Skocz do zawartości

[Łańcuch] Problem po zmianie

karike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wymieniłem łańcuch i kasetę na

kaseta: cs-hg20 7rz

łańcuch: hg40 114 ogniw 

Mianowicie mam problem z tym, że na największej zębatce na kasecie(1)łańcuch lekko podskakuje na reszcie gdy kręcę do tylu łańcuch się podwija

i lata cala przerzutka wcześniej takiego problemu nie było.

Ogólnie przerzutka chodzi dobrze oprócz tej 1,2. Czy da radę to zrobić jakaś kwestia regulacji?.

Napisano

Pierwsza sprawa to regulacja. Sprawdź kółka czy nie są pozacierane itp. Linki w pancerzach chodzą dobrze?  Kółka w dobrym stanie? 

Napisano

Linki z pancerzami wymieniane podczas zmiany łańcucha, odnośnie regulacji to przerzutek ? bo chodzą fajnie na najmniejszych zębatkach a na 1 skacze łańcuch no i podczas kręcenia do tylu się od razu zwija.

kółka są Git może lekko ale to naprawdę lekko jest krzywa przerzutka, ale to aż taki jest tego skutek ... nie sądzę 

Napisano

Linki z pancerzami wymieniane podczas zmiany łańcucha, odnośnie regulacji to przerzutek ? bo chodzą fajnie na najmniejszych zębatkach a na 1 skacze łańcuch no i podczas kręcenia do tylu się od razu zwija.

Tak , przerzutki. Przy jakim przełożeniu spada łańcuch? Przy 1x1 nie powinien ale przy 3x1 już może tak być. Nie musisz regulować całej przerzutki tylko zakres lekkich biegów. Masz bębenek pod 7 s czy 8 s? Przy bębenku 8 s i kasecie 7 s musisz mieć na bębenku dystans , może o nim zapomniałeś i dlatego się dzieją jaja.

Stara kaseta jakie miała stopniowanie? Jeśli pierwsza zębatka jest większa od starej to konieczna jest regulacja górnego zakresu.

Napisano

Dystans jest. Łańcuch podskakuje tylko na 1 na kasecie, a pierwsza zębatka jest sporo większa. Mógłbyś mniej więcej wytłumaczyć jak wyregulować górny zakres ;'). 

W rowerze przerzutki to dla mnie CZARNA MAGIA mianowicie ich regulacja ;") nie wiem jak się za to zabrać i co od czego tam jest ;D

Napisano

Jeżeli chodzi o regulację przerzutek to uważam że te dwa nagrania są idealne.

Sam na ich podstawie robiłem przy przełożeniach. Step by step i się udało ;)

Napisano

OOO na filmiku wygląda to na bardzo łatwe ;") wezmę się później do roboty, na tym pierwszym filmiku bardzo fajnie to widać.

Dziękuje wszystkim za pomoc, później napisze czy mi się udało.

Napisano

A moim zdaniem regulacja tu niewiele pomoże. "Podskakiwanie łańcucha" to ewidentnie problem z dopasowaniem jego napięcia (długości) do trybów w rowerze. Trudno mi tu ocenić, czy ta największa zębatka w kasecie jest zbyt duża, czy łańcuch zbyt krótki, ale mi to wygląda na jedną z tych 2 opcji.

Napisano

hej może coś pomoge.... -przez czysty przypadek:)

Dzisiaj zmieniałem łańcuch w moim crossie - napęd 3x10, napęd jest praktycznie nowy - przbieg ok 600 km,  przekładka z łańcucha hg-54 na kmc-x10.73,   wszystko wyczyszczone, przełożone posmarowane i zgon.......na 1 na kasecie łańcuch nie "siada" na koronke,  ani w konf. z 1, ani 2ka z przodu :D ,  podobnie nie zrzuca z 1 na 2 ke z tyłu, ale od razu na 3 :D na reszcie praca idealna,

dodatkowo przy kręceniu do przodu cała przerzutka jest "podciągana"...   brzmi znajomo:) prawda

​po regulacji tylniej przerzutki objawy zdecydowanie zelżały - jest prawie idealnie, później pójdę troche polatać - powinno się ułożyć w 100 % :)

​Krzysiek

​PS: swoją drogą to bardzo ciekawe 2 łańcuchy innych firm - na 1szym żyleta, a na drugim konieczna regulacja.....czyżby aż taka różnica w sztywności:)

Napisano

przekładka z łańcucha hg-54 na kmc-x10.73,

Z tego co widzę to hg-54 ma 116 ogniw a kmc 114 :) no chyba, ze sie myle.

