Skocz do zawartości

[suport i korba] strzelanie łańcucha

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam małą zagwozdkę. Oddałem rower do serwisu w celu montażu korby (Deore FC-M590) i suportu (BB52). Przy okazji okazało się, że łańcuch też trzeba było wymienić. Zamówiłem go przez internet bo akurat serwis nie dysponował niczym ciekawym. Kupiłem Wippermann connex 804. Po zamontowaniu łańcucha "strzela" on na trzech najmniejszych zębatkach (SRAM PG-830, 11-32). Pomyślałem, że pewnie kaseta jest już zużyta - ma kilka lat więc ma już prawo.

Zobaczyłem jednak, że przy montażu suportu (mufa 68mm) jest po jednej podkładce dystansowej z każdej strony...

Teraz się zastanawiam, czy to może to nie jest przyczyną "strzelania" łańcucha?

Napisano

Po stronie napędu według instrukcji Shimano powinny być dwie podkładki 2,5 mm, po lewej jedna. Natomiast wątpię aby te odgłosy były tym spowodowane. Stawiam na zużyte zębatki tylnej kasety. Podeślij zdjęcie to się okaże. 

Napisano

Zdjęcia kasety słabe - najlepiej jest wyjąć koło i robić zdjęcie na wprost osi. Aczkolwiek już z tego ujęcia widać, że ostatnie zębatki są nadgryzione i po prostu nie przyjęły nowego łańcucha.

Podkładkami suportu bym się nie przejmował jeśli wszystko działa, a łańcuch nie jest jakoś "dziwnie" skoszony na często używanych przełożeniach.

Napisano

ok, dzięki za odpowiedzi. Tak też podejrzewałem. Nawet na ostatniej przejażdżce sprawdziłem tylko te 3 najmniejsze zębatki i jechałem większych, bo wiedziałem, że te są najmniej zużyte i nie wyrządzą takiej szkody nowemu łańcuchowi. Zaraz zamówię kasetę :)

Napisano

no i temat powraca... wymieniona kaseta ale problem nadal występuje. Przyjrzałem się dzisiaj pracy napędu - problem wynika z faktu, że łańcuch za bardzo skręca w stronę ramy co powoduje zahaczanie o jeden z zębów (ten większy). Niestety ale nawet po maksymalnym odkręceniu śrubki regulacyjnej przerzutki łańcuch jest za blisko w stronę ramy. Wygląda na to, że przyczyną może być brak podkładki dystansowej przy suporcie, a przez to przekos łańcucha.

Pójdę do serwisu gdzie wymieniałem suport i zgłoszę problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...