Skocz do zawartości

[łańcuch] domowy sposób na łączenie?

bebok_mg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie mam narzędzi specjalnych, kupiłem rower, serwis daleko, a łańcuch ewidentnie źle połączony- tuleja wystaje z jednej strony i łączy, z drugiej jest natomiast w środku, wepchnięta, tak, że krawędź nie wchodzi w otwór, (zobacz fotografię) nie wiem jak do tego sie zabrać domowym sposobem, łańcuch SHIMANO CN-HG53

proszę o porady ewetualnie namiary na serwis w okolicy tarnowa

pozdrawiam

Napisano

młotek... swoją drogą fajne foto:) chyba se takie zrobię i na tapetę wrzucę:) Aha, byłbym zapomniał - ostrożnie z tym młotkiem - żebyś nie uszkodził tej blaszki w którą będziesz wbijał - jeśli pęknie to na najbliższej wycieczce do lasu czeka cię piechotny powrót do domu:/ Swoją drogą skuwacz do łańcucha warto nabyć - niedrogie to, a w kryzysowych sytuacjach możesz sobie zrobić singlespeeda w razie czego

Napisano

dobij mlotkiem pozniej pozginaj lancuch w obie strony tak by dobite ogniwo nie bylo sztywne.

i zaopatrz sie w skuwacz do lancucha. albo pojedz na tak zrobionym rowerku do serwisu - niech tam obejrza lancuch i poprawia jesli potrzeba.

jesli masz daleko do sklepu tym bardziej warto miec wyciskacz.

Napisano

niech mnie tylko żona zobaczy jak podchodzę do roweru z młotkiem w ręku....... ciężko miałem jej wytłumaczyć potrzebę zakupu nowego, a teraz będę go młotkiem naprawiał, hehe, trzymajcie kciuki

Napisano

ja kiedyś na trasie musiałem to kamieniami zrobić :P

najgorsze było to, że łańcuch był krótki i uciekał mi z rąk ;)

urwałem sznurowadło i związałem blisko końce, a potem myk kamieniami.

Pół godziny zlazło ale do domu dotarłem :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

znowu ten badziew się rozpierniczył, tym razem miałem już skuwacz-rozkuwacz :)

po godzinie manipulacji na dywanie w domu rozpracowałem jak to działa i jakie to proste- sucks

polecam, lepsze od młotka ;)

magisterdwóchspecjalizacji

Napisano

Takie proste rozkuwacze, które wchodzą w skład podręcznych zestawów, czy nawet tanie samodzielne to się nadają do rozkuwania. Połączyć lepiej spinką SRAM'a (zawsze wożę kilka). Skuwacz, którym można dobrze skuć łańcuch to już bardzo duży wydatek.

Napisano

A w czym jest lepszy drogi skuwacz od taniego? (bo wszystkie działają tak samo, moga się tylko różnić materiałami z jakich są wykonane, czyli czasem jakim będziemy się nimi cieszyć i troszkę inna konstrukcja (np dłuższe ramię))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...