Skocz do zawartości

[szosa na poczatek] Jaki rower szosowy polecacie?

Wojtaszek750

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym zakupić na nowy sezon rower szosowy i zacząć przygodę z kolarstwem szosowym na bardziej zaawansowanym poziomie.Aktualnie posiadam kolarzówkę MONDIA z osprzętem campagnolo.Mam 17 lat i ok 177cm wzrostu.

Polecacie kupić rower tańszy ale nowy czy lepszej marki ale używany.Mój budżet to ok 2000 zł ale najlepiej jakby zmiesćić się ze strojem i wszystkim w cenie ok 2500zł.Ciekawe dla mnie oferty jakie znalazłem to np;

KROSS VENTO

Rower Kross Vento 1.0 Biały Niebieski 2016 - Rowery - Ceny i opinie na Ceneo.pl

INDIANA ARROW

Rower Indiana Arrow Biały Czerwony Czarny 2016 - Rowery - Ceny i opinie na Ceneo.pl

KROSS VENTO 2.0

Rower Kross Vento 2.0 Czerwony 2016 - Rowery - Ceny i opinie na Ceneo.pl

FUJI ######F 2.3

http://www.fujibikes...ils/######f-232

Jestem otwarty na sugestie i wasze uwagi.Jeśli lepszą opcją będzie rower używany to napiszcie czym sie kierować i jaki model wybrać.

Chciałbym aby rower ten dało się poddawać dalszym modyfikacjom i żeby było to warte inwestycji.Z góry dzięki za zainteresowanie.

Napisano

Czyli jak rozumiemy chcesz rower z geometrią typowo sportową (stosunkowo niska główka ramy) ?

coś w tym guście :)

A co z aktualnym rowerem jest nie tak?

A co z aktualnym rowerem jest nie tak?

Jest on z lat 80 sporo pracy w niego wlozylem ale ma kola z innej wsi.W jednym wysiadlo lozysko i kola sa niewycentrowane.Chcialbym sie przesiasc na cos nowszego w co warto by bylo zainwestowac i jeździć.
Napisano

Pytałem bo osprzęt który dostaniesz w tych rowerach nie będzie zbyt super, ale trudno. Z miejsca odrzuć krossa 1.0 i indianę - 7 biegów to w dobie napędów 11 i 12 biegowych to jawna kpina . Albo po prostu są po to żeby kupić model wyżej. Pomiędzy fuji a krossem największą różnicę robi kaseta - w fuji 11-32, w krossie 11-28. Reszta jest na podobnym poziomie.

Napisano

Pytałem bo osprzęt który dostaniesz w tych rowerach nie będzie zbyt super, ale trudno. Z miejsca odrzuć krossa 1.0 i indianę - 7 biegów to w dobie napędów 11 i 12 biegowych to jawna kpina . Albo po prostu są po to żeby kupić model wyżej. Pomiędzy fuji a krossem największą różnicę robi kaseta - w fuji 11-32, w krossie 11-28. Reszta jest na podobnym poziomie.

polecasz coś używanego czy jakiś nowy rower?
Napisano

Koła w rowerze można wymieniać :)

Jeśli ten stary ma rozstaw haków 130 mm lub dają się do tylu rozgiąć i odpowiada Ci geometria ramy, to najbardziej ekonomiczna była by zmiana kół. Przypuszczam, że już za 500 zł da się kupić coś przyzwoitego. Sugeruję piasty na maszynach.

Napisano

Wyda niezłą kasę a potem się okaże że dokładając niewiele będzie miał lepszy sprzęt. Rower z lat 80 jednak już trochę za sobą ma, to prawie 40 lat.

Napisano

Piter233: To zależy od bardzo wielu czynników:

- czy posiadany rower nadaje się do modernizacji?

- na ile już został zmodernizowany?

- do czego ma służyć?

- jaki jest - docelowo - budżet?

Bardzo dobrze doradziłeś autorowi tematu, by nie kupował za 2 tys. zł roweru, który ma wolnobieg i piasty kulkowe.

Tylko teraz trzeba podjąć decyzję, czy kupić nowy za 3 - 4 tys., czy używany za tysiaka i włożyć w niego... nie wiadomo ile, czy w posiadanym - zmienić to, co najbardziej wymiany się domaga, ale od razu na coś o kilka klas wyżej?

Autor - z racji młodego wieku i niewielkiego doświadczenia - wolałby zapewne kupić gotowca i... na nim  jeździć.  Ale to tak się nie da. I tak wcześniej, czy później (a raczej wcześniej) - coś trzeba będzie wymienić lub naprawić. Jeśli budżet jest ograniczony - trzeba się powoli uczyć budowy, a na starym sprzęcie - nauka będzie tańsza niż na nowym. Polecał bym też dużo czytać na temat sprzętu i osprzętu, a wtedy łatwiej będzie określić swoje wymagania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...