Skocz do zawartości

[tryka-cyka] Podczas pedałowania

fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat pewnie dość popularny.

A więc jezdzę rowerem MTB. Przy pedałowaniu czuje w pedałach cykanie(słyszę też) jest to rower roczny z przebiegiem około 1000km więc prawie jak salonówka.

Cykanie jest chyba co jeden obrót pedałami, bez pedałowania nie czuć ani nie słychać cykania, również na bardzo małych obrotach korbą.

Wyczytałem że w dużym % może to być od pedałow, jako że planowałem wymiane pedałów zakupiłem nowe i wymieniłem. Problem nie ustąpił więc pedały wyeliminowane z listy, sprawdziłem też czy aby tylne koło nie jest źle założone - włożyłem je na nowo no i na końcu wyregulowałem przerzutki od zera. Po tych trzech czynnościach cykanie nie ustąpiło.

Co jeszcze warto sprawdzić? Korba później suport, czy może coś jeszcze? Dodam tyle że nigdy nic nie grzebałem u siebie w korbie, tak jak kupiłem rower tak jest.

Napisano

A więc jezdzę rowerem MTB. Przy pedałowaniu czuje w pedałach cykanie(słyszę też) jest to rower roczny z przebiegiem około 1000km więc prawie jak salonówka.

Cykanie jest chyba co jeden obrót pedałami, bez pedałowania nie czuć ani nie słychać cykania, również na bardzo małych obrotach korbą.

Wyczytałem że w dużym % może to być od pedałow, jako że planowałem wymiane pedałów zakupiłem nowe i wymieniłem. Problem nie ustąpił więc pedały wyeliminowane z listy, sprawdziłem też czy aby tylne koło nie jest źle założone - włożyłem je na nowo no i na końcu wyregulowałem przerzutki od zera. Po tych trzech czynnościach cykanie nie ustąpiło.

Co jeszcze warto sprawdzić? Korba później suport, czy może coś jeszcze? Dodam tyle że nigdy nic nie grzebałem u siebie w korbie, tak jak kupiłem rower tak jePomyłka

Pomyłka do kosza

Napisano

Co jeszcze warto sprawdzić? Korba później suport, czy może coś jeszcze? Dodam tyle że nigdy nic nie grzebałem u siebie w korbie, tak jak kupiłem rower tak jest.

podejrzewam suport. Też to mam ale jakoś  z czasem niebardzo

podejrzewam suport.Też tak mam ale z czasem niebardzo

Napisano

Ewentualnie jeszcze sztyca. Podnieś tyłek z siodła i sprawdź czy nadal to słyszysz podczas pedałowania na stojąco

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Lancuch czysty? U mnie gdy naped sie zabrudzi czasami czuc "chrupanie" pod stopami

Jaka to korba i suport?

Napisano

Jak cyka za każdym razem przy tym samym położeniu korby bez względu na zmianę biegów, będzie to suport-korba

Jak korba na kwadrat, to zdejmij korbę, kwadrat lekko przesmaruj pastą miedzianą, korbę załóż z przesunięciem o 90 stopni.

Z drugiej strony to samo.

Dokręć suport, jak jest jeszcze luz, z lewej i prawej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...