Skocz do zawartości

[Prawo drogowe] Odblaski, oświetlenie - dodatkowe w nocy, poza terenem zabudowanym?

lsebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak zatrzymujesz sie na swiatlach to tez jestes pieszy? A jak patrol zatrzymuje auto wieczorem i prosi kierowce zeby wysiadl to tez ma zalozyc odblaski? Nie. I tu tez nie stal sie pieszym.

Staje się pieszym.

Oczywiście stajesz się pieszym, ale on Cię zatrzymuje jako rowerzystę, a nie pieszego

Wiem wiem. Panowie o tym że rowerzysta wtedy staje się pieszym nie pisałem w kontekście że należy mu się mandat za brak kamizelki.  

Napisano

pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych  odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy,  podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem  pod opieką osoby dorosłej;

Nie ma podstaw twierdzić, że zatrzymanie się na światłach, znaku stopu, czy innej okoliczności wynikającej z sytuacji na drodze rowerzysta staje się pieszym. Dopiero jak z tego roweru zsiądziemy (na moje staniemy obok, a nie mając ramę między nogami), to można uznać że jesteśmy pieszym.

Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.

Nigdzie nie jest napisane, że to musi być kamizelka odblaskowa, mogą to być opaski odblaskowe, jakieś odblaski zawieszki. Odzież rowerowa nierzadko ma takie elementy, więc z automatu sprawa rozwiązana (kwestia widoczności do sprawdzenia). Jak ktoś nie ma na ciuchach, to chyba nie jest problemem mieć przy sobie jakąś opaskę odblaskową - małe lekkie i ratuje w razie jakiejś awarii.

Napisano

Nad dodatkowym odblaskiem (opaska ) przypinanym do ubrania zastanawiam się bo, bo nocą gdy przejeżdżam w miejscach gdzie brak oświetlenia ulicznego, posiadając przy tym komplet odblasków świateł przy rowerze, czuję się jakoś mało widoczny.

Napisano

Nad dodatkowym odblaskiem (opaska ) przypinanym do ubrania zastanawiam się bo, bo nocą gdy przejeżdżam w miejscach gdzie brak oświetlenia ulicznego, posiadając przy tym komplet odblasków świateł przy rowerze, czuję się jakoś mało widoczny.

Można wiedzieć jakie masz te lampki, że nie czujesz się dostatecznie widoczny? Jak miałem takie za kilkanaście zł, to znajomi mi mówili, że te świecidełka to ledwo świecą, no to kupiłem nowe i teraz mówią, że nie da się na nie patrzeć, więc o widoczność już się nie martwię :)

Napisano

Przednia niepamiętam producenta ale, ma moc '75 ' lumenów, ogólnie bardzo słaba jeśli chodzi o podświetlenie drogi. Lampa tył to PROX ANTARES 1 LED. 

W sumie nigdy nie sprawdzałem tego, z jakiej odlegodległości są dobrze widoczne te lampy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...