Skocz do zawartości

[2200zł] Jako rower?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Przymierzam się do zakupu nowego roweru. Mam 13 lat 155cm wzrostu ( czyli nie należę do najwyższych :)) Mój budżet to 2200 zł i zastanawiam się co wybrać. Myślę nad dwoma rowerami:

-Kross level B4 rama 17" koła 29"

-Kross level R4 rama 19" koła 27.5

Który z nich jest lepszy do mojego wzrostu? Jeżdzę trochę po asfalcie ale więcej po lesie i terenie. Jestem otwarty na propozycje innych rowerów. Zależy mi na tym żeby miał napęd 9 rzędowy. Tylna przerzutka najlepiej deore i hamulce tarczowe. Cieszyłbym się również gdyby to był Kross :D

Sorry za literówkę w tytule ale autosugerowanie słów daje o sobie znać

Napisano

Wg powszechnych opinii do twojego wzrostu lepsze będą koła 27,5" . Z kolei rozmiar 19" będzie o dużo za duży . Nie mam pewności czy nawet 17" nie będzie za duże . Poszukaj w necie jakiejś tabelki z doborem rozmiaru ramy . Oczywiście wyniki trzeba traktować z rezerwą i przed kupnem konieczna jest przymiarka . Co do innych rowerów to w najnowszym Bikeboardzie - 1/2 2017 jest test rowerów MTB  za ok 2000zł . Może znajdziesz coś ciekawego .

Napisano

Według niektórych tabeli rama 17" nadaje się dla osób 162cm czyli gdybym kupował ten rower na przyszły sezon kwiecień/maj 2018 i trochę podrósł rama 17" i koła 29" w modelu level B4 byłyby odpowiednie?

Napisano

No nie wiem . Koła 29" stworzone są dla dużych i silnych rowerzystów . 180 cm + . Tzn kiedyś tak się mówiło . Teraz są rowery 17" a nawet mniejsze na kołach 29" więc to możliwe ale zauważ , że niektóre firmy wielkość koła dostosowuje do wielkości ramy . Czyli małe rozmiary mają koła 27,5" , a duże 29" .

Napisano

To w takim razie jaki rower polecicie (trochę podniosę budżet) do 2500zł? Pod mój wzrost wybierałbym między markami kross, giant, romet, trek o podobnych parametrach jak kross level r4?

Napisano

Tylko że kross nie ma sterów tapered? Czy dobrze mówię? Bo jeżeli nie to w przyszłości jak będę chciał wymienić amortyzator to większość jest tapered.

A co sądzicie o tych modelach

1 Unibike evo 27.5" widzę że ma lepsze komponenty od krossa

2 B'twin rockrider 580

Czy te rowery mają rurę sterową tapered

Napisano

ja mam 169cm wzrostu i dla mnie optimum to 17 lub 17,5 a w przypadku 29 to nawet 16"

producenci mają różne rozmiarówki i to samo 17 może oznaczać widocznie różne wielkościowo rowery

Napisano

A co sądzicie o ghost kato 3 ? Czy będzie to dobry wybór do tego aby go modyfikować i rozwijać pasję do jazdy w coraz cięższym terenie? Bo dostałem nawet ofertę na pw. Teraz stoję przed wyborem między kross level r4 a ghost kato 3

Napisano

Każdy będzie dobry, bo najprawdopodobniej i tak z niego wyrośniesz. W końcu człowiek rośnie do ok 21 roku życia. A tego jazda w "coraz cięższym terenie" skończy się fullem albo ewentualnie fatem.

Z tych dwóch Ghost wydaje się być ciekawszy mając większy skok i szerszą kierownicę. Za to Kross wygląda o niebo lepiej ale to już kwestia indywidualna.
Amor w obu jest marny ale skoro Ghost ma 120 to teoretycznie powinien mieć przystosowaną do tego geometrię. Oczywiście w Krossie też można fabrykę poprawić ale zawsze to trochę zmieni pozycję za kierownicą.

Tu masz rozmiarówkę Ghosta:
http://www.ghost-bikes.com/en/service/bike-wiki/
Powinieneś brać rozmiar S.

Rozmiarówka Krossa wygląda gorzej:
http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy

Oczywiście da się jechać na za dużym rowerze o ile po prostu sięgasz do pedałów. Tylko jest to zwyczajnie nie wygodne i nie czuje się roweru tak jak powinno.

Napisano

Co do tego że wyrosnę to nie byłbym taki pewny :D Mój tata ma 170 wzrostu i ramę 18 rower to trek przy takim wzroście i takiej ramie bardzo dobrze mu się jeździ

Napisano

Też mam 170 i w Krossie miałem 17". Teraz w Giancie mam 16" i jest wyraźnie lepiej. Oba przymierzałem przed zakupem i oba były dobre :) 

Na drugi dzień po zakupie Krossa zrobiłem na nim 50km i się okazało, że kierownica to by jednak mogła być ciut bliżej siodełka. Czułem po kręgosłupie, że jest niewygodnie. Potem musiałem kombinować z mostkiem i siodełkiem, żeby poprawić pozycję i jako tako się udało. 
Giant jest wyraźnie mniejszy i od razu było dobrze.

Napisano

A co sądzicie o scott aspect 710 wiem że wychodzi poza budżet ale kupiłbym używanego. Wizualnie to scott bardziej mi odpowiada a jak jest z wytrzymałością i parametrami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...