Skocz do zawartości

[Przerzutka] w warunkach zimowych

J67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

O smarowaniu przerzutek trochę już napisano na tym forum, ale nie znalazłem nic dedykowanego konkretnie do warunków zimowych.

Problem mam z przednią. To stara przerzutka. Sachs - jeśli to ma znaczenie. Do tej pory - jeśli się zachlapała - czyściłem naftą i pryskałem punktowo (przez słomkę) - WD-40. Jednak przy kilkustopniowym mrozie - zamarzła. Jak wrzuciłem na duży blat - tak zostało - aż zjechałem do bazy.

Może ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie i zechce się podzielić?

Napisano

Jak zostało napisane olej do łańcucha na każdy zawias z dwóch stron, rozruszać ręką. A gdy nie pomogło to znaczy ze wilgoć i rdza w pancerzu.

Przednia dostaje bardziej w kość.

Napisano

Dzięki. Spróbuję.

Trochę się usprawiedliwię: olej do łańcucha wydawał mi się zbyt gęsty. W szczeliny wnika dopiero po podgrzaniu elementów. Osobiście - myślałem o syntetycznym oleju silnikowym typu 0W/...

Napisano

Witam.

O smarowaniu przerzutek trochę już napisano na tym forum, ale nie znalazłem nic dedykowanego konkretnie do warunków zimowych.

Problem mam z przednią. To stara przerzutka. Sachs - jeśli to ma znaczenie. Do tej pory - jeśli się zachlapała - czyściłem naftą i pryskałem punktowo (przez słomkę) - WD-40. Jednak przy kilkustopniowym mrozie - zamarzła. Jak wrzuciłem na duży blat - tak zostało - aż zjechałem do bazy.

Może ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie i zechce się podzielić?

A w domu przerzutka wróciła do normalnego działania?

Jeśli nie to problemem nie jest zamarzanie tylko sztywność od rdzy na zawiasach.

Napisano

Jezeli nie jest jak pisze Tobo to kup sobie Brunox Bike Fit, taki ogolny do roweru, nie "tylko" do linek, czy lancucha, ma wieksza tolerancje na temperatury. Mnie osobiscie tez Brunox w zamierzchlych czasach zamarzl, ale wtedy to bylo okolo -10C.

Napisano

Po półgodzinnym postoju w cieple chodziła płynnie od oporu do oporu. Droga była sucha. Woda, ani błoto się nie dostało.

Dzięki za info. Będę testował.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Po ponownym teście w ujemnej temperaturze doszedłem do przekonania, że przyczyną nie jest za gęsty smar ani rdza, ale po prostu woda. I nie w przerzutce (no bo gdzie?), ale w pancerzu linki. Mam krótki kawałek pancerza w kształcie litery U nad mufą suportu i wyjście linki od strony przerzutki jest intensywnie zachlapywane w czasie deszczu, a jak woda wejdzie w pancerz - to już nie wyjdzie.

Linka tylnej przerzutki idzie przez przelotkę przyspawaną do mufy, więc tego problemu nie ma.

Diagnozę postawiłem na takiej podstawie: Wkrótce po wyjechaniu, jak wrzuciłem na blat - przerzutka tak pozostała. Przy kręceniu manetką luzowała się tylko linka od manetki do pancerza. Po pewnym czasie, jak zaświeciło słońce - puściło i później już chodziła płynnie.

Czy Waszym zdaniem - diagnoza jest trafna i co można zrobić, żeby tak się nie działo? 

Napisano

Napisałem, że chlapie na WYJŚCIU linki od strony przerzutki (czerwona strzałka na obrazku). Tam mam pół cm błota. Na wejściu (zielona strzałka) - jest w miarę czysto. Czy podtrzymujesz, że przedłużenie pancerza do manetki powinno rozwiązać problem?

Kojarzy mi się, że widziałem w MTB - prowadnice linek pod mufą i pancerzy w ogóle nie ma. Czy warto iść tą drogą?

post-193410-0-28233100-1482511009_thumb.jpg

Napisano

Ostatnio testuję taki patent:

Po każdym zachlapaniu wpuszczam w pancerz od strony przerzutki kilka kropel nafty, wieszam rower za tylne koło i kręcę manetką, aż wypłynie z drugiej strony. Wtedy wpuszczam kroplę oleju do łańcucha. Na razie mi się sprawdza.

Może komuś to się przyda, a może ktoś ma inny patent i zechce się podzielić wiedzą?

Napisano

Kojarzy mi się, że widziałem w MTB - prowadnice linek pod mufą i pancerzy w ogóle nie ma. Czy warto iść tą drogą?
ślizg to stare acz skuteczne rozwiązanie..(mam u siebie)..lubi czasem zimą przymarznąć. 

Możesz jeszcze dodatkowo uszczelnić newralgiczne miejsce.... są takie końcówki do pancerza+uszczelniacz gumowy.

http://rowerowy.com/mtb/czesci/linki-i-pancerze/koncowki/prod/Y6AM98080

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...