Skocz do zawartości

[suport] Pytanie o prawidlowosc montazu

kumbaska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstepie witam bo to moj pierwszy post.

Mam pytanie dotyczace wymiany suportu. Wzialem sie za to sam i poszlo calkiem sprawnie, ale...

Wykrecilem stary, kupilem nowy i zaczalem montaz wedlug tej instrukcji http://blogrowerowy.pl/wpis/wymiana-wkladu-suportu/(pominalem punkt 12).

Krok pokroku, dokrecilem prawa miske na maxa i zabralem sie za ostateczne dokrecenie lewej.

W poprzednim suporcie lewa byla wkrecona rowna z mufa, a teraz zaczalem dokrecac i weszla ona gleboko w mufe zanim stawila opor. 

Nie ma zadnych luzow na suporcie i korby podeszly ok, ale nie wiem czy tak powinno byc :/

Z gory dzieki za jakies podpowiedzi i wasze doswiadczenia.

Pozdrooo

Napisano

Jaką masz szerokość mufy? Może masz 73 a suport kupiłeś przystosowany do 68.

Czy po obu strona wystaje taka sama długość osi suportu?

Napisano

Jak wykrecilem ten stary suport to zrobilem mu zdjecie i pokazalem sprzedawcy w sklepie i On wybral dla mnie odpowiedni.

Teraz nie mam dostepu do roweru zeby to zmierzyc, ale mysle, ze sprzedawca dobrze dobral bo wszystko pasuje, chociaz jak teraz zapytales o to ile wystaje to wlasnie po stronie tej lewej miski, ktora sie wkrecila gleboko wystaje wiecej, w poniedzialek zrobie fotke.

EDIT: Kurcze nie pamietam teraz i chyba zle zrozuialem pytanie. Os suportu wystaje poza mufe tak samo jak wczesniejsza(w sensie, ze korba jest w tym samym miejscu co wczesniej) ale w mufie jest odslonieta bardiej przez ta glebiej wkrecona miske(przynajmniej z tego co pamietam :/)

• Mod Team
Napisano

W suportach pakietowych, najważniejsze jest by dokręcić prawą stronę, lewa tylko centruje - wypełnia puste miejsce, nie musi być dokręcone do końca, o ile w niczym to nie przeszkadza.

Napisano

Dzieki za odpowiedzi.

Turysta mial racje, dlugosc nowego suportu byla taka sama jak starego, ale byl przystosowany pod inna mufe.

Niestety w tym sklepie gdzie kupilem nie mieli odpowiedniego, ale juz mam z innego sklepu.

Heh, suport wymienialem bo stary mial potezny luz, ale myslalem, ze z tym zwiazane jest tez przeskakiwanie lancucha przy mocniejszym depnieciu, a jednak po wymianie nie ustalo :/

Sprawdzilem przymiarem lancuch i jest jeszcze dobry, ale obejrzalem jakis filmik o ocenie napedu to korba i kaseta juz nie.

A ja ciagle myslalem, ze te zabki jak sa takie spiczaste to jest ok ;) 

Pozdro

• Mod Team
Napisano

ale myslalem, ze z tym zwiazane jest tez przeskakiwanie lancucha

Nie wiem czy wiesz, ale mogłeś się zwyczajnie zapytać :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...