Skocz do zawartości

[Chemia] Pytanie o Toluen i Ksylen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :whistling:

Mam pytanie do znawców teoretycznych jak i praktycznych chemii. Otóż po dzisiejszej wizycie w Leroy Merlin odkryłem dwa nowe jak dla mnie rozpuszczlniki- Toluen oraz Ksylen. Nurtuje mnie jedno pytanie....

Jak jeden i drugi specyfik działa na:

-Gumę (np. w hamulcach, oponach itp.),

-Powłoki lakiernicze.

Chodzi mi tu tylko i wyłącznie o te dwie substancje i nie drążmy tematu o innych  :thumbsup:

Sądzę, iż może to być coś nowego przy naprawach roweru jak i myciu łańcucha...

Napisano

Gumę będzie chyba żarło, toluen jest na pewno bardziej agresywny od benzyny.

Dokładnie nic nie powiem, ale podejrzewam, że się spodziewam ;) że szkoda zachodu z wymyślaniem i kombinowaniem z tego typu chemią.

Napisano

Gumie nie powinno się nic dziać , oba te rozpuszczalniki wchodzą w skład farby do malowania uszczelek samochodowych ( gumowych )

małe zastrzeżenie- takie farby miały okres przydatności kilka godzin, więc na 100% nie obiecam że same, nie rozcieńczone innymi środkami  nie narobią dziadostwa

Napisano

Hm no nic jedyne co to trzeba zrobić doświadczenie z gumą... Wsadzić kawalek dętki, jakieś oringi do tego i tego na jakies 24h i sprawdzić co sie dzieje... A jak z powłokami lakierniczymi?

Napisano

Toluen był (jest) na liście prekursorów do produkcji narkotyków, także może się to wiązać z jakimiś ograniczeniami w zakupie. Poza tym jest związkiem dość mocno toksycznym a nawet (jak inne węglowodory aromatyczne w tym ksylen) określany jako rakotwórczy. Także na pewno uważałbym używając go w pokoju czy warsztacie. 

Do tego są to związki dość agresywne o czym wspomniał @@Garlock więc byłbym ostrożny przy stosowaniu w pobliżu gum czy plastików. Toluen wchodzi w skład rozpuszczalnika nitro z którym mogłeś się spotkać i przekonać jak działa. 

Do rozcieńczania farb stosuje się je dlatego że szybko odparowują. Czy użyłbym ich do czyszczenia roweru? Raczej nie, z uwagi na toksyczność i cenę, bo są zauważalnie droższe od np benzyny ekstrakcyjnej (choć mogą występować w postaci rozcieńczalników ksylenowych/toluenowych będących mieszaniną której działanie może być różne). 

Owszem, benzyna ekstrakcyjna jedna drugiej nierówna, a jeszcze gorzej jest w postaci "rozcieńczalników", kwestia trafienia na odpowiedni produkt.

Aczkolwiek pamiętam że kiedyś kupując jakiś tani rozcieńczalnik (i kierując się właśnie niską ceną) trafiłem na produkt który sam łańcuch czyścił bardzo skutecznie. Niestety nie pamiętam co to był za wynalazek. Na pewno nie był powiązany z ksylenem i toluenem ale niewykluczone że zawierał je w swoim składzie. 

Niemniej jednak dobra! benzyna ekstrakcyjna wystarcza. Podkreślam że dobra bo czasem można trafić na rozcieńczalniki ekstrakcyjne/uniwersalne które do niczego się nie nadają. 

Napisano

Powiem Ci ze toluen i ksylen są tańsze od benzyny ekstrakcyjnej :P 20 zł litr tego i tego a 21 zł litr benzyny :D Ale wytestuje to i to :P

Z tego co wiem do produkcji narkotyków wystarczy kwas siakrowy lub solny oraz lit

Z tego co wiem do produkcji narkotyków wystarczy kwas siakrowy lub solny oraz lit

Napisano

To z taką wiedzą nie dziwię się że ten temat powstał. I nie wiem gdzie kupujesz ekstrakcyjną ale litr idzie kupić za 5 zeta, w mniejszych opakowaniach nieco drożej ale 21 zł to przesada. 

Napisano

Zaznaczylem ze ten temat nie ma tyczyc się innych substancji tylko tych z tematów :P
Miałem tu na myśli ceny 500ml w leroyu

Cholera, przez telefon wysłalo sie to samo aż trzy razy... Eh.. No ale wracając do tematu:

Kupiłem sobie Toluen Techniczny, na etykiecie pisze do zmywania smarów, odtłuszczania itd... :P, 10,00 zł za pół litra, nie smierdzi jakoś zbyt bardzo, zapach podobny do butaprenu :P A jak z działaniem to bedę testował.

Napisano

Panowie , z nietypowych zastosowań Toluenu to dają go  do materiałów wybuchowych, sam widziałem -zwiedzałem taką fabrykę kiedyś i zwróciłem uwagę na ten środek bo miałem z nim już wcześniej do czynienia

Napisano

Nie tyle dodają toluen, tylko po znitrowaniu go otrzymujemy trójnitrotoluen czyli TNT zwane popularnie trotylem. Ale chyba zeszliśmy teraz mocno w bok od zastosowaniu toluenu w serwisie rowerowym :nuke:

Napisano

Benzen, toluen i ksyleny są potencjalnie rakotwórcze, z daleka od tego. Wchłaniają się również przez skórę. Jeśli już, to do odtłuszczania stosowałbym alkohol izopropylowy, cena 50zł za 5 litrów.

Napisano

Nie tyle dodają toluen, tylko po znitrowaniu go otrzymujemy trójnitrotoluen czyli TNT zwane popularnie trotylem. Ale chyba zeszliśmy teraz mocno w bok od zastosowaniu toluenu w serwisie rowerowym :nuke:

Może autor tematu niech poprosi rodzinę by po eksplozji w której polegnie rodzina napisała na forum posta że temat już do zamknięcia. Nie będziemy się produkować :) 

Napisano

Może autor tematu niech poprosi rodzinę by po eksplozji w której polegnie rodzina napisała na forum posta że temat już do zamknięcia. Nie będziemy się produkować  
Skoro polegnie to nie bedzie miala jak napisać :P  :woot:  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...