RainbowHunterPL Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam mój shimano HG-53 wyciągnął się masakrycznie po 700km planuje wymiane na KMC 9.93 jaka będzie prawidłowa długość do kombinacji 3x9 Korba 22/30/40 kaseta 11-34 z góry dziękuje za odpowiedź
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Musisz sam dopasować... Moja kula kryształowa aż tak dobra nie jest policz ilość ogniw w starym łańcuchu ( o ile miał dobra długość) Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo. Niektóre źródła podają, by dodać dwa ogniwa
wojtas7 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 załóż łancuch i sprawdź na skrajnych przełożeniach - na największych blatach ma być napięty ale jeszcze trochę ruchu przerzutki dostępne, a na najmniejszych łańcuch ma nie wisieć i nie trzeć o przerzutkę..
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Dodaj 1 ogniwo, ja dodałem 2 i wolałbym trochę krótszy łańcuch bo mniej wtedy lata na dziurach, a takiego przełożenia itak nie da się używać więc nawet można by wogóle nie dodawać Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
chudzinki Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo Na pewno tak się to robi??
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Tak, tak się robi, i potwierdzam że działa. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Gawel76 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Jeszcze jeden sposób "Liczbę zębów na dużej tarczy w korbie dodaj do liczby zębów na największej zębatce w kasecie, a powstały wynik podziel na dwa i zapamiętaj. Następnie zmierz odległość w centymetrach od środka suportu do środka tylnej piasty i podziel go przez 0,635. To co otrzymałeś dodaj do poprzedniego wyniku, a na koniec do całości dodaj jeszcze liczbę 2. Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden." Z ciekawości sprawdziłem u siebie i wyszło idealnie 110 ogniw
chudzinki Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo Szok! Jakby mi ktoś powiedział to w serwisie to bym nie uwierzył, że tak mało ogniw łańcucha potrzeba na tylną przerzutkę... Z ciekawości sprawdzę to kiedyś u siebie ,
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2016 Jest nie inaczej jak piszą, nie ma sensu sprawdzać. W niektórych ramach da się nie dodawać 1 ogniwa i jest totalnie na styk. Ale dodać trzeba zawsze, a jak rozwazasz jazdę na większej kasecie za kilka km z jakichkolwiek powodów dodaj 2 ogniwa.
goTomek Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 ... Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden." Z ciekawości sprawdziłem u siebie i wyszło idealnie 110 ogniw Hm, wyszło mi 112,29, Na pewno trzeba zaokrąglać w górę? Bo bez tego wyszło idealnie 112 ogniw o prawda nie mierzyłem, a odległość od suportu do piasty wziąłem ze specyfikacji, ale to chyba nawet lepiej.
RainbowHunterPL Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Jeszcze jedno pytanie słyszałem że łańcuchy 10rzędowe pracują lepiej od 9 rzędowych na 9rzędowej kasecie to prawda czy kolejny mit??? Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.