Dave99 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Witam!Od jakiegoś czasu mam problem z denerwującym zgrzytem po mocniejszym depnięciu na pedały. Pierwsza myśl. Rozregulowana tylna przerzutka. No dobra. Przerzutka tylnia wyregulowana i działa idealnie. Nic nie haczy podczas jazdy a biegi góra/dół wchodzą płynnie. Niestety nic to nie dało i nieprzyjemny zgrzyt występuje po mocniejszym przyciśnięciu pedałów. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to ześlizgujący się o ząbek łancuch. Szczególnie problem ten występuje na biegu 6 i 7 (najczęściej na nich jeżdzę). Na 8 na razie jest ok.
Marcin9 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Dawno nie widziałem tak za zabrudzonej kasety Łańcuch też w takim stanie? Wyczyść kasetę i łańcuch powinno pomóc...
Dave99 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Łancuch jest poprostu dobrze naoliwiony i dlatego taki syfik jest z tyłu. Mam bzika na punkcie bezszelestnej pracy łancucha. Poprostu jak tylko usłyszę jakieś drobne zgrzyty na łancuchu to odrazu smaruję.Czyli co? Kaseta wygląda ok i raczej to nie jest przyczyna zgrzytów?
Marcin9 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Łancuch jest poprostu dobrze naoliwiony i dlatego taki syfik jest z tyłu. Ta bardzo dobrze... Łańcuch ma być na oliwiony w środku a na zewnątrz suchy.. Kaseta wygląda ok i raczej to nie jest przyczyna zgrzytów? Kaseta nie tylko syf na niej...
Dave99 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 To coś nowego. Nigdy bym nie przypuszczał że smar może powodować takie zgrzyty. Żeby była jasność. Gdy zgrzyt występuje łancuch nie spada o bieg lub nie wchodzi wyżej. Jeżeli to tylko wina zbyt dużej ilości smaru na kasecie to by było super bo już się obawiałem że będę musiał zaraz wyskakiwać z ~70 zł na nową kasetę.
Ychu Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Syf może zgrzytać oczywiście. Jak masz piasek to łańcuch na nim próbuje podskakiwać itp. Wyczyść porządnie
Dave99 Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Na kasecie jest tylko smar. Zero piasku. To samo na łańcuchu.
Marcin9 Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Nie ma szans żeby nie było piasku zawsze parę ziarenek się znajdzie... Wyczyszczenie na pewno nie zaszkodzi... Następnym razem nie lej tyle oliwy na łańcuch i wycieraj nadmiar.
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2016 Mod Team Napisano 9 Lipca 2016 Na kasecie jest tylko smar. Zero piasku. To samo na łańcuchu. Tak sobie tłumacz Kaseta tak czy inaczej w kosz, łańcuch zaiste tez. Ale zanim to nastąpi wyshakeuj łańcuch porządnie, do czysta, i później jeszcze z 5 razy dla pewności, umyj kasetę a będzie cicho, o ile to nie co innego woła o pomstę do nieba
Dave99 Napisano 10 Lipca 2016 Autor Napisano 10 Lipca 2016 Witam ponownie!Dzisiaj zrobiłem sobie rundkę po mieście (tak tak wcześniej pozbyłem się nadmiaru smaru) i sytuacja wygląda tak.Zgrzyt pojawia się tylko gdy z przodu mam największą zębatkę. Gdy występuje zgrzyt tracę przez chwilę kontakt z pedałami a tylna przerzutka zdaje się podskakiwać (chyba się prostuję). Cały napęd działa bezszelestnie i normalnie nic nie haczy. Biegi wchodzą wzorowo. Problem pojawia się tylko wtedy jak mam z przodu trójkę i muszę mocniej wdepnąć w pedały. Teraz zastanawiam się czy może coś nie tak jest z sprężyną w tylnej przerzutce. Może się wyrobiła i za słabo dociska? Nie wiem już i zaczynam błądzić jak dziecko we mgle.
Ychu Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 Może masz zajechaną trójkę. Jakieś foto? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
radziuGD Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Nie trójkę a ósemkę raczej(siódemkę, szóstkę i piątkę też zresztą)
Ychu Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Nie trójkę a ósemkę raczej(siódemkę, szóstkę i piątkę też zresztą)To to widziałem, Ale on piszę o korbie i ja też[emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
adamtulak Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Z rysunku przełożeń wynika, że najprawdopodobniej masz źle wyregulowaną przednią przerzutkę, łańcuch trze o wózek gdy jeździsz na 3. biegu z przodu, lub masz złą linię łańcucha, za krótką oś suportu (ale to chyba mniej prawdopodobne, bo ja jeżdżę na strasznych przekosach na 8-rzędowym napędzie, oszczędzając małe koronki kasety 5-7, przestałem jeździć na przełożeniach 2x5-7 na rzecz 3x3-5 i wszystko bangla. .
radziuGD Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 To to widziałem, Ale on piszę o korbie i ja też[emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka No właśnie, Wy piszecie o korbie a problem jest na kasecie, łańcuch się ślizga po najmniejszych zębatkach. A przynajmniej tak mi się wydaje.
adamtulak Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Sprawa jest banalna, kaseta jest dość mocno styrana od 5 biegu w górę. Zęby 8 i 7 wyglądają jakby jeździły po nich dwa łańcuchy o różnych stopniach wyciągnięcia (ewentualnie jeden bardzo szybko wyciągnięty - koronka 11t - 8 bieg, wygląda jakby łańcuch od początku napierał o szczyt zęba, powyżej połowy jego wysokości, a nie zazębiał się u jego podstawy). Czym wyższy bieg, zarówno na kasecie jak i korbie, tym większe siły działają na łańcuch i zęby kasety i tym bardziej prawdopodobne, że zęby nie będą trzymały łańcucha. Napisz jaka była historia łańcucha (łańcuchów) na tej kasecie, model, przebiegi.
Dave99 Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 Rower to http://www.kross.pl/en/2014/hexagon-x6Nic nie było zmieniane. Rower użytkowany głównie w weekendy w tzw. sezonie rowerowym. Tygodniowo może robiłem ~50 km. Acha mam go od końca kwietnia 2014 roku.Wczoraj ostro katowałem ustawienia 2-[5,6,7,8] i ani razu nie wystąpił efekt zgrzytu. Sądzę że poprostu ustawienie tylniej przerzutki lepiej dociska do zębatek (równolegle do toru jazdy) Z rysunku przełożeń wynika, że najprawdopodobniej masz źle wyregulowaną przednią przerzutkę, łańcuch trze o wózek gdy jeździsz na 3. biegu z przodu, lub masz złą linię łańcucha, za krótką oś suportu (ale to chyba mniej prawdopodobne, bo ja jeżdżę na strasznych przekosach na 8-rzędowym napędzie, oszczędzając małe koronki kasety 5-7, przestałem jeździć na przełożeniach 2x5-7 na rzecz 3x3-5 i wszystko bangla. . Z przodu wszystko jest idealnie wyregulowane. Nic nie trze. Przełożenia również z przodu wchodzą pięknie.Osobiście wolę jeździć na cięższych przełożeniach 3-[6,7,8]. 3-[3,4,5] jest dla mnie poprostu za lekkie. Człowiek macha nogami jak opentany i "zero" prędkości z tego jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.