Skocz do zawartości

[przerzutka]shimano nexus 8

BuncoleX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy będą dwie, czy dziesięć, to jak nie są usyfione nie powinny mieć wpływu na zaciąganie zębatki.

Ja mam wałki i też potrafi kręcić korbą przy prowadzeniu roweru. Po którymś czyszczeniu z zewnątrz miałem takie opory między piastą a koronką, że prawie ostre koło się robiło. Źle doczyściłem lub źle założyłem uszczelkę i pewnie tarło za mocno.

Napisano

Lekkie zaciąganie pedałów jest normalne w piastach wewn. Shimano. Zdecydowanie warto przeserwisować w autoryzowanym punkcie piastę Nexusa z niewiadomą historią. Co do własnoręcznego czyszczenia, można, ale powinno się to robić przez zanurzenie w odpowiednim oleju do czyszczenia piast wewnętrznych Shimano. Po myciu naftą wypłukuje sie z wewnątrz mechanizmu  smar, który trudno jest tam z powrotem umieścić, chyba że rozbierze się część mechanizmu . Ten olej Shimano spłukuje brud nie usuwając całęgo smarowania. 

Napisano

Wiec tak wczoraj pokazalem rower -moze nie serwisantowi- ale komus kto samochodem robi rocznie 1000km a rowerem o zero wiecej. Powiedzial ze wszystko w porzadku tylko jezdzic. Co nie zmienia faktu ze i tak oddam do serwisu piaste. Nie od razu ale zrobie to z czasem. Jedyne co to teraz tylny hamulec jest chyba zapowietrzony albo olej stary. Magura ;) poza tym rowerek sliczny.

Tu moj ninja:http://imgur.com/xVAeUhp

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czołem.

Ponieważ temat podobny, to podpinam się tutaj.

W rowerze małżonki (na marginesie także używka Stevens:)) z piastą Nexus 8 (ale model SG-C6000-8R) moją uwagę zwróciło coś a la szuranie/szum jakie występuje w sytuacji odwrotnej niż wyżej dyskutowana czyli podczas jazdy przy braku pedałowania ("na luzie") i przy pedałowaniu do tyłu - w obydwu przypadkach ten sam efekt, głośność zależna od szybkości jazdy na luzie lub intensywności kręcenia korbą do tyłu.

Nic nie przerywa, tylko jednostajny szum/szuranie. Przy pedałowaniu do przodu efekt nie występuje - uboga cisza i lekkość :)

Piasta *R jak wyczytałem jest w wersji pod hamulec rolkowy, ale zarówno z przodu jak i z tyłu są tylko hamulce V.

Do tej pory miałem styczność z Nexus 3 ale z torpedo, więc tu nie ma z czym porównać.

Natomiast jeździłem też na Nexus 8 SG-8R36 i tam nie było tego szumo-szurania (ale to z kolei ponoć lepsze łożysko igiełkowe więc może stąd różnica?).

Jak to u Was wygląda? Jest się czym niepokoić czy to normalnie? :)

Napisano

Dzięki za info, Zekker.

Tak, na 5-8 do tyłu też dochodzi stukanie/"cykanie", ale to dodatkowo, bo szum/szuranie nie ustaje :)

To stukanie od razu uznałem za normalne - w tym igiełkowym też było + gdzieś wyczytałem, że to ok.

U Ciebie przy kręceniu do tyłu szum/szuranie w ogóle nie występuje, tylko samo stukanie?

Napisano

Hmm, podobnie, może więc też rdza się odzywa, ale jakby większe chrobotanie u Ciebie.

Tutaj nasz cudak:

Najpierw szuranie na luzie, a od 21 sekundy kręcenie do tyłu.

Podjechałem dziś do jednego z serwisów i podobno, że to "raczej na pewno" nie piasta a plastik na zewnątrz piasty może być lekko zniekształcony,

ale jakoś nie mam przekonania przez to "raczej" :(

Napisano

Gdyby to były łożyska, to prawdopodobnie nie miałbym już tej piasty. Ze dwa dni temu stuknęło jej 10kkm (5 lat to zajęło), szumi od nowości. Serwis robiony dwa razy i dwa razy stwierdzono, że wszystko ok.

U mnie dźwięki bardzo podobne do tych z filmu pomruka.

Napisano

Skoro tak mówisz :) . Prawda jest taka, że taki szereg planetarny i tyle zapadek może być słychać. Jednak podobne objawy dźwiękowe dają też łożyska - i nie muszą być wcale zniszczone (stąd potwierdzenie, że wszystko ok), wystarczy niedobór smaru albo niewłaściwy luz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...