MaciejT92 Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, ledwo co zakupiłem Kross Evado 5.0 2015 i po ok 100km pojawił się dziwny dzwięk w napędzie, takie jakby turkotanie. Łańcuch nie ociera, dzwięk jest przy kazdej kombinacji i tylko pod obciążeniem. Śmigać do serwisu czy może ktoś wie jak to ogarnąć?
Tatanka Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Wykręć pedały, posmaruj gwinty i dobrze dokręć.Jeśli to nie pomoże to trzeba by sprawdzić suport.Jeśli masz narzędzia to zrób to sam.Jeśli nie masz kluczy,a serwis masz blisko,to skoro rower jest na gwarancji,to niech usuną usterkę
kinder85 Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Swoją droga i tak powinieneś zaprowadzić rower na przegląd gwarancyjny więc upieczesz dwie pieczenie ...
MaciejT92 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Napisano 25 Stycznia 2017 Rozkręcałem juz łożyska itd więc sobie poradze ale do suportu nie podchodziłem, ktoś może powiedziec w moim rowerze jaki ściagacz musiałbym kupic? domyslam sie ze kwadrat ale wole sie upewnic.
Tatanka Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Klucz do ramion http://allegro.pl/klucz-sciagacz-do-korb-z-raczka-imp-rowery-kalisz-i6015772084.html Klucz do suportu http://allegro.pl/klucz-do-misek-wkladu-suportu-shimano-neco-new-i6685519237.html
MaciejT92 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Napisano 25 Stycznia 2017 rozumiem ze oba klucze są potrzebne? dodam ze ten dzwiek jak dla mnie to moze byc piasek, 2-3 drobinki
Tatanka Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Oba są potrzebne.Jeden żeby zdjąć ramie korby,a drugi do demontażu suportu.jeśli rower ma mieć pierwszy przegląd ,to niech serwis się tym zajmie.
Imar Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Jestem serwisantem. Sprawa prosta, przy większości przeglądów gwarancyjnych występuję problem który opisałeś. Przyczyną jest miska suportu która się poluzowała.
MaciejT92 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Napisano 25 Stycznia 2017 Dam do serwisu ale i tak chce w przyszlosci sam to robic, w koncu to nie jest statek kosmiczny zeby mechanik kolejowy nie dal sobie z tym rady dzieki za odpowiedzi
Imar Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Ogłądnij film Kup klucz i ściągacz do korby, dokręć miski. Nic prostszego.
MaciejT92 Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Napisano 25 Stycznia 2017 Jestem serwisantem. Sprawa prosta, przy większości przeglądów gwarancyjnych występuję problem który opisałeś. Przyczyną jest miska suportu która się poluzowała. A z ciekawości, mam wrażenie ze w serwisach Ci ludzie czesto są z łapanki i w gadce są niezbyt ogarnięci. Jak kupowalem klucz do kaset i pytalem czy ten rozmiar bedzie okej to slyszalem wymijające odp ze raczej tak, jak nie to Panu wymienimy itd.
Imar Napisano 25 Stycznia 2017 Napisano 25 Stycznia 2017 Nie każdy posiada umiejętności interpersonalne.
kinder85 Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Ale klucz sprzedawał sprzedawca anie serwisant ? Sprzedawcy takich rzeczy czasem nie wiedza bo sę głównie od sprzedawania rowerów Co do przeglądu gwarancyjnego to jest obowiązkowy więc warto rozważyć bo jak coś się stanie z rowerem to mogą problemy robić że nie zrobiony a z doświadczenia wiem że vento jest niestety często reklamowanym rowerem.
MaciejT92 Napisano 26 Stycznia 2017 Autor Napisano 26 Stycznia 2017 Ile powinien kosztowac serwis gwarancyjny? I co jesli np wymysla dodatkowe oplaty? W moim przypadku powiedzial gosc ze 50zl ale ubezpieczam sie jak zacznie mi wymyslac ze cos dodatkowo robili i z 50 zrobi sie 150 ?
Witboj Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 U mnie kosztował 45. Nie wiem jakie dodatkowe opłaty masz na myśli - w końcu rower jest na gwarancji więc jeśli znajdzie usterki to ma naprawić Tobie za darmo, a obciążyć producenta. No chyba, że masz uszkodzenia z własnej winy nie objęte gwarancją.
Mod Team michuuu Napisano 26 Stycznia 2017 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2017 po ok 100km pojawił się dziwny dzwięk w napędzie, Może trzeba łańcuch umyć i nasmarować. Warunki do jazdy takie sobie więc możliwe, że napęd jest uwalony. To nie podlega gwarancji.
MaciejT92 Napisano 26 Stycznia 2017 Autor Napisano 26 Stycznia 2017 Łańcuch byl myty i smarowany. Dzwiek dobiega jakby ze środka suportu. Oddalem na serwis gwarancyjny. Zobaczymy. Moim zdaniem nic nie powinno chrobotać po 3h jeżdżenia.
gruniu Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Ja mam podobny problem. Jeżdżę do pracy rowerem i wybrałem się także w błoto pośniegowe. Szybko zauważyłem, że przekładnia albo łańcuch zgrzyta. Za późno było na powrót do domu, także musiałem zrobić około 10km. Po przyjechaniu do domu, wszystko wymyłem w benzynie i posmarowałem smarem do łańcucha. Jest dużo lepiej, ale ciągle coś zgrzyta. Oddać na sklep, aby przejrzeli, czy może samemu jeszcze sprawdzić? Rower nie jest na gwarancji.
Witboj Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Może zgrzytać suport, tylna piasta lub bębenek (wolnobieg, nie wiem, co tam masz) a może po prostu któryś pedał? Zwłaszcza jak zgubiłeś kapturek od łożyska. Jeśli narzędzia, chęci i umiejętności są, to do dzieła a jak nie to serwis bo ze zgrzytania zazwyczaj nic dobrego nie wynika.
gruniu Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Narzędzi nie ma. Chęci są i umiejętności też Napiszę jak zrobię. Ściągnąłem łańcuch i suport pracuje bezszelestnie. Ale wolnobieg ma luz. Tak może być? Około 1mm jak wychylam go w lewo lub w prawo.
Tatanka Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Bez obciązenia może pracować bezszelestnie,natomiast pod obciążeniem już nie.W przypadku wolnobiegu taki luz to norma,ale u Ciebie to raczej jest kaseta.
gruniu Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 <p>Zębatki bez nakrętki. Romet rambler</p>
J67 Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Odgłos przypominający - wydawany przez uszkodzone łożysko suportu pojawia mi się po każdym, intensywnym zachlapaniu łańcucha. Wyczyszczenie go szczoteczką do zębów maczaną w nafcie i nasmarowanie - nie eliminuje tego dźwięku. Przynajmniej - w niewielkim stopniu. Zanika po przejechaniu kilkunastu km po suchej drodze.
gruniu Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Można sprawdzić suport, bez obciążenia? Jak krecilem korba, z rowerem do góry nogami, to słyszałem jak dźwięki dochodzą z tyłu. Może przerzutki? Ale w czasie jazdy wydaje mi się, że drgania przenoszą się na nogi. Możliwe, że łańcuch przenosi drgania z przerzutek lub wolnobiegu?
Tatanka Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 W przypadku wolnobiegu taki luz to norma,ale u Ciebie to raczej jest kaseta. Nie zwróciłem uwagi że nie odpowiadam autorowi tematu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.