Skocz do zawartości

[Łańcuch]

Pawel198808

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Orientuje się ktoś, czy jest jeszcze możliwość zakupu nowego łańcucha Shimano HG50? Szukałem w internetach, sklepach i cisza. Chodzi o napęd 8s.

Z góry dziękuję za odpwiedzi, pozdrawiam.

Napisano

HG50 to najlepszy łańcuch na ósemkę, nie dziwię się, że nadal cieszy się zainteresowaniem. Jeden HG50 na nowej kasecie przejechał mi więcej niż dwa HG71. Mało tego, te HG71 to są tak wychlastane, że szkoda gadać - rolki luźno latają, szpary się porobiły - a HG50 nadal prezentuje się w miarę dobrze i powieszony jest zdecydowanie krótszy. Kilka dni temu wrzuciłem nową kasetę HG51, nowy łańcuch X8 i się u mnie okazało, że korba jest już podjechana i nowy łańcuch z nią nie gada, postanowiłem więc wrócić do starej kasety i ze wszystkich łańcuchów które mam wybrać najkrótszy - zjadę na tym jeszcze miesiąc czy dwa czy ile tam się da i w międzyczasie korbę dokupię.

No i w zdumienie się wprowadziłem wieszając łańcuchy, najkrótszy okazał się najstarszy HG50. Z napisem made in japan.

Napisano

HG50 nie jest produkowany od 2012 lub 13 roku. Więc masz niewielkie szanse na zakup takiego. W ostatni raz kupiłem takie 3 szt. w zeszłym roku, chyba latem, gdy tylko zauważyłem je na allegro. Były one wyprodukowane w 2012 (jeśli pamiętam oznaczenie KE). Kupiłem je sugerując się dobrą opinią o trwałości i chcąc je porównać z HG71 i niesławnym HG40. Przetestowałem łącznie pięć łańcuchów HG71 (z 2014) smarowany Expandem niebieskim (na mokre warunki), HG71 (również z 2014, kupiony z poprzednim), który smarowałem Vexolem (olej do łańcuchów pilarek za ok 11zł/l), HG40 z 2011, HG40 z 2015 (oba smarowane Vexolem) oraz HG50 z 2012 (też Vexol). Wszystkimi jeździłem na tym samym rowerze, którym dojeżdżam do pracy około 35km dziennie (łącznie w roku około 5900 km), w różnych warunkach, także w deszczu. Łańcuchy były dość mocno obciążone, bo waga roweru, rowerzysty i bagażu to około 115 kg, jeździć lubię szybko i często musiałem gnać z całych sił aby nie spóźnić się do pracy lub po dziecko do przedszkola. Wszystkie łańcuchy przejechały po około 1200 km (od 1165 do 1190 km, czyli różnice właściwie pomijalne). Szejkowane i smarowane były nie rzadziej niż co 250 km lub po deszczu a zamieniane z kolejnym po 600 km. Do testu użyłem też dwóch kaset HG41-8 11-32, bo 5 łańcuchów na jedną tanią kasetę, to trochę przesada. Wyniki są ciekawe.

3 łańcuchy (2 HG71 i HG50) wyciągnęły się niemal równo (0,2-0,4 mm różnicy) po około 2 mm na 100 ogniwach (pomiar "na gwoździu", wzorcem był nieużywany HG50),

najmniej wydłużył się HG71 smarowany Vexolem, potem HG71 na Expandzie i HG50

HG40 z 2011 ma około 6 mm (pół ogniwa), a HG40 z 2015 (14 mm, ponad jedno ogniwo! i do tego był jedynym który łapał rdzę).

Rotowanie łańcuchów wpłynęło dobrze na kasety, bo jedna z nich, po 3550 km przyjęła nowy łańcuch KMC Z8s (używana była dość równomiernie). Z8s ma obecnie przebieg około 250km i wydłużenie takie jak HG50 czyli 2-2,1 mm, co nie wróży mu najlepiej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...