sylwu Napisano 12 Maja 2016 Napisano 12 Maja 2016 Witam. Kupiłem 29era z napędem 2x9. Rower używany, składany; i zdaje mi się, że przez osobę która nie do końca zrobiła to poprawnie. Problemem jest notoryczne spadanie łańcucha na korbie przy przerzucaniu przednich biegów. Przy zrzucaniu z większej na mniejszą, spada na suport; przy wrzucaniu z mniejszej na większą spada na pedał/ramie korby. Komponenty jakie posiadam: Klamkomanetki - XTR ST-M966 Przerzutka przód - XTR FD-M971 Przrzutka tył - Deore XT Kaseta - Sram PG 970 34-11t Korba - Truvativ Stylo GXP 42-36 Łańcuch - Sram PC-971 nówka Łańcuch kupiłem nowy, bo poprzedni zdąrzyłem zerwać i okazalo się że był "ulepiony" z dwóch różnych Od początku miałem problem z wyregulowaniem przerzutek, głównie przedniej. Jako że nie posiadam jakiejś mega wiedzy, po kilku h wk***nia się, zawiozłem rower do serwisu. Pan ustawił przerzutki, jednak stwierdził że przednia przerzutka jest chyba nie kompatybilna, i że łańcuch może spadać. Dual control jest pod 3 blaty ale zablokował na śrubie przerzutki Czy te komponenty są ze sobą kompatybilne i mogą działać z 2x9? Co może być przyczyną spadania łańcucha? Najbardziej obstawiałbym tą przednią przerzutkę. Wydaje mi się też że linia łańcucha jest nie do końca poprawna bo blaty jakby za daleko suportu, choć może w 2x9 ma tak być? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, bo ten napęd to ostatnia rzecz która została mi do poprawki
gtb Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Nie kompatybilność przedniej przerzutki. Minimalna różnica między tarczami (duża/średnia) dla FD-M971 to 12T a u ciebie jest 6T. FD-M971.pdf
modrzew Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Tę zębatki to rzeczywiście cudacko dobrane. Albo jakiś terminator albo miał być kolejny "szoso-góral"...
montell81 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Przednia przerzutka jest kompatybilna z napędem 3x9, Ty masz 2x9. Myślę, że problemem jest nieodpowiednia odległość pomiędzy zębatkami, a nie różnica w ilości trybów. Pan w serwisie raczej się nie mylił.
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 No tak, napęd kombinowany i to mocno. Po pierwsze, czy jest to przerabiana korba 3rz na 2 rzędy? Jeśli tak, to z pewnością masz zębatki przykręcone w miejsce blatu i środkowej. To spowodowało, iż Linia Łańcucha na takiej korbie wynosi teraz ok. 54mm. Nic zatem dziwnego, że masz problemy z korzystaniem z przełożeń tak, jak to się robi na korbach 2 rzędowych, gdzie LŁ wynosi 46,8mm (w przerabianej 3rz na 2rz) lub 48,8mm (w gotowcu 2rz). Także pytam jeszcze raz, czy jest to przerabiana korba 3rz na 2rz? Po drugie, przerzutka do obsługi korb 2rz ma inną szerokość klatki (jest szersza). To powodować może problemy z ustawieniami, a więc z obcieraniem łańcucha w skrajnych przełożeniach. Musiał byś zainwestować w przerzutkę dedykowana do 2rz, a tę najlepiej do napędów 9s (SLX 665). Co teraz zrobić? Najtaniej to wymienić zębatki w korbie na takie, które da się wkręcić w miejsce środkowej i młynka. To ustawi poprawnie linię łańcucha, a z dedykowaną przerzutką naprawi pracę układu. Wielkiego problemu nie powinno być, bo BDC tej korby wynosi chyba 104/64mm, a więc standardowo. Kup zębatki 36 i 22z oraz przerzutkę SLX 665, to wszystko zacznie poprawnie działać. Możesz próbować dać zębatki 38 i 24/26 (uwaga na oznaczenia na zębatkach 38, są dwa rodzaje) oraz przerzutkę od 10s, ale ta przerzutka może mieć problem z poprawnym działaniem na korbie o linii łańcucha 46,8mm, bo skonfigurowana jest pod 48,8mm. Co jeszcze można zrobić? Można próbować dać cienkie podkładki (0,5/1mm) pod małą zębatkę korby i odsunąć ją bliżej środka, to może zapobiec spadaniu łańcucha poza zębatki. No ale z drugiej strony pozostanie przy tak fatalnej linii łańcucha to raczej fatalny pomysł. Niestety, ale tak się kończą takie kombinacje.