Lecz z tego co pisałeś praktycznie te same dolegliwosci jeszcze dzisiaj zauwazylem, ze lancuch sie hmmm jak to powiedziec gubi ? nie wiem jakim cudem i jak to opisac, jutro zrobie regulacje bo dzis nie bylo czasu i dam znac co i jak :D

Napisano

hej może coś pomoge.... -przez czysty przypadek:) Dzisiaj zmieniałem łańcuch w moim crossie - napęd 3x10, napęd jest praktycznie nowy - przbieg ok 600 km,  przekładka z łańcucha hg-54 na kmc-x10.73,   wszystko wyczyszczone, przełożone posmarowane i zgon.......na 1 na kasecie łańcuch nie "siada" na koronke,  ani w konf. z 1, ani 2ka z przodu ,  podobnie nie zrzuca z 1 na 2 ke z tyłu, ale od razu na 3 na reszcie praca idealna, dodatkowo przy kręceniu do przodu cała przerzutka jest "podciągana"...   brzmi znajomo:) prawda ​po regulacji tylniej przerzutki objawy zdecydowanie zelżały - jest prawie idealnie, później pójdę troche polatać - powinno się ułożyć w 100 % ​Krzysiek ​PS: swoją drogą to bardzo ciekawe 2 łańcuchy innych firm - na 1szym żyleta, a na drugim konieczna regulacja.....czyżby aż taka różnica w sztywności:)

Kurde, przeczytam jeszcze kilka razy to może zaskoczę o co chodzi :whistling: . Chyba jestem zmęczony  :( .

Napisano

Kurde, przeczytam jeszcze kilka razy to może zaskoczę o co chodzi :whistling: . Chyba jestem zmęczony :( .

Tez sie staralem to zrozumiec :D, lecz chodzilo chyba o to, ze jak krecil w strone przerzutki to sie ona podwijala do kasety ;) Tak to ja zrozumialem :icon_cool:

A moim zdaniem regulacja tu niewiele pomoże. "Podskakiwanie łańcucha" to ewidentnie problem z dopasowaniem jego napięcia (długości) do trybów w rowerze. Trudno mi tu ocenić, czy ta największa zębatka w kasecie jest zbyt duża, czy łańcuch zbyt krótki, ale mi to wygląda na jedną z tych 2 opcji.

W serwisie powiedziano mi, ze tak bedzie, poniewaz przerzutka jest krzywa ale nie wydaje mi sie to az takiej opcji bo nie podobalo mi sie tez to ze gdy chcialem kupic nowa przerzutke to, ze nie warto, ze po co i w ogóle spróbuje regulacji bo przod tez pozostawia troszke do zyczenia dalej na najmniejsza tarcze zmieniam z buta ...

Teraz jest hg40 byl S50 BENWOOD(patrze strone producenta) nie widze ile mial ogniw wczesniejszy ale jesli nie pomoze regulacja to zmiana lancucha ? tylko jaki 50zl max wiecej nie bedzie w tym miesiacu i tak duzo poszlo na rower

dwa kola,kaseta,lancuch,linki,pancerze , tarcze no poszlo na niego sporo i tylko 50zl sie ostalo :D kaseta 7rz

Napisano

oczywiście hg-54 też miałem skrócony do 114 ogniw....

​co do reszty, pisałem na szybko....może nieprecyzyjnie...wszystko tyczyło się kręcenia korba jak przy zwykłej jeździe...(nie do tyłu), tylko normalnie napędzając tylne koło....
na przełożeniach 1x1 i 1x2 oraz 2x1 i 2x2 przerzutka była podciągana w kierunku kasety - w momencie gdy łańcuch się "źle układał" na koronce,

w całej sprawie dziwi mnie tylko, że nastąpiło to po zmianie łańcucha i ewidentnie winę za to ponosił łańcuch - sztywność boczna chyba :), (nie jego zużycie bo ma poprzednim przejechałem ok 600 km do tej pory)

po regulacji i zrobieniu ok 30km - igła :)

​...teraz chyba jasno się wyraziłem....?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...