Skocz do zawartości

[Max.8000] Sztywniak ze sportowym zacięciem.

aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

BIG.NINE 800 - Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów , albo : BIG.NINE 5000 - Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów  

Fajne propozycje biorę pod uwagę. Przy 29 to chyba 17" z tego co widzę po parametrach ramy,niepokoją mnie małe wymiary rury podsiodłowej.

• Mod Team
Napisano

Tak, dla Ciebie 17 " będzie OK - długość górnej rury jak i przekrok ( podają 74 cm ).

Ja mam 180 cm i jeżdżę na ( za przeproszeniem ) kurewsko zwrotnym, ale i nerwowym 27,5 " i na razie jest mi z tym dobrze.

Może kiedyś będzie 29 ", może ...

PS

Wpadł mi w oko Spec Epic HT, ale na razie odpuszczam.

Napisano

Brzydki ten author strasznie, z podanych modeli sam bym wziął superiora z napędem 2x10/11.

Jeśli sporo chcesz jeździć po asfalcie i szutrach to zapomnij o napędzie 1x, będziesz musiał zmieniać.

Napisano

.Preferuję jazdę w terenie mieszanym 50/50(asfalt,teren) z tym,że lubię też robić dłuższe wycieczki +/- 100 km często gęsto ze zdecydowaną przewagą szutrów i asfaltu.
Jak dla mnie do takich zastosowań napęd z jednym blatem to pomyłka... Chyba że unikasz zupełnie cięższego terenu i wsadzisz tam blat 36-38T. Żeby móc poszaleć w terenie potrzeba blatu 30-32 T, a taka konfiguracja będzie skutkować częstym używaniem najmniejszych zębatek kasety przy jeździe po asfalcie i szutrach oraz szybkim ich zużyciem... Jak masz worek kasy na kasety i łańcuchy to spoko :thumbsup:
Napisano

Brzydki ten author strasznie, z podanych modeli sam bym wziął superiora z napędem 2x10/11. Jeśli sporo chcesz jeździć po asfalcie i szutrach to zapomnij o napędzie 1x, będziesz musiał zmieniać.  

Jak dla mnie do takich zastosowań napęd z jednym blatem to pomyłka... Chyba że unikasz zupełnie cięższego terenu i wsadzisz tam blat 36-38T. Żeby móc poszaleć w terenie potrzeba blatu 30-32 T, a taka konfiguracja będzie skutkować częstym używaniem najmniejszych zębatek kasety przy jeździe po asfalcie i szutrach oraz szybkim ich zużyciem... Jak masz worek kasy na kasety i łańcuchy to spok

Zgadza się Panowie dlatego wcześniej użyłem słowa "nieszczęsny".Myślę ,że przy zakupie nie będzie problemu z podmianką... 

Napisano

Myślę ,że przy zakupie nie będzie problemu z podmianką...

Korby z jednym blatem (te od shiman) mają gniazda na młynek , po zmianie zębatek , dołożeniu przedniej przerzutki i manetki robisz z tego bez problemu 2s.

Napisano

dołożeniu przedniej przerzutki i manetki robisz z tego bez problemu 2s.
Pewnie...a linkę od przerzutki przymocujesz do ramy trytkami... powalczysz jeszcze z linią łańcucha i gotowe. :teehee:  Pod warunkiem że rama jest przystosowana pod przednią zmieniarkę  :thumbsup:  
Napisano

@@Alsew 99% ram XC w obecnej ofercie z fabrycznym napędem 1x11 ma prowadzenie linki .

powalczysz jeszcze z linią łańcucha i gotowe

A co ma do tego linia łańcucha skoro korba jest ta sama dla 1s i 2s a różnicę robią zębatki.

Napisano

Korby z jednym blatem (te od shiman) mają gniazda na młynek , po zmianie zębatek , dołożeniu przedniej przerzutki i manetki robisz z tego bez problemu 2s

Dziękuję za cenną poradę.Jak będzie potrzeba to pokombinujemy tak żeby było dobrze. ;) 

Korby z jednym blatem (te od shiman) mają gniazda na młynek , po zmianie zębatek , dołożeniu przedniej przerzutki i manetki robisz z tego bez problemu 2s.

A jak to się ma do napędu sram w tym modelu.Czy będzie możliwe włożenie 2 blatów z przodu a c oza tym idzie bezproblemową wymianę napędu? 

Napisano

A co ma do tego linia łańcucha skoro korba jest ta sama dla 1s i 2s a różnicę robią zębatki.
To ciekawe skoro przerabiając napęd w rowerze gdzie masz 3 blaty wystarczy tylko odkręcić patelnię i młynek, bo środkowy blat znajduje się idealnie na środku. A jak chcesz przerobić korbę 2x na 1x to musisz skorygować linię łańcucha!
Napisano
A jak to się ma do napędu sram w tym modelu.Czy będzie możliwe włożenie 2 blatów z przodu

Korby Srama (nie wiem czy wszystkie) pod 1s nie mają zazwyczaj gniazda pod młynek tak więc tu nie powalczysz.

To ciekawe skoro przerabiając napęd w rowerze gdzie masz 3 blaty wystarczy tylko odkręcić patelnię i młynek, bo środkowy blat znajduje się idealnie na środku. A jak chcesz przerobić korbę 2x na 1x to musisz skorygować linię łańcucha!

A coś takiego jak offset jest ci znane ? Shimanowskie dedykowane zębatki pod 1s to uwzględniają.

Napisano

Obejrzyj sobie tego Silverback'a : http://allegro.pl/new-silverback-syncra-xtr-sid-crest-10kg-wyprzedaz-i6643870606.html

Może rama nieco kontrowersyjna w formie ( główka ramy ), ale cała reszta :woot: ( może poza znowu średniej szerokości kierą i stopniowaniem korby, ale to by mogli poprawić w cenie ).

