zekker Napisano 20 Kwietnia 2016 Napisano 20 Kwietnia 2016 Czy będą dwie, czy dziesięć, to jak nie są usyfione nie powinny mieć wpływu na zaciąganie zębatki. Ja mam wałki i też potrafi kręcić korbą przy prowadzeniu roweru. Po którymś czyszczeniu z zewnątrz miałem takie opory między piastą a koronką, że prawie ostre koło się robiło. Źle doczyściłem lub źle założyłem uszczelkę i pewnie tarło za mocno.
CentrumRowerowe Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Lekkie zaciąganie pedałów jest normalne w piastach wewn. Shimano. Zdecydowanie warto przeserwisować w autoryzowanym punkcie piastę Nexusa z niewiadomą historią. Co do własnoręcznego czyszczenia, można, ale powinno się to robić przez zanurzenie w odpowiednim oleju do czyszczenia piast wewnętrznych Shimano. Po myciu naftą wypłukuje sie z wewnątrz mechanizmu smar, który trudno jest tam z powrotem umieścić, chyba że rozbierze się część mechanizmu . Ten olej Shimano spłukuje brud nie usuwając całęgo smarowania.
BuncoleX Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 Wiec tak wczoraj pokazalem rower -moze nie serwisantowi- ale komus kto samochodem robi rocznie 1000km a rowerem o zero wiecej. Powiedzial ze wszystko w porzadku tylko jezdzic. Co nie zmienia faktu ze i tak oddam do serwisu piaste. Nie od razu ale zrobie to z czasem. Jedyne co to teraz tylny hamulec jest chyba zapowietrzony albo olej stary. Magura poza tym rowerek sliczny. Tu moj ninja:http://imgur.com/xVAeUhp
radomir82 Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Jeżeli lekko ciągnie pedały to wszystko jest w porządku, im lepiej uszczelniona piasta tym bardziej będzie "ciągnąć", przynajmniej na początku.
zekker Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Tu moj ninja:http://imgur.com/xVAeUhp Niezbyt zadziorny z tej perspektywy, ale ładny. Jaką masz lampkę?
BuncoleX Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 http://www.rowertour.com/p/43460/busch-muller-lumotec-eyc-t-senso-plus-lampka-przednia-50-lux Taka tylko bez odblasku. To jest jakas masakra ta lampka. Jazda w nocy z nia to frajda jak diabli. Warto wydac te 200zk. Swiatlo oswietla tylko droge przed nami reszta jest ucieta, nie oslepia innych.
zekker Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 To dobrze, że nie widziałeś Cyo Premium, Luxos-a i IQ-X
pomruk Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Czołem. Ponieważ temat podobny, to podpinam się tutaj. W rowerze małżonki (na marginesie także używka Stevens:)) z piastą Nexus 8 (ale model SG-C6000-8R) moją uwagę zwróciło coś a la szuranie/szum jakie występuje w sytuacji odwrotnej niż wyżej dyskutowana czyli podczas jazdy przy braku pedałowania ("na luzie") i przy pedałowaniu do tyłu - w obydwu przypadkach ten sam efekt, głośność zależna od szybkości jazdy na luzie lub intensywności kręcenia korbą do tyłu. Nic nie przerywa, tylko jednostajny szum/szuranie. Przy pedałowaniu do przodu efekt nie występuje - uboga cisza i lekkość Piasta *R jak wyczytałem jest w wersji pod hamulec rolkowy, ale zarówno z przodu jak i z tyłu są tylko hamulce V. Do tej pory miałem styczność z Nexus 3 ale z torpedo, więc tu nie ma z czym porównać. Natomiast jeździłem też na Nexus 8 SG-8R36 i tam nie było tego szumo-szurania (ale to z kolei ponoć lepsze łożysko igiełkowe więc może stąd różnica?). Jak to u Was wygląda? Jest się czym niepokoić czy to normalnie?
zekker Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 U mnie jest tak samo, tyle że przy kręceniu do tyłu to bym inaczej te dźwięki nazwał, zwłaszcza na biegach 5-8 gdzie dochodzi stukanie.
pomruk Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Dzięki za info, Zekker. Tak, na 5-8 do tyłu też dochodzi stukanie/"cykanie", ale to dodatkowo, bo szum/szuranie nie ustaje To stukanie od razu uznałem za normalne - w tym igiełkowym też było + gdzieś wyczytałem, że to ok. U Ciebie przy kręceniu do tyłu szum/szuranie w ogóle nie występuje, tylko samo stukanie?
zekker Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Występuje ale nie brzmi tak samo jak przy kręcącym się kole.
radomir82 Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Jeżeli dźwięk jest taki jak tutaj to wiedz że coś się dzieje: https://m.youtube.com/watch?v=j3ecOSFv388
pomruk Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Hmm, podobnie, może więc też rdza się odzywa, ale jakby większe chrobotanie u Ciebie. Tutaj nasz cudak: Najpierw szuranie na luzie, a od 21 sekundy kręcenie do tyłu. Podjechałem dziś do jednego z serwisów i podobno, że to "raczej na pewno" nie piasta a plastik na zewnątrz piasty może być lekko zniekształcony, ale jakoś nie mam przekonania przez to "raczej"
Hetman Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Powiedziałbym, że to łożyska. Tym piastom też od czasu do czasu należy się smarowanko i serwis...
zekker Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Gdyby to były łożyska, to prawdopodobnie nie miałbym już tej piasty. Ze dwa dni temu stuknęło jej 10kkm (5 lat to zajęło), szumi od nowości. Serwis robiony dwa razy i dwa razy stwierdzono, że wszystko ok. U mnie dźwięki bardzo podobne do tych z filmu pomruka.
Hetman Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Skoro tak mówisz . Prawda jest taka, że taki szereg planetarny i tyle zapadek może być słychać. Jednak podobne objawy dźwiękowe dają też łożyska - i nie muszą być wcale zniszczone (stąd potwierdzenie, że wszystko ok), wystarczy niedobór smaru albo niewłaściwy luz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.