Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaka długość łańcucha do 3x9

RainbowHunterPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mój shimano HG-53 wyciągnął się masakrycznie po 700km planuje wymiane na KMC 9.93 jaka będzie prawidłowa długość do kombinacji 3x9 Korba 22/30/40 kaseta 11-34 z góry dziękuje za odpowiedź :)

Napisano

Musisz sam dopasować... Moja kula kryształowa aż tak dobra nie jest ;) policz ilość ogniw w starym łańcuchu ( o ile miał dobra długość)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo. Niektóre źródła podają, by dodać dwa ogniwa 

Napisano

załóż łancuch i sprawdź na skrajnych przełożeniach - na największych blatach ma być napięty ale jeszcze trochę ruchu przerzutki dostępne, a na najmniejszych łańcuch ma nie wisieć i nie trzeć o przerzutkę..

Napisano

Dodaj 1 ogniwo, ja dodałem 2 i wolałbym trochę krótszy łańcuch bo mniej wtedy lata na dziurach, a takiego przełożenia itak nie da się używać więc nawet można by wogóle nie dodawać ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo

Na pewno tak się to robi??

Napisano

Jeszcze jeden sposób

"Liczbę zębów na dużej tarczy w korbie dodaj do liczby zębów na największej zębatce w kasecie, a powstały wynik podziel na dwa i zapamiętaj. Następnie zmierz odległość w centymetrach od środka suportu do środka tylnej piasty i podziel go przez 0,635. To co otrzymałeś dodaj do poprzedniego wyniku, a na koniec do całości dodaj jeszcze liczbę 2. Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden."

Z ciekawości sprawdziłem u siebie i wyszło idealnie 110 ogniw

Napisano

założenie łańcucha na największy tryb w korbie oraz największą zębatkę w kasecie, ale bez przeplatania go przez przerzutki. Następnie zbliżamy końce do siebie, tak by łańcuch był naprężony i dodajemy jedno ogniwo

Szok! Jakby mi ktoś powiedział to w serwisie to bym nie uwierzył, że tak mało ogniw łańcucha potrzeba na tylną przerzutkę... Z ciekawości sprawdzę to kiedyś u siebie  :yes:,

• Mod Team
Napisano

Jest nie inaczej jak piszą, nie ma sensu sprawdzać. W niektórych ramach da się nie dodawać 1 ogniwa i jest totalnie na styk. Ale dodać trzeba zawsze, a jak rozwazasz jazdę na większej kasecie za kilka km z jakichkolwiek powodów dodaj 2 ogniwa.

Napisano

... Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden."

Z ciekawości sprawdziłem u siebie i wyszło idealnie 110 ogniw

Hm, wyszło mi 112,29, Na pewno trzeba zaokrąglać w górę? Bo bez tego wyszło idealnie 112 ogniw :)

o prawda nie mierzyłem, a odległość od suportu do piasty wziąłem ze specyfikacji, ale to chyba nawet lepiej.

Napisano

Jeszcze jedno pytanie słyszałem że łańcuchy 10rzędowe pracują lepiej od 9 rzędowych na 9rzędowej kasecie to prawda czy kolejny mit???

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...