Budensyn Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Co do obsługi dwóch blatów przez przerzutki 3 rzędowe to nie powinno być absolutnie żadnych problemów, o ile zachowa się wytyczne jakie podaje producent przerzutki w kwestii minimalnej i maksymalnej wielkości blatów, różnicy w ilości zębów pomiędzy sąsiednimi blatami oraz maksymalnej pojemności. Sam używałem do niedawna przerzutki 3 rzędowej alivio Fd-m431 do korby dedykowanej 2 rzędowej Deore FC-M615 i wszystko działało jak najbardziej poprawnie. Uważam, że problemem jest tutaj zbyt mała różnica zębów pomiędzy 1 a 2 blatem. Swoją drogą, co to do cholery za setup? 42-36?wtf? Pozdrawiam
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Nie do końca i o tym chłopaki już kilkukrotnie pisali. Po pierwsze to przerzutki 3rz mają problem z prawidłowym ustawieniem ich wysokości względem blatu i z reguły są za wysoko. Powstała szpara może sprzyjać przerzuceniu łańcucha na ramię korby, wymagana jest ogromna precyzja w ustawieniu. Po drugie wspomniana przeze mnie szerokość klatki. 2rz mają ją szerszą, a to powoduje, iż łańcuch nie będzie o nią ocierał w skrajnych przełożeniach. Jeśli dla kogoś nie stanowi to problemu, to proszę bardzo. Reszta to tylko nasilenie innych, ujemnych problemów, a w przypadku kolegi mamy kumulację wszystkiego na raz.
Budensyn Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Co człowiek, to inne doświadczenia. Ale z jednym się zgodzę w 100% - bardzo niefortunnie dobrany napęd.
sylwu Napisano 13 Maja 2016 Autor Napisano 13 Maja 2016 Chłopaki dzięki wielkie za te odpowiedzi. Dodam że przy pierwszych próbach regulowania przerzutki miałem problem z ustawieniem wysokości przerzutki przedniej, robilem wg poradników i zawsze było za nisko bo wew. krawędź zatrzymywała się na mniejszym blacie i już wtedy mi coś nie pasowało. Mniejszy blat też wydawał mi się za duży, dosłownie na styk z tylną widełką ramy. Tak jak wcześniej wspominałem, rower składany przez nie do końca kompetentą osobę, o czym mogą świadczyć choćby tarcze założone odwrotnie , które zauważyłem zaraz po wypakowaniu roweru. Więc tak, na pewno będę wymienial tą przerzutkę. Czy ten SLX to dobra opcja? Czy moze warto doplacić do jakiegoś XT, XTR? Rozumiem że ta klamkomanetka nie robi problemu? Co do korby to nie wydaje mi się że jest przerabiana, aczkolwiek mniejszy blat jest przykręcony do tego większego. Zrobie dzisiaj zdjęcie jak to wygląda. Co do wielkości blatów to naprawde nie mam doświadczenia ale powiem że jeździło mi się w miarę dobrze aczkolwiek zdecydowanie brakowało na podjazdach. Czy 36 i 22z nie będzie za wolne na prostych? Jak to jest z tymi blatami, są jakieś rodzaje czy są one uniwersalne?
Budensyn Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Ja bym brał xt-ka do pary z tylną przerzutką A co do blatów to moim zdaniem 38 / 26 to bardzo uniwersalny zestaw. Jak więcej telepiesz się po stromych pojazdach w terenie to pomyśl może o 36 / 24 albo może nawet 22 (czy przerzutka przednia obsłuży różnice 14 zębów musisz już sprawdzić sam, FD-M786 obsłuży). Musisz też znać kąt rury podsiodłowej i to także uwzględnić w doborze przerzutki (aczkolwiek z doświadczenia wiem, że może być tutaj mała niekompatybilność i będzie można nadal to dobrze ustawić). Blaty nie są uniwersalne, musisz kupić pod dany rodzaj mocowania jaki masz w korbie. PS: Albo wywal przednią przerzutke i zafunduj sobie narrow wide
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Problem w tym, że nie ma przednich przerzutek 2rz do napędów 9s innych niż wspomniany SLX. Jak kupisz przerzutkę XT, to możesz mieć problem z jej poprawnym wyregulowaniem przy swojej korbie, a tę masz na 99 procent przerobioną z 3rz. Tu nie ma zbytnio pola manewru jeśli chcesz, by wszystko chodziło perfekcyjnie. Każda inna konfiguracja to jakiś kompromis. Do systemów 2x9 Shimano produkowało tylko zębatki 36 we współpracy z 22z. Tak jak napisałem wcześniej, możesz złożyć np. 38/24 ale to wymaga tej przerzutki dziesiątkowej i trochę koło się zamyka. Masz jeszcze inną możliwość, kup zębatkę SLX 32z i młynek 22z i powróć do ustawień fabrycznych napędu 3x9. W sumie to najmniej kombinacji by było. Nie wiem tylko czy przerzutka też nie będzie ci haczyć o środkową tak jak teraz, bo blat masz 42 zamiast normalnego 44z. Już kiedyś to przerabiałem i przerzutka nie obsługiwała systemu 32/42 i musiałem ją podnieść nieco do góry, a to skolei powodowało wypadanie łańcucha na ramie korby. Także najbezpieczniej jest powrócić do układu 44/32/22 bez zmiany przerzutki, a jak koniecznie ma być 2x9 to 36/22 z przerzutką SLX 665
nemo2009 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Masz jakieś podkładki pod korbą(prawa),jeśli tak,to ile ?
