felt100 Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Wymieniłem w rowerze kasetę i łańcuch. Kaseta jak i łańcuch nówka sztuka. Pojawił się problem z przeskakiwaniem łańcucha na kasecie przy mocniejszym naciśnięciu na pedały. Co ciekawe, po zmianie na starą kasetę i łańcuch problem nie występuje. Wcześniejsza kaseta to 10 rzędowa Shimano HG62 (11-36), nowa 10 rzędowa Shimano SLX HG81 (11-36). Łańcuch KMC X10 został zmieniony na 10 rzędowy Deore (wcześniej skrócony do długości starego łańcucha). Łańcuch kierunkowy założony napisami od strony zewnętrznej. Spinka KMC również 10 rzędowa. Przełożenia wchodzą bez problemu. Łańcuch nie ociera o przednia przerzutkę i raczej oplata kasetę. Zębatki w korbie nie były wymieniane. Zdjęcia: https://goo.gl/photos/vagrbQ6rUV3mSFjq6 Co może być problemem?
Imar Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Autor tematu wyraźnie napisał że łańcuch przeskakuję na kasecie. Nowa kaseta a wygląda jakby zrobiła już jakiś przebieg.
Tatanka Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Może nie wie gdzie przeskakuje.Korba jest bardzo prawdopodobna.Na starej kasecie i łańcuchu jeszcze jakoś chodziło,ale nowego łańcucha już nie chce przyjąć.Mile widziane fotki korby
Ychu Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Autor tematu wyraźnie napisał że łańcuch przeskakuję na kasecie. Nie jeden już tak pisał Nie ma informacji ile przejechała korba na starym napędzie. Z resztą. Zębatki w korbie nie były wymieniane.
felt100 Napisano 9 Marca 2017 Autor Napisano 9 Marca 2017 Możliwe, że faktycznie się mylę i przeskakuje na korbie. Tego nie wykluczam. Kaseta nowa. Jeżeli coś przejechała to pierwszą jazdę 40 km. Korba jest nowa natomiast zębatki zostały przełożone ze starej korby, której przebiegu nie znam. zdjęcia zębatek korby: https://goo.gl/photos/56tfN3gBWZNCEkiM7
gtb Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Duży blat do wymiany , środkowy może się ułoży (ale osobiście też bym wymienił) , młynek ok.
felt100 Napisano 9 Marca 2017 Autor Napisano 9 Marca 2017 Nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać kolegów Dzięki bardzo. Czas na wydatki ....
Przemcio Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Niekoniecznie. Rozumiem ze przeskakuje Ci pod większym obciążeniem. Miałem tak w pewnym momencie u siebie w rowerze. U mnie działo się to na najmniejszej koronce w kasecie przy mocnym pedałowaniu. Podwiesiłem rower na stojaku. Dałem lekkie obciążenie zaciskając z odpowiednia siła trytytke na klamce hamulca i zacząłem pedałować ręka obserwując co się dzieje. Okazało się ze łańcuch w miejscu nowej spinki był podnoszony przez ząbek w kasecie. Nie pomagała regulacja przerzutki. Winnym okazała się nowa spinka connexa. Wymieniłem na jakaś inna i problem ustąpił. Także pochopnie nie ma co od razu wymieniać pół napędu.
Branza Napisano 9 Marca 2017 Napisano 9 Marca 2017 Miałem podobna sytuacje. Okazało się że nowy łańcuch w serwisie został za mocno skuty i nie chciał się prostować a jak już to zrobił to odczuwalny był mocny przeskok łańcucha na kasecie. Pomogło mocne smarowanie olejem w miejscu skucia i kilkuminutowe wygnanie jego ogniw. Po miesiącu użytkowania łańcuch się urwał w na skuciu powodując dewastacje tylnej zmieniarki i urwaniem jednej szprychy. Hehe. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Kolmark Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Duży blat do wymiany , środkowy może się ułoży (ale osobiście też bym wymienił) , młynek ok. Nic nie trzeba wymieniać, blat jest sporo zużyty, ale wytrzyma jeszcze kilka tysięcy kilometrów. Na pewno na nim łańcuch nie przeskakuje, nie ma szans. Środkowy blat przeżyje obydwa pozostałe i to dwukrotnie. Na młynku w błocie może zaciągać łańcuch.
felt100 Napisano 10 Marca 2017 Autor Napisano 10 Marca 2017 Problemem może być jednak duży blat korby. Dzisiaj sprawdzałem i łańcuch przeskakuje tylko, gdy jest na największym blacie. Zamówiłem już duży blat i zobaczę czy problem pojawi się po wymianie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.