia korby. Nie chcę się też czepiać, ale ile razy słyszę że "odpadło nagle" to nie mogę tego pojąć, zwłaszcza gdy chodzi o coś co nie jest na wcisk.
Gość Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Zrob zdjecie jesli mozesz tak dokladne jak np moje.... i osi i ramienia od wewnatrz i wyjmij z ramienia nakretke i ciapnij foto tez od zewnatrz.Czyli to ramie Ci odpadlo? To ciekawe, wskazuje na brak dokrecenia srub na ramieniu. Ja myslalem ze zdemontowales sam i narzekasz na brak zabkow od wewnatrz - kiedys ktos sprzedawal dobra korbe na alle z opiem ze uszkodzona ;-)) i chodzilo mu wlasnie o brak zabkow po wewnetrznej stronie ramienia ;-) ktorych to fabrycznie tam brak.Obkrecenie to mam na mysli ze ramiona sa przecowstawnie pod katrm 180stopni. Jesli korba nie zmienila kata tj nie przeskoczyla na zebach i nie zmielila zebow, to wystarczy ja tylko poprawnie przymocowac.Edyta: klepanie z telefonu czasem powoduje ze gubi sie watek, gdy w czasie wklepywania ktos zagada i niektore zdania wychodza dziwne.
rubick Napisano 4 Maja 2017 Autor Napisano 4 Maja 2017 Trochę czyściej na 1 fotce pęknięta podkładka, Uwierzcie, że ramie odpadło ...nagle. Po prostu zeskoczyło i miałem przypięte ramię do buta a nie do ...roweru Rzeczywiście w porównaniu z załączoną wczesniej fotka gwinty wygladaja ok. Pozostaje tylko przykręcić je na miejsce ..?
Piter233 Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 W zasadzie to tak. Zobacz tylko na necie jak powinna być ta podkładka. Jak masz klucz do plastikowego korba z boku ramienia to bez problemu samemu zamontujesz, jak nie to zawieź do decathlonu i niech ci to zrobią. Jak będziesz samemu robił to tak: nakładasz ramię - wkręcasz plastikowy korek do oporu - zasikasz imbusami na ramieniu naprzemiennie.
Witboj Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Plastikowy korek "do oporu" to znaczy 0,7 do maks 1,5 Nm. Śruby ramienia korby M5 12-14 Nm. Pamiętaj, żeby dać smar na ten wielowpust. https://www.rowertour.com/p/65782/shimano-podkladka-zabezpieczajaca-ramienia-korby-hollowtech?gclid=Cj0KEQjwoqvIBRD6ls6og8qB77YBEiQAcqqHe9Fw1k9BE7LK4iQ5kBpDP38c2C1vNPDcuHh6Z1ZaMnkaAkm38P8HAQ
Gość Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Czyli korek dokrecasz czyms takim http://static.abstore.pl/img/biostern/051cc632-73ec-4316-8d04-cbb331583e99/l/klucz-tl-fc16-do-ht2.jpg uzywajac tylko dłoni, luzu miedzy ramionami a mufa nie powinno byc. wszyskto powinno sie ladnie zsunąć a nastepnie zaciskasz Ramie ampulowym, krecac na przemian raz jedna raz druga sruba, az pojawi sie wyrazne opor, szczelina powinna byc z moich obserwacji ciutke szersza niz grubosc tej podkladki ktora CI sie zepsuła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.