Skocz do zawartości

[nowy napęd] chrobotanie podczas pedałowania

karol24041998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio postanowiłem wymienić napęd w rowerze i coś poszło nie tak. Podczas pedałowania napęd strasznie chrobocze od środkowej koronki na kasecie aż do największej, im większa tym mniejszej siły potrzeba, aby zaczęło chrobotać. Przerzutka jest dobrze wyregulowana, łańcuch założony zgodnie z kierunkiem i nie wiem co robić bo wszystko jest nowe. Napęd 1x10.

Z góry dziękuję za pomoc :D

Kaseta hg-81 11-36

łańcuch hg54

zębatka z przdu narrow wide oval 34T. 

Rama Cube LTD Race one 2015

Napisano

Ja bym ten łańcuch zmienił to pierwsza sprawa bo to guma i szkoda napędu.

Pewnie masz krzywy hak , u mnie też był ten problem w napędzie 1x9. Po prostowaniu haka chodzi mega :) Wcześniej miałem wrażenie że tourney w 1x7 chodził lepiej niż deore w 1x9 [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale to tylko jedna płaszczyzna. Hak może być jeszcze zwichrowany przez co kółka przerzutki nie będą równoległe z tylnym kołem i przerzutka kosi łańcuch mimo, że wózek jest pionowo. Najłatwiej to zobaczyć jak przerzutka się zwinie bez łańcucha i spojrzymy na nią od spodu, bo wózek będzie poziomo.

Co do łańcucha to kolega wyżej ma trochę racji, że lekko nie trafiłeś z wyborem. Warto byłoby założyć coś konkretnego tym bardziej, że masz nie tanią zębatkę. Aczkolwiek wątpię, żeby przyczyną był łańcuch.

Napisano

Do prostowania haka można zrobić przyrząd za jakieś 3 zl.

e9cdc2401d89a223a0b8a442150e9996.jpg

Jest opisane gdzieś na forum z czego dokładnie się składa.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Łańcuch przez przerzutkę przeciągnąłeś prawidłowo?  :sweat:

Napisano

zakładając, że hak jest prosty  a przerzutka okej ( ona też jest nowa, nie wspomniałem o tym bo nie przyszło mi do głowy, że to ona może być przyczyną) to macie jakieś inne pomysły? Chyba najlepszą opcją będzie oddanie roweru do serwisu, ale przez pogodę coraz dłuższe terminy w sklepach :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...