Skocz do zawartości

[suport] Odkręcająca się narkętka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć forumowicze.

To mój pierwszy post i pierwsza wizyta na forum, proszę o wyrozumiałość :)

Nęka mnie od dłuższego czasu problem z wkładem suportowym typu BSA (Accent BB-50)

Po jakimś czasie, tak na oko ~200 km zaczyna mi latać cała korba. Po ściągnięciu okazuje się, że poluzowana jest nakrętka trzymająca wkład (ta dokręcana w lewo).

Myślałem, żeby ją wziąć na tzw. niebieski klej, ten do gwintów. Ale jak sobie przypominam walkę, którą prowadziłem z wykręceniem starego suportu, który się elegancko zapiekł, jestem ostrożny co do takiego rozwiązania.
Zastanawia mnie, czemu samodokręcający się mechanizm jednak się luzuje?

Napisano

Zwróć uwagę że w bsa to jest samo odkręcający się gwint ;) po prostu musisz mocniej dokręcić, w ostateczności możesz owinąć gwint taśmą teflonową (taka jak do uszczelniania połączeń rur)

Napisano

Jak walczyłeś to może być gwint zmęczony bo ktoś za mocno dokręcił i będzie się luzować już zawsze.

Teoretycznie klej do gwintów nie powoduje zapiekania a spotkałem się z takimi co maczali całe gwinty żeby mu zapobiec.

Napisano

Jeżeli gwint na suporcie i mufie jest OK, to nie powinno się luzować. Jeżeli dokręcasz za słabo, to będzie to od razu wyczuwalne jako luz.

W ostateczności można użyć kleju, najsłabszego do zabezpieczania gwintu, i zrobić dosłownie 2-3 kropki, powinno starczyć, oczywiście normalnie posmaruj całość też smarem. Ludzie leją ten klej na potęgę a potem się dziwią że odkręcić się nie da. 

Napisano

Rzeczywiście, BSA nie może dokręcać się sam. :icon_confused:

Dokręcone jest mocno, mocniej niż by wypadało, już za którymś dokręcaniem przestałem się certolić.

Pomysł z taśmą teflonową podoba mi się szczególnie, bo popsucie przeze mnie gwintu w ramie jest wysoce możliwe, a taka taśma na pewno nieźle się rozepchnie.

Dzięki za odpowiedzi i za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...