Skocz do zawartości

[Łańcuch] HG-53 8rz?

mr2000rr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam takie pytanie posiadam od nowości w rowerze łańcuch HG-53 na kasecie 8rz HG-31. Chciałem z ciekawości zobaczyć jakie są tego łańcucha ceny względem innych ale wszystkie 53 jakie znajduje są min. do 9rz kaset. Tak że trochę zgłupiałem w tym momencie. Może mi ktoś wyjaśnić jak to jest?

Napisano

Masz założony łańcuch 9 rzędowy po prostu. Jest trochę węższy, ale w żaden sposób nie upośledza to pracy napędu.

Pozytywne skutki takiego zabiegu jakoś mi do głowy nie przychodzą, a argument "na nie" w postaci większej żywotności szerszego łańcucha 8sp też jakoś specjalnie do mnie nie trafia. Masz droższy łańcuch i już :sweat:

Jakby Ci przyszło do głowy wymieniać łańcuch to spokojnie możesz brać tańszy 8 rzędowy HG-50, ale lepiej troszkę dołożyć i kupić wyższej grupy np CN-HG70 lub w ogóle nie Shimano tylko chwalony KMC X8.

Napisano

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Jedynie dziwi mnie, że założyli  taki łańcuch do budżetowego roweru zamiast czegoś z niższej półki i dla 8rz ;)

I tak wydaje mi się że jest on już dość wyciągnięty, a przebieg to jakieś 1200km przy dość spokojnym użytkowaniu. Czekam na przymiar i wtedy zmierzę jego zużycie.

Napisano

:sweat:

Jakby Ci przyszło do głowy wymieniać łańcuch to spokojnie możesz brać tańszy 8 rzędowy HG-50, ale lepiej troszkę dołożyć i kupić wyższej grupy np CN-HG70 lub w ogóle nie Shimano tylko chwalony KMC X8.

Od 2 lat nie jest HG50 produkowany. HG70 - taki wcale nie istnieje.

Obecnie z Shimano na ósemkę są HG40 i HG71. Ten pierwszy nadaje się do roweru komunijnego dla dziecka, drugi może być. Polecane na ósemkę KMC X8 i Connex 80X.

• Mod Team
Napisano

Jedynie dziwi mnie, że założyli taki łańcuch do budżetowego roweru zamiast czegoś z niższej półki i dla 8rz ;)

Co w tym dziwnego? Łańcuch jak najbardziej budżetowy. Z Shimano wszystkie łańcuchy poniżej XT to gumki są.

Napisano

Już poprzednicy pisali: "ósemkowy" Connex 80X, KMC X8 ewentualnie HG-71. Jakoś nie widzę tego, by podczas spokojnej jazdy - o jakiej piszesz - zajechać łańcuch po nieco ponad 1k km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...