jackon15 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Cześć, powoli myślę o wymianie Cuba na następcę. Najpierw muszę się zdecydować na co, żeby sprecyzować plan. Widzę na stronie karbonowego Canyona Exceed CF SL 6.9 w cenie 1.999€ za granicą (w Polsce niestety 9.499 zł !!!! O ok. 10% więcej - ktoś wie czemu ? VAT różni się tylko o 1 %). Za te same pieniądze można kupić lepiej wyposażoną wersję aluminiowego Grand Canyon ok. 9.9 z lżejszymi kołami, amorkiem, osprzętem. Oba rowery ważą i kosztują praktycznie tyle samo. Różnica w wadze ramy to z tego co widzę około 400/450g. O tyle więc więcej ważą w aluminiowym koła, amor i osprzęt. Moje pytanie: Wydając tą samą kwotę na rower o tej samej wadze - lepiej wybrać lekką karbonową ramę i gorsze koła, amor, osprzęt, czy tańszą ramę aluminiową ale lżejsze koła, lepszy amor i osprzęt. (dodam, że nie zamierzam nic wymieniać, moim zdaniem ma to sens tylko w aspekcie drobnych elementów bo inaczej płaci się 2 razy za to samo)
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2017 Mod Team Napisano 5 Marca 2017 Jeżeli nie zamierzasz nic ulepszać, to raczej wariant alu z lepszym osprzętem. A może : http://www.romet.pl/Rower,MONSUN_29_2,10,707,710,14519,2017.html - zamiast kombinować z Canyon'ami Minusem może być jeden blat.
jackon15 Napisano 6 Marca 2017 Autor Napisano 6 Marca 2017 Jeden głos na lepszy osprzęt niż ramę, dzięki. Jeden blat raczej odpada, ale potencjalny wybór modelu zostawiłbym na później. Najpierw koncepcja.
Tomek21001 Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Jak będzie użytkowany ? GC ma wygodniejszą,bardziej uniwersalną geometrię.
jackon15 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 Jak rower będzie użytkowany? Pewnie tak jak obecny. Ambitny amator. Cotygodniowe śmiganie po pobliskim "torze" MTB lub jazda w górach, zwykle po lesie. Czasami długie podjazdy do 1700m, zjazdy. Czasami sporo po Dolomickich kamieniach. Sporadycznie jak się zbiorę na odwagę biorę udział w jakimś wyścigu ok 30km. Ale raczej sporadycznie, chodzi o zabawe, kondycję i ruch w ładnych miejscach żeby nie zdziadzieć za biurkiem. W moim Cubie mam mostek na minusie, kierownica płaska nieco niżej niż siodełko, 3 lata temu miałem Gianta Talona i tam przednie koło nie było odpowiednio dociążone, uciekało mi za często, zbyt turystyczna pozycja. Teraz jest OK. Z przodu wrzucam zwykle Nobby NIc. Czasami Rocket Ron, ale nie daje mi tego zapasu bezpieczeństwa. Z tyłu Racing Ralf, czasami się uślizguje ale to dobrze.... Ciśnienia niskie, ważę 67km więc korzystam, przód 1,4/1,6, tył 1,5/1,8 zależnie od trasy. Amortyzator ok, 70-75 PSI.4
alagor96 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Ja stawiam na aluminium. Tutaj masz film traktujący o podobnym temacie, tyle że w oparciu o rowery szosowe:
Tomek21001 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Podtrzymuję głos za GC - geometria pozwoli na ciut więcej,koła klasę wyżej,crossride29 miałem-ciężkie,wąskie,nic szczególnego,heble 506 też na góry trochę mało. Być może Exceed to lepsza baza pod rozbudowę pod kątem wyścigów,ale rozbudowy nie będzie,a wyścigów mniej niz turystyki.
jackon15 Napisano 9 Marca 2017 Autor Napisano 9 Marca 2017 Hej, crossride29 miałem-ciężkie,wąskie Mogłbyś troche rozwinąć temat szerokości ? Domyślam sie, że chodzi o szerokość felgi - 21mm?
syrobb Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 tak, chodziło mu o szerokość obręczy. Obecnie jest trend na szersze obręcze. Mają one powodować, że opona lepiej się układa, ma większy styk z podłożem co znacznie polepsza trakcję i kontrolę w newralgicznych momentach w terenie. Nie miałem okazji jeździć z szerszymi obręczami (Moje DT X1900 spline mają 20mm) więc nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale te założenia mają sens. Swój Głos też oddaje na Grand Canyona . Sam ma tę ramę (GC AL SLX 7.9 z '16) i ją uwielbiam. Płaski kąt główki, i 110 mm widelca dają sporo możliwości w terenie. Dodatkowo jest wygodnie i a krótki tylny trójkąt daje zwinności. Dodam pod rozwagę jeszcze jeden rower (geometrią jednak bliżej do Exceeda) http://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous/jealous-60/ Miałem okazję zobaczyć ten rower na żywo i prezentuje się bardzo fajnie. Nie wiem jak z ewentualnym serwisem Amora, ale generalnie Cena/oprzęt wydaje się ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.