revoc89918991 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Witam! Jestem Marcin, 17 lat, wielkopolska. Jest to mój pierwszy post na tym forum (zarejestrowałem się dziś), ale do rzeczy. Mam problem z kasetą Shimano, mianowicie nie moge jej w żaden sposób zdjąć. Co radzicie, co robic? Uprzedzajac nie jest tak, ze mam malo sily, bylem chwile temu w rowerowym i dwóch chlopa probowali i nic. Efekt taki ze klucz (bacik) sie połamał. Każda dobra rada się przyda muszę ją jakoś ściągnąć. Edit: Post wczesniejszy zostal zablokowany (z wylaczniej mojej winy) za co przepraszam. Wiem, juz z wczesniejszego, ze psikac WD-40 lib dac go na nocke do wymoczenia. Jeszcze cos polecicie?
Marcin9 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Ostatnio miałem bardzo podobny problem. Okazało się że nakrętka kasety została przykręcona bez tej cienkiej blaszki. Pomogło wkręcenie kawałka łańcuch w imadło i zablokowanie nim kastety następnie parę mocnych uderzeń w klucz i pościło Tylko pamiętaj o jakimś zabezpieczeniu obręczy bo musisz ją oprzeć o imadło
alagor96 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Ale w sensie, że nie możesz odkręcić nakrętki, czy jak?
revoc89918991 Napisano 29 Marca 2016 Autor Napisano 29 Marca 2016 alagor96 (Nic nie moge odkrecic) Biore klucz do kaset i bacik, wszystko ladnie zalozone, zaczynam odkrecac (probuje), ale nic nie drgnęło, kaseta jak siedziala tak dalej siedzi. Wrzucilem do nafty na noc, mam nadzieję, ze to cos da, przyjde ze szkoly i sprobuje wtedy to odkręcić
Marcin9 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Wrzucilem do nafty na noc, mam nadzieję, ze to cos da, przyjde ze szkoly i sprobuje wtedy to odkręcić Wiesz że czeka cię teraz serwis piasty i bębenka? http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ Jeśli możesz to daj też jakieś zdjęcia
revoc89918991 Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Dodam kolo 17. Serwis to wiem. Tyle, ze powiem ci, ze bede probowal wszystkiego aby ja ruszyć bo pozniej bedzie tylko gorzej.
Marcin9 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Spróbuj sposobu z mojego pierwszego postu-musi w końcu puścić. Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu obręcz bo możesz ją uszkodzić jeśli jej nie zabezpieczysz. Spróbuj sposobu z mojego pierwszego postu-musi w końcu puścić. Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu obręcz bo możesz ją uszkodzić jeśli jej nie zabezpieczysz.
cervandes Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Mowa cały czas o odkręcaniu dekielka kasety?! Jesteś pewien, że w dobrą stronę odkręcasz? Ktoś to na pałę dokręcił ile siły w łapach, czy tam w nogach?
revoc89918991 Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Tak mowa o odkreceniu dekielka kasety, zeby wogole cos ruszylo. Raczej w dobra, ogladnalem tyle poradnikow, to jest moj drugi rowerz kaseta a na wczesniejszy szlo bez problemu. Rower byl nie dawno kupiony. Pierwszy raz chcialem teraz to dkrecic bo sezon sie zaczyna, zobaczyc co i jak i takie cos na poczatku.
cervandes Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Moim zdaniem niepotrzebnie to w czymkolwiek moczysz. To trzeba odkręcić i koniec. Klucz nie pęknie, zawiń kasetę łańcuchem zamiast bacikiem, złap jakąś żabą i walcz. Musi się poddać.
dovectra Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 długa dzwignia a jak nie daje rady to jeszcze dłuższa...
ramol01 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Dzisiaj po 15.00 wrzucę Ci zdjęcie sposobu na odkręcenie upartej kasety. Mi pomogło
bardok206 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Up.Tak samo miałem. metrowa stalowa rura rozwiązała sprawę stając się jednym z narzędzi na przyszłość.
ramol01 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Jednak nie dam rady zrobić zdjęcia, ale postaram się opisać jak to zrobić. Pompujesz koło, żeby było twarde (ale bez przesady [emoji6] ), stawiasz koło "przodem" do jakiejś ściany, tylko z tej ściany musi wystawać coś, żebyś mógł zaczepić o to kawałkiem starego łańcuchach (u mnie jest to zawias od drzwi). Następnie zakładasz ten łańcuch na kasetę (tak jakby bacik), a w tym samym czasie drugi koniec łańcucha MOCNO trzyma się tego czegoś ze ściany. Dalej nakładasz klucz do kaset i naciskasz na niego nogą. Na początku delikatnie, żeby łańcuch się napiął, a potem już z siłą. W tym samym czasie musisz przytrzymać koło, aby się nie przekrzywiło. Mi to pomogło, i sądzę, że ten sposób jest najmniej inwazyjny, niż np. trzymanie za obręcz w imadle. Jedyne co mogłoby się stać to przebicie dętki, ale dlatego trzeba nabić jej ciśnienia.
revoc89918991 Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Tak wyglada, kapiel w nafcie nic nie dala. Imadla nie mam w chwili obecnej. Pozostaje mi sie tylko z tym silowac i nic wiecej. Dzieki za wszystkie rady, sugestie
ramol01 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Spróbuj moim sposobem, jak nie możesz sobie tego wyobrazić może wieczorkiem wrzucę fotke podglądową
revoc89918991 Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 No nie wiem czy dobrze kombinuje, ale wzialem wiertare, wywiercilem otwor i takie cos powstalo: https://zapodaj.net/b3e594ef31423.jpg.html Wiec wszysto mam ladnie zblokowane. Za sposob z imadlem tez dzieki, ale niestety nie skorzystam, bo brak imadła na chwile obecna ( musialbym kiedys odlozyc troche i zakupic). Wiec bede tak probowal, no i musze jakas rurke znalezc jako ta dzwignia bo zwyklym kluczem nic nie zdzialalem. I moze jak poskakam troche na tej przedluzce to pojdzie
piciu256 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 ja dobrze widzę? tam w środku jest jakiś biały plastik? ten sposób z haczeniem o ścianę powinien zadziałać, skąd jesteś? mogę użyczyć dźwigni jeśli niedaleko poznania lub moich okolic (czerwonak)
revoc89918991 Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Chodzi Ci o futryne czy cos z kaseta. Jak kaseta to nic tam nie ma. A jak o futryne to stara farba. Futruna jest drewniana (stara ale kara) wywiwrcilem w niej otwor az do sciany i dalej w to kolek rozporowy i taki haczyk, ktory przykrecam gdy ma mocno lancuch. Sposob od ramol01, daje rade o wiele niz bacik. Genialny patent, sam bym tego nie wymyslil. Ja troche z innej strony Kostrzn (kierunek Wrzesnia, Konin), wiec nie za bardzo, ale dzieki . Jutro poszukam jakiez porzadnej rury i dam znac jak poszlo Nie wiem czy dobrze odtworzylem wizje wynalazku ramola01, ale pomysl genialny, a najwazniejsze ze trzyma i dziala
piciu256 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 tak w sumie miałem napisać coś podobnego jak ramol, ale mnie uprzedził, a o "coś plastokowego" chodziło mi dokładnie o to jasne coś https://scr.hu/933dNa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.