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Nie ma znaczenia, blat 42 ma wkręcony jako zewnętrzny, a to samo z siebie powoduje, że w tym układzie uzyskał linię łańcucha 54mm. Dopiero wkręcenie zębatek w miejsce środkowej i młynka ustawi LŁ na 46,8mm. To ogromna różnica i jedna podkładka tego nie zniweluje nie wspominając już o niesymetrycznym ustawieniu ramion względem osi roweru. A i jeszcze jedno, jeśli obecnie mała zębatka haczy niemal o tylne widełki, to nie ma co marzyć nawet, że 38 się zmieści. Także albo powrót do 3x9 albo 2x9 w układzie 36/22
nemo2009 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Korba - Truvativ Stylo GXP 42-36 korby Stylo występują w różnych konfiguracjach. Jeśli ta twoja jest 3 rzędowa,to powinno być 44z,32z i 22z i wówczas przerzutka Przerzutka przód - XTR FD-M971 będzie pasować.
sylwu Napisano 13 Maja 2016 Autor Napisano 13 Maja 2016 fotki korby btw. jak widać na foto przez spadający łańcuch urwało mi osłonę ramy. na czym to przykleić żeby porządnie trzymało? bo nie chciałbym stracić osłony.
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Ile ty za to dałeś? Chłopie, masz spiłowane gwinty na młynek. Ale jaja Zobacz jak wygląda ta korba od wewnętrznej strony: i w wersji 2rz: Znajdź 4 szczegóły różniące obrazki Ooo, wiem co można z tym zrobić, wywalić te zębatki i przykręcić jedną NW np. 34z i zrobisz napęd 1x9, bo chyba pierwotnie była to właśnie korba 1 rzędowa:
talento259 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Ło chłopie napęd rzeźba na 102 Od siebie polecę tak jak kolega wyżej. Albo 1x9 albo wymiana całej korby
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Już nawet znalazłem, chain line tej 1 rzędowej było też 50mm czyli wszystko się potwierdza, ramiona są te same co w konfiguracji 2 i 3 rzędowej, ale z tą różnicą, że w 1rz są ścięte gwinty młynka pewnie po to, by nie dało się tego ponownie przerabiać samowolnie (ale jak widać polak potrafi ) Gość przykręcając zewnętrzną zębatkę zmienił fatalnie linię łańcucha na 54mm, dał przerzutkę ale nic to mu nie dało, bo napęd nie miał prawa poprawnie działać. Nic nie zrobimy, tylko wkręcać NW i po problemie.
gtb Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Bo to korba pod jeden blat (te fabrycznie były bez gniazd pod młynek) + Chainguard Ring. Rzeźba rodem do "druciarstwa rowerowego" , linia łańcucha też musi żyć własnym życiem. EDIT @@Arni220 wcześniej wkleił foto "oryginału"
emremigiusz Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 sylwu-od zawsze ta przerzutka jest tak wysoko?
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 On ją musiał tak podnieść, bo inaczej przy zmianie biegu z małej na dużą, ta haczyła mu o mniejszą zębatkę. Jest zbyt mała różnica ilości zębów pomiędzy zębatkami (6 zamiast 12). Ale nawet jakby dał zębatkę 32z to i tak to prawdopodobnie nie poprawi sytuacji (różnica dopiero 10 zębów, a 30z nie przykręci do BDC 104), a poza tym linia łańcucha nadal będzie fatalna.
Rulez Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Na pewno poprawi sytuację w punkcie wysokości przerzutki, a co za tym idzie utrzymywania łańcucha , różnica 2 zębów nie jest tak drastyczna jak 6. Linia łańcucha to oczywiście inna bajka ...
emremigiusz Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Można założyć manetkę bez indeksu.Pewnie dało by się to jakoś ogarnąć.
Arni220 Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Wiesz co, już to przerabiałem z przerzutką XT 770 i zębatkami 42/32 zamiast 44/32. Też musiałem podnieść przerzutkę w górę o ok. 3mm niż normalnie, a przez to powstawała szpara ok. 6/7mm i łańcuch przez nią przelatywał na ramie. Co ciekawe, z problemem poradziła sobie stara Acera 8 rzędowa, widocznie była pod różnicę 10 zębów na korbie
Rulez Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Manetka bez indeksacji nie poprawi linii łańcucha i związanych z tym przekosów, nie zmieni też trajektorii ruchu przerzutki .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.