samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 witam wszystkich Przymierzałem się do zakupu nowej korby w systemie ht II , wybór padł na deore fc m610 42-32-24 . Obecnie posiadam jakiś model altusa na kwadrat 42-32-22. Jednak po pewnym czasie zaczął chodzić mi po głowie pomysł by przejść na napęd 2x8 i kupić korbę deore fc m615 38x24 i ewentualnie dokupić przerzutkę przednią dwubiegową fd m615 bodajże. Proszę o opinie doświadczonych kolegów czy to będzie dobry pomysł. Co do korb to padł wybór akurat na te dwie ponieważ mogę je kupić za niecałe 270 z przesyłką kurierską , klucze mam wiec z montażem poradzę sobie sam. Kasetę jaką posiadam to acera 11-32 z tego co pamiętam.
Mod Team sznib Napisano 23 Marca 2016 Mod Team Napisano 23 Marca 2016 Jeśli jeździsz dużo w terenie spokojnie 2 zębatki z przodu wystarczy. Największy blat przydaje się w zasadzie jedynie na asfaltowych zjazdach. Przerzutka nie musi być koniecznie pod 2sp, zwykła pod 3 może być, śrubkami ogranicxzysz wychył na zewnątrz i nie ma szans żeby przerzutka zrzuciła łańcuch poza zębatkę.
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 dzięki za odpowiedz, własnie o to chodzi ze blatu 42 mało kiedy korzystałem i dlatego też mi chodzi po głowie 2x8 ,co do przerzutki dwubiegowej myślałem o niej po przeczytaniu kilku opinii na forum , że ma inną konstrukcję prowadnika itp.Moim celem było by osiągnięcie z blatu 38 korzystanie z całej rozpiętości kasety i dlatego boję się czy przerzutka 3 biegowa mi to ograniczy.
modrzew Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 M610 czy m615 mają chyba tyle wspólnego z ht II co zintegrowana oś i zewnętrzne łożyska i nic więcej. Czy ta korba czasem nie będzie droższa od tego roweru? A jak już chcesz 2 rzędy, to zostawienie przerzutki 3-rzędowej to zwykłe dziadowanie. Wcale nie jest tak łatwo to ustawić, a sama przerzutka będzie w cholerę za wysoko ze względu na wielkość prowadnika dostosowanego do wielkiego blatu.
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 (M610 czy m615 mają chyba tyle wspólnego z ht II co zintegrowana oś i zewnętrzne łożyska i nic więcej.Czy ta korba czasem nie będzie droższa od tego roweru?) nie rozumiem Twojej wypowiedzi?? i od jakiego roweru ta korba nie będzie droższa?? Uważam ,że są to całkiem dobre korby ze sztywną osią , które mi wystarczą w zupełności
modrzew Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Piszesz o korbie HT 2, a to zdaje się od slx w górę. Dalej piszesz o Altusie na kwadrat i napędzie 8-rzędowym, a to oznacza rower stary i/lub z niskiej półki, stąd pytanie czy warto się szarpać na taką korbę, o być może wartości pozostałych gratów razem wziętych.
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 zwał jak zwał ,chodzi Ci o te korby puste w środku, ale zostawmy to, co do roweru mam Krossa level a 3 z 2014 i mi wystarcza. Jakbyś zauważył to prawie wszystkie rowery do lub ponad 3 tys nie maja w zestawie korby ze zintegrowaną osią, więc uważasz ,iż te wszystkie rowery to złomy?? Dla mnie jako amatora kupowanie części z grupy slx czy xtr to jest bez sensu. Wydawać kasę tylko po to ,żeby szpanować najnowszymi częściami, których potencjału nie wykorzystam.
herosa Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Korba w wersji 2 rzędowej powinna ci starczyć, skoro nie korzystasz z trzeciego blatu. Przytoczone przez ciebie korby obydwie mają najmniejszą zębatkę 24z, więc nie ma różnicy. Oczywiście konieczna będzie dedykowana przednia przerzutka. Stosując tą, w sumie dobrą korbę, sztywną i nie za ciężką, w przyszłości możesz zastosować przyszłościowy napęd 2x11 lub 2x10. Modrzew, nie rozumiem - przecież deore to HT2, teraz nawet alivio jest w tym standardzie i acera też będzie
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Druga konkretna odpowiedz bez wymądrzania się, dzieki za opinie. Też uważałem,że deore dla amatora to jest już wystarczające. Fakt myślałem w przyszłości nad 10 rzędowym napędem, ale to w przyszlosci stopniowo.
Mod Team sznib Napisano 23 Marca 2016 Mod Team Napisano 23 Marca 2016 ,co do przerzutki dwubiegowej myślałem o niej po przeczytaniu kilku opinii na forum , że ma inną konstrukcję prowadnika itp.Moim celem było by osiągnięcie z blatu 38 korzystanie z całej rozpiętości kasety i dlatego boję się czy przerzutka 3 biegowa mi to ograniczy. Długi czas miałem napęd 2x8, obecnie 2x9, przerzutka z przodu pod 3x. Działa to dobrze, przy jeździe z dużej zębatki ociera bodajże na 3 największych z tyłu. Jednak jeśli chcesz mieć tylko zębatki będzie to obciachowo wyglądać, ponieważ, jak już ktoś wspomniał prowadnica przerzutki będzie wysoko. Ja mam rockringa, więc problemu nie ma.
