Skocz do zawartości

[Napęd] Korba bije o przednią przerzutkę

Mates15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, że korba kręcąc się nie obraca się prosto i łańcuch obracając się po niej ma strasznie dużą odchyłkę, potrafi bić po obu stronach aparatu. Korba jest nowa, odkręcałem jest prosto, wymieniłem również suport na nowy, lecz to nie rozwiązało problemu, łańcuch dalej ociera. W czym może tkwić problem?

Napisano

Korba i suport są nowe, ściągnąłem korbę jest prosto. Na stary suport założyłem inną to problem nie znikł więc pytam. Są tam jakieś inne elementy oprócz suportu i korby które mogą powodować, to że korba nie obraca się jednym torem?

• Mod Team
Napisano

Co to konkretnie za korba i suport? Jest tyle różnych rodzajów, że trudno odpowiedzieć na Twoje pytania.

Może zębatki masz jakoś źle zamontowane (o ile są demontowalne), albo w jakiś sposób uszkodzone gniazdo suportu (jeżeli nie masz zintegrowanej osi).

Może wrzuć filmik jak możesz, albo chociaż podaj więcej info.

Napisano

@safian słusznie palnołem bzdure :-) "korba mu lata..."Może nie usunięto jakiegoś błędu powstałego w czasie produkcji typu nadlew, zagniecenie materiału. Zdemontuj lewą korbe i prawa -wzrokowo porównaj. Nie piszesz jaki to typ mocowania (wielowpust czy kwadrat).

Napisano

Byłem już z tym w sklepie i na miejsce tej korby założono drugą. Efekt był ten sam. A kładąc korbę na jakimś płaskim blacie nie widać by była krzywa. Może to być wina mocowania korby na suport?

Napisano

To jest nowy rower? Jak tak to oddaj go na gwarancję/niezgodność towaru z umową bo to że zamontowali drugą wcale nie znaczy że druga też była prosta. Zwłaszcza że już wcześniej słyszałem o krzywych mirandach.

Napisano

W rowerze wymieniłem tylko korbę, z 42 zębów zmieniłem na 48. Potem pojawił się problem z biciem. Dodam, że przy wcześniejszej korbie nie było żadnego problemu. Suport jeszcze sprawdzę choć jest nowy, może ta faktycznie wada fabryczna. Nie ma innych możliwości?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli wszystkie zębatki falują, ale falują równo i są do siebie równoległe to raczej nie ma innej opcji niż krzywe mocowanie suport - korba.

Jeżeli stara korba była ok a problem zaczął się po jej wymianie (przed wymianą suportu) to raczej tylko ona jest winna, raczej nic z tego nie wyczarujesz.

Napisano

Zaznacz to miejsce gdzie zębatka najbardziej się odchyla, zdemontuj pająk i jeśli zaznaczone miejsce pokrywa się/jest równolegle do kwadratu to podłuż pasek metalowy grubości ~0.02÷0.05mm w jednym miejscu na najbardziej zewnetrznym ścięciu od tego odchylenia tarczy. Jeśli nie jest równoległe to bedziesz musiał podłożyć w dwóch miejscach analogicznie jak wyżej.

Napisano

Oho, a może niech idzie do kowala i niech mu przekuje tę korbę na prostą? Nowy sprzęt ma być sprawny a nie wymagać "podkładania" pasków metalu o grubości... Co to, PRL i próba reanimacji Ukrainy pod Białymstokiem? Mamy 21 wiek!!!

Napisano

Oho, a może niech idzie do kowala i niech mu przekuje tę korbę na prostą? Nowy sprzęt ma być sprawny a nie wymagać "podkładania" pasków metalu o grubości... Co to, PRL i próba reanimacji Ukrainy pod Białymstokiem? Mamy 21 wiek!!!

GTiX Miranda 26" Lady
Napisano

Załóż korbę shimano i problem się skończy. Przy tej klasie korb co masz znalezienie idealnie prostej to rzadkość. Można ją spróbować wycentrować (są na to knify, ale bez blaszek pod kwadrat)..... ale jak nowy rower to ma być prosta. Dogadaj się na dopłatę do lepszej -Shimano fc-m131. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...