rainmaker1410 Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Witam Od czterech tygodni jestem posiadaczem Rometa Wagant 2.0. Po dwóch tygodniach uzytkowania i przejechanych nie całych 100 km w okolicach korby rozpoczęło się irytujące stukanie.Sprawdziłem - były luzy na korbie. Pojechałem do serwisu Rometa. Serwisant dokręcił suport i było ok. Stukanie ustało. Po kilku dniach znowu się zaczęło. Jednoczęśnie zauważyłem, że pękają mi pedały (plastikowy badziew), więc od razu zamówiłem i zamontowałem nowe (aluminiowe). Rzecz w tym, że po montażu stukanie stało się jeszcze intensywniejsze. Dzisiaj na próbę, usiadłem na rower w nieruchomej pozycji i na przemian mocniej dociskałem to prawy. to lewy pedał. Trzask za każdym razem. Moja diagnoza: trzaski pochodzą albo z pedałów (nowych jeszcze nie smarowałem), albo z mechanizmu korbowego. Moim zdaniem to jednak mechanizm korbowy (Shimano Suntour XR178 48/38/28 170mm). Może brak smarowania, może jakiś piasek się dostał. Wcześniej obstawiałem trzeszczące plastiki - poszła wymiana, ale po montażu nowych jest jeszcze gorzej. Każde mocniejsze dociśnięcie lewego lub prawego podała powoduje trzask, tak w czasie jazdy, jak i gdy rower stoi w miejscu. Co to może być? Czy rzeczywiście mechanizm korbowy (np suport do przesmarowania albo przeczyszczenia, może łożysko się posypało? Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam wszystkich.
Moorzyn Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Najprawdopodobniej suport. Przerabiałem już parę takich problemów. Raz wystarczyło wykręcić, wyczyścić i nasmarować gwint w mufie. Innym razem padły łożyska - wymiana suportu. Wysłane z mojego Moto E przy użyciu Tapatalka
rainmaker1410 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Napisano 15 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedź. Mogę z tym jechać do serwisu Rometa i prosić o sprawdzenie tego w ramach gwarancji? Swoją drogą jak to możliwe, że zupełnie nowy, przesmarowany (ponoć) suport może sprawiać takie problemy? A może Shimano jest takie trefne?
Moorzyn Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Jaki jest tam rodzaj suportu? Te najtańsze są bardzo słabej jakości i różne z nimi bywa Wysłano prosto z piekła.
rainmaker1410 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Napisano 15 Czerwca 2016 Suport to : SR Suntour XR 48 / 38 / 28 175 mm Przepraszam. SR Suntour XR 48 / 38 / 28 175 mm to cały mechanizm korbowy. Niestety nie zmam się za bardzo, dlatego pytam. Tutaj jest cała specyfikacja. koła 28 rama alu 6061 rozmiar 21" widelec SR Suntour M3010 Coil 700c napęd 21 manetki tył, przód Shimano STEF-51 7 speed / Shimano STEF-51 3 speed przerzutka tył, przód Shimano Acera M360 / Shimano Tourney TX-51 mechanizm korbowy SR Suntour XR 48 / 38 / 28 175 mm hamulec tył, przód Promax TX-123D / Promax TX-123D opony 40-622 D802 obręcze aluminiowe dwukomorowe piasta tył, przód JoyTech aluminiowa / Shimano Dynamo 3N31 kaseta / wolnobieg Shimano TZ-21 14-28 7 speed kierownica stalowa sztyca amortyzowana 27,2 mm 300 mm mostek kierownicy Romet regulowany 90 mm 25,4 mm siodło Selle Royal Freeway pedały Feimin FP-804 lampa przód Basta Echo 15 lampa tył Axa Slim steady waga 17
dovectra Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 każ sobie wymienić suport na wkład accenta bb 40. ps . popraw tytuł tem.
rainmaker1410 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Napisano 15 Czerwca 2016 Gdzie jest opcja edycji tematu?Wchodzę przez mój profil, zawartość, tematy i..... mam tylko sortowanie.
kowjanko Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Strzelanie w pedałach/sztycy/suporcie. Co ja się nie nawalczyłem. Rozebrana cała kierownica i mostek, nasmarowane i wymienione śruby. Zlikwidowane luzy w tylnej piaście. Wymiana pedałów na APD427 bo stare i tak już miały zużyte bieżnie, sztyca wyczyszczona i przerobiony zacisk na śrubę. Potem jeszcze dzięki temu forum kawałek materiału między sztycę a rurę podsiodłową. I już mniej ale ciągle coś pykało. Na koniec rozkręciłem cały suport , mimo że po sprawdzeniu nie było żadnych luzów ani na kwadracie ani na łożyskach. Wyczyściłem wszystko i przesmarowałem przed montażem. Potem dokładne skręcenie i jazda próbna. Wsiadam na rower, ruszam i.... jeeeeest, błoga cisza. Trochę to trwało ale warto było
rainmaker1410 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Napisano 24 Czerwca 2016 Moorzyn, trafna diagnoza (dzięki za pomoc). Pomogła wymiana suportu. Rower naprawiony. Jest radość
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.