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 W sumie ta przerzutka kosztuje ok 70 zl wiec ją kupie plus korba z suportem i przesyłką ok 270 ,wiec koszta nie takie straszne:) dzieki wszystkim za odpowiedzi Jak rozumiem zmieniarka może zostać? I chyba łańcuch 8 rzędowy do przerzutki 2x10 nie bedzie przeszkadzał.?
Miki74 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 W woli przypomnienia, do hollowtech II zaleca się planowanie mufyPozdrawiam
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Co do planowania mufy rozmawiałem ze sklepem gdzie nabyłem rower czyli dobrerowery.pl w krakowie i serwis dał mi odpowiedz ,że te mufy sa dobrze wykonane i nie musze planować mufy, części też od nich biorę
piciu256 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 do autora- skoro "nie potrzebujesz super sprzętu slx bo jesteś tylko amatorem" to po co ci wogóle zintegrowana oś? zdemontuj po prostu największą zębatkę z tego co masz i wyjdzie na to samo a praktycznie za darmo co do łańcucha to może ciągle ocierać jeśli kupisz przerzutkę pod 9/10s bo wózek jest trochę węższy
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Zdemontować blat z nitowanej korby to mały problem i wtedy zostanie mi 30-22 a korba deore ma 38-24 wiec różnica jest:) Nadal uważam że pchanie się w slx czy xtr jest dla bardziej profesjonalnej osoby, moje zdanie i szczerze dość mam tych suportów na kwadrat.
piciu256 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 tak z ciekawości zapytam- co ci tak nie pasuje w suporcie na kwadrat? przecież dobry suport by przeżył twój rower
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 To znajdź mi dobry suport teraz, może kilka lat temu były jakies dobre. Wkurzają mnie te trzaski. Sztywność też słaba. A żeby trochę zainwestować w swój sprzęt nie musze pchać się w najwyższe i najdroższe grupy.
piciu256 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 ja kupiłem w wakacje suport deore, bb un55 bodajże i jest świetny założe się że masz un26- też go miałem i zaczął strzelać już po 1000 km na deore na razie zrobiłem 2k i kręci się idealnie osobiście braku sztywności suportu nie zauważyłem, oraz nie widzę różnicy między kwadratem a hl2 (ale to tylko ja- wszyscy inni zdają się zauważać te kilka procent różnicy )
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Nie mialem okazji jeździć na sztywnej osi wiec tez różnicy nie znam. Suport to jakis model sr suntour ,accenta też miałem w innym rowerze i bez rewelacji. W sumie te niecałe 270 za korbę z suportem to nie takie straszne pieniądze i mam to co chce czyli dwie zębatki .Jak nie spróbuje to się nie dowiem czy warto było.
piciu256 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 no to bierz, ale przerzutkę zostaw tą co masz teraz
beskid Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Kup sobie tą korbę i tyle w temacie bo robi się naprawdę bez sensu. Możesz liczyć tylko na sporą różnicę w sztywności. Nad czym tu się rozpisywać skoro chce się przejść na 2-blat a Deore jest najniżej z dostępnych w tym układzie??
samuel87 Napisano 23 Marca 2016 Autor Napisano 23 Marca 2016 Tak jak na początku był wybór albo fc m610 albo m15 , chciałem poznać opinie.Na chwile obecna na 99% jestem zdecydowany na m615 ,mam tylko nadzieje ,że nie bedzie problemu z nową przerzutka i 8 rzędowym łańcuchem. Dowiem się jak zamontuje.Dzięki jeszcze raz za opinie wszystkim.
marcinusz Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Moim celem było by osiągnięcie z blatu 38 korzystanie z całej rozpiętości kasety i dlatego boję się czy przerzutka 3 biegowa mi to ograniczy. Przy ośmiorzędowym napędzie korzystanie z całej kasety to słaby pomysł. 8 rzędowy łańcuch źle znosi przekosy. Kultura pracy 8 rzędowego napędu jest niewielka. Zużycie przy przekosach duże. Jeśli już, to weź 9 rz. łańcuch. W ogóle jeśli masz kasetę i łańcuch z większym przebiegiem, to wypadałoby je też wymienić. Przerzutka 3 biegowa może powodować ocieranie na skrajnych przełożeniach. Sam mam w jednym rowerze 2x9 z przerzutką 3rz. Problem rozwiązują gripshifty. Lewa manetka jest nieindeksowana. Dodatkowy klik ponad bieg drugi pozwala korzystać z dwóch najtwardszych biegów bez ocierania łańcucha.
paul997 Napisano 23 Marca 2016 Napisano 23 Marca 2016 Mam m615, przerzutkę przód Altus pod 3 rzędy, tył 9 rzędów i jest prawie zawsze OK. Przerzutkę mam ustawioną wysoko i czasami zrzucenie łańcucha bez kręcenia korbą skutkuje jego krótkim zakleszczeniem. Trzeba wtedy wrócić na wyższe i jeszcze raz zejść. Ale to dlatego, że nie chciało mi się przerzutki ustawić niżej po demontażu korby 3-rzędowej. U córeczki mój magik ustawił taką samą przerzutkę idealnie nad korbą i pracuje też idealnie z łańcuchem 10-rzędowym. Ten sam magik zalecał mi również planowanie mufy i faktycznie trochę farby udało mu się z moich rowerów zdrapać. Nie było idealnie. A na sztywnej osi jeździ się fajnie, rower wydaje się lżejszy.
Miki74 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Farba może odprysnąć przy krawędzi mufy w czasie skręcaniu suportu, dlatego myślę że mimo to warto planować mufę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.