Skocz do zawartości

[Bidon] Jaki bidon termiczny lub termos.

SovaLTD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Elite Nanogelite bidon termiczny. Używam takich od paru lat. Miałam 0,5L, teraz na próbę kupiłam 0,75L.

Ten 0,5 L jak wlejesz gorący płyn (ale nie wrzątek) to przy temperaturze oscylującej około 0 trzyma około 2h przy czym pod koniec tego czasu woda jest w temperaturze Twojego gardła, nawet jak jest już jej mało. To znaczy nie lodowato zimna ale też nie jest ciepła, tzn. nie przeziębisz się ale też nie rozgrzejesz ;)

Ten 0,75 L teraz są pierwsze chłodne dni używania i już widzę, że o wiele szybciej oddaje ciepło - no cóż, fizyka - większa powierzchnia oddawania :)

Także ten większy niestety słabo się spisuje ale ten mniejszy moim zdaniem jest spoko.

Podr. M.

Napisano

Termos stalowy za 20zł daje rade spokojnie na 4h, jak wlejesz gorącą herbatę po 4h będzie jeszcze mocno ciepła.

podasz konkretnie jaki?? Bardzo chętnie kupię taki termos za taką cenę ;)
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Takich butli (termosów) używam:

http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/20968-2butle/

Ciepło trzymają lepiej niż zwykły termos. Nadają się raczej do plecaka. Kiedyś mniejsza przejechała kawałek w lekko podgiętym koszyku.

Wlewam trochę przestudzone i piję z gwinta.

Czasem jeżdżę z tym termosem i jednym lub dwoma bidonami termicznymi - większy zasięg :) - na postoju dolewka gorącego płynu do

zimnego w bidonie i przez jakiś czas jest letni.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja czekam na takie coś - SUNREE S420. Jest to tańsza alternatywa dla Sigga Hot & Cold One.

82-thickbox_default.jpg

Mam nadzieję że niedługo go przetestuję.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziś wieczorem odebrałem ten chiński bidon Sunrei. Wykonanie dobre, materiały wyglądają na dość solidne. 

Zalałem go wrzątkiem i wystawiłem na balkon gdzie jest teraz -10C. Nie miałem termometru więc pomiary są organoleptyczne :]

Po 1h nadal ukrop, nie jestem w stanie włożyć palucha do środka na więcej niż 2-3s

Po 2h ciągle mocno gorące, może wytrzymałem 10s i potem woda już mocno parzy w biszkopty.

Właśnie minęło 3h i woda jest jak gorąca herbata u babci. Trzeba pić małymi łykami żeby się nie poparzyć. 

Tu przerywam testy bo podjerzewam że na mrozie płyn będzie ciepły spokojnie przez 5-6 godzin, a to jest już i tak grubo ponad moje oczekiwania.

Ustrojstwo waży 280 gram.

Napisano

Na pierwszy rzut oka super! Daj znać po jakimś czasie jak się sprawuje w terenie przy niskich temp. i częstszym piciu, i czy ta zamykana nakrętka się nie "wyrabia".

Od siebie mogę napisać, żę NIE polecam bidonu termicznego Elite Iceberg. Już jesienią przy niższych temp. płyn bardzo szybko tracił ciepło, w zimie nawet nie chciało mi się testować.

Napisano

Tu przerywam testy bo podjerzewam że na mrozie płyn będzie ciepły spokojnie przez 5-6 godzin, a to jest już i tak grubo ponad moje oczekiwania

Trochę inaczej sprawa wygląda przy termosie pełnym wrzątku, a przy zalaniu czymś zdatnym do picia i spadającym poziomie płynu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...