Skocz do zawartości

[Tubeless] mleczko uszcelniające nie uszczelnia

Shadow3m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja proponuję się zapoznać z wielką mocą uszczelniającą lekko przerzutej gumy do żucia ;)

Po wentylek jak znalazł.

Napisano

Jak ktoś ma zawory Rubeny(kwadratowa stopka), a obręcz w miejscu otworu na wentyl nie jest płaska, to taki zawór nie ma prawa trzymać prawidłowo ciśnienia, kupować z okrągłą stopka i wtedy nie ma problemów, przy obręczach DT 533D jest identycznie i zaworach rubeny.

Dobrze, że moje zaworki nie czytały tego postu. Pewnie dlatego trzymają już trzeci sezon, nawet na tej samej taśmie, założone w obręczach DT M442. Zaworki Rubeny używałem w obręczach Mavic 317D i też bez problemu.

Napisano

cześć Wszystkim,

drugi sezon : Trezado, wentyle Rubena ( kwadratowa stopka) , taśma z marketu budowlanego , wszystko działa, kluczem do sukcesu było poprawne dokręcenie wentyli.

Otwór w taśmie powoli nożem , następnie wkręcam wentyl.

W miejscu wkręcenia wentyla , taśmę zawsze robię na zakładkę.

Opony Maxxis Ikon + obręcze DT 442

Napisano

Nie wiem, czy ktoś wspominał, ale kluczem do trwałego uszczelnienia zaworka jest jego zupełne unieruchomienie. Jeśli mamy obręcz z otworem na zawór auto, a zaworek jest presta, kłopoty raczej się pojawią, bo poruszenie zaworkiem przy pompowaniu może rozszczelnić połączenie. Zawsze trzeba na zaworek założyć redukcję albo w inny sposób zapewnić dość ciasne pasowanie w otworze, ale takie, żeby dało się zaworek wyjąć, gdy musimy założyć dętkę. Przy montażu zaworka dobrze jest MOCNO wcisnąć go w otwór w obręczy kciukiem i drugą ręką dokręcić nakrętkę. W ten sposób mamy już wstępnie uszczelnione połączenie, bo guma stopki zaworka rozpłaszcza się i wchodzi nieco w otwór w obręczy, dodatkowo nakrętka nie będzie miała tendencji do luzowania się (z tego powodu niektóre zaworki mają o-ring pod nakrętką).

Napisano

Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziękować za cenne rady. Przed chwilą skończyłem zabawę :)  Praca z gorilla tape w porównaniu do taśmy z zestawu do tublesowania do czysta przyjemność. Wszytko zajęło niewiele czasu, a koła się uszczelniły praktycznie od strzału, teraz sobie leżakują

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...