Twój rozmiar, no i ta waga :icon_cool:

a ten Silverback miał testy zderzeniowe z żelbetonową ścianą że mu główka tak spuchła?

Napisano

Mało się rozpisujecie panowie na temat wspomnianego Scotta oraz wymienionego w wątku Gianta.  Odstają sprzętowo czy może za bardzo oklepane i warto spróbować czegoś od mniej znanej i popularnej konkurencji?

Brałeś też pod uwagę 27,5" a klepane są same "kobyły". Ostatnimi czasy dość solidnie przekonałem się do 29er bo mam taki sam wzrost ale nie do takiego profilu jazdy jaki preferujesz. Moim zdaniem powinieneś iść w średnie koło. 

Co do Gianta to sam musisz zdecydować choćby na kolory ale co by nie pisać najlepsze geo ma jednak średnie koło. Model 2 do dostania za 9K i jest kompletny do Twojego zastosowania. 

Co do 29er to jesteś niski a zupełnie nie patrzysz jak potencjalnie będzie Ci się na czymś takim jechało 100km po górach szutrami czy asfaltem. O ile w ternie ja lubię z dupskiem na siodle to na szutrach i szosie lubię wstać na pedały. Nie jest dużo ram w tym rozmiarze, które by mi spasowały. Najbliżej jest Specjalized Epcic HT. Tylko tu jest alu rama. Mi nie przeszkadza ale Ty jak widzę celujesz tylko w karbon. 

• Mod Team
Napisano

Tu można by się zastanawiać czy 27,5 " : https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced--2   , czy 29 " : https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29er-1dot5-ltd

Oba pewnie udałoby się wyrwać za podobną kasę, a ten na dużym kole ma osprzęt grupę wyżej i ramę z boost'em - choć akurat w średnim kole może nie jest on konieczny, czy porządany tak jak w dużym.

Co ciekawe Advanced 2 w porównaniu do 1.5 LTD ma w rozmiarze 18 " krótszą o 1 cm górną rurę, ale dłuższy o 0,5 cm tylny trójkąt przy tym samym rozstawie osi.

Spec jest dość wyjątkowy jak na 29 ", bo z suchych danych w rozmiarze M ma geo : https://www.specialized.com/pl/pl/men/bikes/mountain/cross-country/epic-hardtail/115227   jak mój 27,5 " ( zresztą zbliżoną do w/w Advanced 2 - oprócz kąta główki ramy reszta się pokrywa i jest nawet krótszy o 1 cm ) i to jest piękne :icon_cool:

Czy nie wygląda zaj ... ? w kolorze zielonym ( rama M ) :

13659027_1729700543959339_72439208653462

, a w USA ( w każdym razie nie u nas ) jest jeszcze w powiedzmy stealth : https://www.specialized.com/us/en/men/bikes/mountain/cross-country/epic-hardtail/115227

Napisano
Brałeś też pod uwagę 27,5" a klepane są same "kobyły".

Ja wrzuciłem dwa Authory 27,5 :thumbsup:

przekonałem się do 29er bo mam taki sam wzrost ale nie do takiego profilu jazdy jaki preferujesz. Moim zdaniem powinieneś iść w średnie koło.

Do takiego profilu jazdy jaki kolega preferuje to ciężko nawet znaleźć uzasadnienie dla 27,5 a ściganckie geo ramy to już zupełna abstrakcja. Ale co kto lubi... Osobiście jakbym miał 8 patyków na rower (przy takich trasach) to bym za 4 kupił mtb typowo w teren, a za drugie 4 jakiegoś gravela. A tak zacznie się zaraz rzeźba... "Jaki największy blat wejdzie do mojej korby?","Jakie opony na asfalt i szutry?" itp. itd. Ale lans na dzielni będzie! :teehee:

Napisano
Skoro będą Beskidy, to nie ma co się czepiać, nawet jeśli połowa będzie po asfalcie.

Ja się nie czepiam tylko jak czytam taki tekst

Preferuję jazdę w terenie mieszanym 50/50(asfalt,teren) z tym,że lubię też robić dłuższe wycieczki +/- 100 km często gęsto ze zdecydowaną przewagą szutrów i asfaltu.Szukam roweru który spełni moje oczekiwania

to chciałbym uzmysłowić koledze że ... dymać 100 km po asfalcie i szuterkach mtb o sportowym geo jest satysfakcjonujące tylko dla rowerowego masochisty :teehee: Aż się dziwię że jeszcze nikt nie napisał koledze że najlepiej "spełni jego oczekiwania" jakiś przebrzydły cross :yucky:

• Mod Team
Napisano

Skąd wiesz, że kolega nie złapie bakcyla i nie zacznie więcej śmigać w terenie :icon_question:

W każdym razie zwiększy swoje szanse wybierając coś o sportowej geometrii, tym bardziej że taką preferuje.

Temat jest w końcu o MTB, a nie o crossie, czy szosie i nawet jeśli częściej będzie to w proporcjach 50 % asfalt / 50 % teren, to z myślą o nawet sporadycznej przygodzie w terenie nie można nikomu takiego sprzętu odmówić.

Napisano

Skąd wiesz, że kolega nie złapie bakcyla i nie zacznie więcej śmigać w terenie :icon_question:
Za to trzymam kciuki :thumbsup:

z myślą o nawet sporadycznej przygodzie w terenie nie można nikomu takiego sprzętu odmówić.
Na rowerze za 4 patyki też można przeżyć niezłą przygodę w terenie, nie potrzeba do tego karbonu... ale jak kogoś stać to mu nie zabraniam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...