Skocz do zawartości

[Napęd] Niemożność wyregulowania tylnej przerzutki Acera.

JachuWojtan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki.

Remontuje rower znajomej. Szkoda, że przed remontem nie sprawdziłem działania biegów  :verymad: Znajoma okazała się miała napęd do wymiany. 

A więc:

Korbę SR Suntour wymieniłem na Shimano Acera FC-M361

Kasetę Sram wymieniłem na Shimano HG-51 (8rzędowe) Rozstaw identyczny kaset.

I łańcuch na Connex 800 (8 rzędowy, oczywiście)

Dziś, wziąłem się za składanie wszystkiego do kupy i nie jestem w stanie wyregulować tylnej przerzutki. Robię to według forumowego FAQ i nigdy mnie to nie zawodziło. 

Przerzutka tylnia to: Shimano Acera FD-M840 (albo 340)

Klamkomanetki to: Shimano 8 speed ST-EF29-8   Cl-DECK PLUS

Reguluję bez łańcucha (wcześniej próbowałem z), problem jest raczej nie w samej regulacji tylko w tym, że manetka "jakby" wyciąga za dużo linki do zmiany biegu o wyższy.  Luzowanie linki nic nie daje, doszedłem do tego, że na 8 biegu mam bardzo luźną linkę, a i tak przerzutka jest na najwyższej koronce kasety, gdy na manetce jest dopiero 2 ! Sprawdzałem rozstaw kaset, stara Sram'owska jest identyczna. 

Jestem totalnie bezradny, nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Na przerzutce, nie wiem gdzie znajduję się śruba "B", która reguluje napięcie sprężyny. Czy śruba B, może być winna tej sytuacji?

Proszę o pomoc, bo znajoma się nie cierpliwi, a ja muszę skończyć remont  :icon_confused:

PS. Pooglądałem manetkę i zobaczyłem, że ma dwa gniazda pod mocowanie linki (jedno pod napisem "8speed" teraz puste, drugie to tam gdzie aktualnie zamontowana jest linka z pancerzem.

db4f9e8b67431992med.jpg

07f6b8386ccca44cmed.jpg

436b85fe1e637bbcmed.jpg

1107c9babdef3986med.jpg

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...