Skocz do zawartości

[KASETA] Jaką kasetę 8rz wybrać? Pomoc w wyborze.

hanus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem używany rower i powoli go dostosowuje pod siebie.

Przyszedł czas na napęd bo jest już zjechany, na początku myślałem, że kaseta przyjmie nowy łańcuch (shimano cn-hg40), ale się myliłem... ;-)

Teraz mam kasetę 8rz 33,29,25,21,17,15,13,11

Zakresu 33-25 praktycznie nie używam więc przyszedł pomysł, żeby kupić coś szosowego i teraz pytanie jest coś godnego polecenia i niedrogiego, co by pasowało do tego łańcucha? Taki zakres 26-11 byłby raczej spoko.

A coś takiego, np? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6195956080

Wiem, że używana, więc jak oceniacie jej stan?

Moto

Napisano

Jeśli nie potrzebujesz szerokiego zakresu przełożeń, to na węższym łatwiej zachować optymalną kadencję. Ta używka z twojego linku jest w dobrym stanie, ale jeśli zakładasz nowy łańcuch lepiej też wymienić kasetę na nówkę. Sunrace z twojego linka jest w porządku w podstawowym pułapie cenowym, ale jednak nieco droższe Shimano Claris powinno być trwalsze i minimalnie lżejsze. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Po paru kilometrach zmiana jak najbardziej na + W końcu zacząłem używać większości przełożeń. Co do wytrzymałości to się okaże jak to będzie.

Moto

Napisano

Kupiłem taki, bo chciałem na starej kasecie jeszcze pojeździć, ale się nie przyjął.

To jaki łańcuch jako drugi, główny kupić?

A może taki sam i zmieniać co +/- 300km?

Moto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...