Skocz do zawartości

[Korba]XT M8000 vs SLX 7000 wytrzymałość lakieru

Chleje24na7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mi się wydaje że to bardziej ułożenie nogi niż jakość lakieru ma wpływ na otarcia korby. Moja korba XT M760 mimo 9 lat eksploatacji i 15-20tys km. nie ma wcale otarć od buta prócz śladów lekkich przypadkowych uderzeń od bloku w butach ale to tylko na na lewej korbie.

Napisano

M590 deorka wyciera się mimo jazdy w spdach u większości użytkowników, a setki zdjęć w necie pokazują powycieraną XT M8000. SLX swoją drogą jest matowy, to naklejka przy nim średnio wychodzi.

Napisano

A to masz but na mur-beton przykuty do pedału, że nie może bokiem pięty o ramię obetrzeć? A tyle nieraz jojczenia który system zatrzasków lepszy bo ma większy luz roboczy...

Wg mnie być może słabsza powłoka to jedno, a drugie to kształt samego ramienia.

Mam na bieżąco porównanie 3 korb:

1) m430 - obtarta do gołego aluminium, gdyż w miejscu gdzie mam piętę ma 2 wystające wzmacniające żebra i otarcie jest na nich

2) m615 - obtarta do gołego aluminium, gdyż w miejscu gdzie mam piętę ma wybrzuszenie.

3) m780 - niewielkie otarcie, ledwo widoczne, bez przyjrzenia się nie zobaczysz na pierwszy rzut oka że powłoka w tym miejscu jest lekko „spolerowana”, najbardziej płaskie ramię w newralgicznym miejscu i zapewne najlepszej jakość powłoka na ramieniu.

Napisano

Ja butem nie mam szans dotknac ramienia korby bedac wpietym. Nawet celowo sie starajac jak juz dotkne ramienia to juz but mi sie wypina. Dzis moze zrobie foto.

Napisano

Jeżdżę na platformach. Poza tym nie wiem co się ciskacie o to jak można wytrzeć korbę? M590 czy m8000 wycierają się i już, to jest bezdyskusyjny fakt.

Pytałem się o wytrzymałość lakieru w M7000 w porównaniu do m8000

Napisano

Eh cholera. M675 się nie wytarła mi wcale. Po prostu M8000 jest bardzo wypukła i się ściera, m7000 nie widziałem jeszcze na żywo ale może ktoś już jeździł i sprawdził to.

Pytanie kieruje do osób co miały do czynienia z tą korbą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...