Skocz do zawartości

[łańcuch] nowy łańcuch 114 ogniw a stary 110 ogniw

Michallll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

Pomału chcę rozpocząć sezon rowerowy (mam nadzieje że w tym roku bezwypadkowo ;) ) w związku z tym zakupiłem sobie nowy łańcuch i pojawił się problem.

Mój rower:

http://www.dobrerowery.pl/romet-rambler-5-0-limited-edition-2013?from=blog

Rama 18 cali. 

Kaseta / Wolnobieg : Shimano HG30-8 11-32T
Korby: Suntouc XCT 42-32-22T

Nowy łańcuch to SHIMANO CN-HG40 [114 ogniw]. 

Stary łańcuch to KMC Z-72 (o ile dobrze pamiętam) [z tego co policzyłem wyszło 110 ogniw] 

Stary łańcuch mam jeszcze oryginalny i nie był zmieniany.

No i teraz pytanie czy założyć normalnie łańcuch 114 ogniw czy może skrócić go o te 4 ogniwa? 

Jak się domyślam zmiana długości łańcucha jest kwestią geometrii i wielkości ramy? Od czego to zależy :)?

Z góry dzięki za pomoc ;)

Napisano

Naprawdę tak trudno znaleźć info jak się dobiera długość łańcucha? Jakoś nie wierzę.

Oczywiście, że skrócić. Łańcuch zawsze sprzedawany jest dłuższy żeby była możliwość dopasowania do różnych typów napędu.

Tak przy okazji, jeśli stary łańcuch już sporo przeżył i jest "rozciągnięty", to do wymiany będzie także kaseta.

Napisano

Łańcuch po zakupie zakładasz w takiej długości jakiej miałeś oryginalny - czyli w Twoim przypadku odkuwasz 4 ogniwa. Rowery są większe, mniejsze - łańcuch ma zazwyczaj 114 ogniw i każdy sobie skraca o tyle ile potrzebuje.

Kasetę na 90% masz do zmiany, wrzuć zdjęcia to ocenimy. I broń Cię Boże nie kupuj HG40 bo to nieporozumienie jest.

HG71/KMC X8.99/Connex 80X.

Napisano

Dzień dobry w wieczór ;)

Długość łańcucha:

1.Bierzesz do ręki i zakładasz na największy blat z przodu na korbie.

2."owijasz" wokół największej zębatki na kasecie

3.omijasz przerzutkę tylną i łączysz 2 końce na dole i dodajesz 1 ewt 2 ogniwa opinie są podzielone(ja osobiście dodaje 1 +spinka)

Jeżeli chodzi o łańcuchy shimano to moja opinia jest taka, że nadaje się do jazdy po mieście.

Najlepsze łańcuchy to connexy i campy(jeden i drugi używam i jak na razie nie ma żadnych problemów).

Szerokości życzę.

Napisano

Najlepsze łańcuchy to connexy i campy(jeden i drugi używam i jak na razie nie ma żadnych problemów).

campy? Pierwszy raz słyszę o tej firmie.

Nie można napisać poprawnie - Campagnolo, takie to trudne?

Napisano

Spotkałem się z tym nazewnictwem wiele razy, dużo ludzi używa tego skrótu, dlatego jakoś nieświadomie też zacząłem tego używać i uważałem, że każdy wie o co chodzi, dlatego nie widzę problemu.Chyba, że założyciel tematu nigdy nie słyszał o tym producencie, to masz rację, że lepiej było użyć całej, nieskróconej formy.

Napisano

Naprawdę tak trudno znaleźć info jak się dobiera długość łańcucha? Jakoś nie wierzę.

Fakt, mój błąd ;)

.Chyba, że założyciel tematu nigdy nie słyszał o tym producencie

Nie słyszał ;) O "connexy" też pierwsze słyszę ;) No ale to pewnie spowodowane jest tym, że w tematyce rowerowej aż tak biegły nie jestem ;) 

Co do samego łańcucha to mam już zakupiony HG40  więc zmiana nie wchodzi w grę, ale sądzę że do moich zastosowań raczej będzie ok. Rowerem jeżdżę głównie po ścieżkach rowerowych i raz kiedyś jedynie lekki teren. 

