partyzant Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Cześć, Przy każdym naciśnięciu na pedał korba trzeszczy - czyżby gwint był zużyty? https://picasaweb.google.com/104072450637007327430/6300514712053619601?authuser=0&feat=directlink
zukikiziu Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Ja bym zaczął od wymiany suportu, masz pękniętą "uszczelkę"
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2016 Przede wszystkim, jak korba skrzypi na osi to nie tu, tylko przy miejscu wprasowania, zazwyczaj, w shimano. Poza tym korby shimano nie skrzypią. Zdarzają sie pojedyncze przypadki. Jak skrzypienie przechodzi w deszczu to korba na 100%, Dodatkowo masz tak brudną oś, że aż wstyd to pokazywać. Umyć porządnie ładnie do czysta i nasmarować. Sprawdzić pedały. Czasami skrzypieć potrafią nawet rzeczy o których byś nie pomyślał, np hak do ramy.
kamfan Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Po stanie roweru (straszny syf) to na 99,9% wina suportu, wymień to problem zniknie...
WaGiant Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Jaki gwint ? Ja bym zaczął od wymiany łożysk tzn całych ,, miseczek " . Hmmm a może inaczej najpierw wyczyść , lekko przesmaruj i zmontuj na nowo . Spr . czy nie ma luzów i czy kręci się płynnie bez oporów . Jeśli nic nie będzie wskazywało na łożyska to jak napisał Puklus trzaski mogą pochodzić z różnych elementów np. pedały albo nawet niedokręcone siodełko .
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2016 Panowie ale mamy piękny i bogaty język, nasz ojczysty - polski. Jak ktoś pisze trzeszczy, kojarzy mi sie ze skrzypi, a suporty raczej nie skrzypią, choć mogą, kto im zabroni. Suporty raczej strzelają, wydobywa sie z nich trzask. Im lepiej opiszemy dolegliwość, tym szybciej i trafniej dostaniemy odpowiedź. Trzeszczący - skrzypiący dźwięk to wina trących o siebie elementów, które raczej nie powinny o siebie trzeć. W tym wypadku najczęściej ramion korby i osi. Ale znowu, w shimano to się bardzo rzadko zdarza. Miałem przypadek niesamowitego skrzypienia korby. Zmieniłem suport, pedały, korbę, kasetę, łańcuch, koło tylne, wyjąłem sztycę ... zmieniłem co moglem i trzeszczało dalej. Wyrok zapadł, rama, na szczęście dla klienta, wyrok był mylny, bo jak wspominałem był to hak przerzutki, który po wyczyszczeniu przestał "płakać"
partyzant Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Napisano 29 Czerwca 2016 Czy ja prosiłem o ocenę czystości roweru? No nie. Więc po co ten offtopic? Przyczyną założenia tego tematu nie jest suport. Wydaje się, że dźwięk słychać bo jest luz z powodu niedokręcenia, ale śrubki i nakrętka dokręcone są.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2016 No to są dokręcone czy nie są dokręcone? Zdecyduj się. Myślisz że jak byś pokazał oś na której jest 1cm syfu,to by ci ktoś odp czy ona jest dobra czy nie? Umyj, to będzie widać czy zużyta i w jakim stopniu a jak masz burbulowac, bo ktoś zwrócił ci uwagę, to mogę zadbać o to że juz nie będziesz. Ludzie się starają takiemu typowi pomoc a on jeszcze ma pretensje...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.