Dodatkowo mam oryginalnie kasetę HG30-8 11-32T więc nie wiem czy jest sens inwestowania przy niej w lepszy łańcuch. Obecnie mam przejechane 2,5 tys km w tym około pierwszych 500-600km robiłem "taktyczny" błąd podczas zmiany przełożeń... w sumie jeździłem tylko na 3 biegu + zmiana przełożeń 1-8 więc myślę że kaseta jeszcze się nada a łańcuch wymieniam zapobiegawczo bo stary widać że jest już trochę rozciągnięty.

Ok, czyli łańcuch skracam do tych 110 ogniw tak jak jest w starym. Dziękuje wszystkim za pomoc ;)

Pewnie w tym tygodniu się za to zabiorę bo cieplejsze dni się zbliżają :)

Napisano

Teoretycznie tak ;) A praktycznie to czekam jak mi ją doślą bo złą otrzymałem z łańcuchem, więc będzie pewnie po świętach.

A sama spinka to będzie właśnie KMC. Taką miałem w starym łańcuchu ale gdzieś mi się zawieruszyła. 

Napisano

Obecnie mam przejechane 2,5 tys km w tym około pierwszych 500-600km robiłem "taktyczny" błąd podczas zmiany przełożeń... w sumie jeździłem tylko na 3 biegu + zmiana przełożeń 1-8 więc myślę że kaseta jeszcze się nada a łańcuch wymieniam zapobiegawczo bo stary widać że jest już trochę rozciągnięty.

z  nowym łańcuchem to wcale nie jest pewne, że nie będzie skakał.

zrób fotki i wrzuć tutaj

http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/ 

koledzy Ci podpowiedzą co i jak.

Napisano

Tak.

A spinkę masz ? Tania i dobra od Srama i KMC .

Co Ty polecasz, srama spinki na łańcuch Shimano nie pasują, są za wąskie i owszem, się ruszają ale bardzo ciężko i napęd przeskakuje.

Napisano

Co Ty polecasz, srama spinki na łańcuch Shimano nie pasują, są za wąskie i owszem, się ruszają ale bardzo ciężko i napęd przeskakuje.

Chyba ty przeskakujesz, na polance ?

Napisano

ja moge polecić spinkę connex, według mnie najlepsza że wszystkich :D

Taa i głupia spinka kosztuje ok. 15 zł, a łańcuch 30. Ktoś mi to może logicznie wytłumaczyć? Kawałek blaszki z dwoma pinami 15 zł? Z czego oni to produkują :)

Napisano

produkują z tego samego co każdy łańcuch, czyli kawałek metalu i trochę magii ;) a tak a serio to te 15 zł to nie fortuna, a spinka nie jest jednorazowa, jak chcesz to kupuj tańszą, każda spełnia swoją funkcję ale ta connex robi to lepiej- można ją rozpinać palcami, nie zacina się.

Napisano

Zakładam od zawsze na 8ke zapinkę SRAM i w dodatku na  9tkę i nic nie przeskakuje, daje się spiąć i śmiga.

Spinka SRAM 8 rzędów, dodawana do łańcucha SRAM lubi się rozpiąć. Miałem 3 takie przypadki, dwa na zawodach dawno temu (po zjeździe zauważyłem, że nie mam łańcucha - bardzo śmieszne) i jeden teraz, w lutym - w rowerze zimowym łańcuch spadł sobie na asfalt bez ostrzeżenia (łańcuch na tyle dobry że przymiar zużycia 0,75% nie wchodzi). Nie było nawet pod górę, po prostu jechałem sobie po płaskim. Co ciekawe dał się spiąć spinką SRAM 9 rzędów i działa bez problemu albo i lepiej :)

Napisano

I kolega chyba wykrakał ;) bo łańcuch przeskakuje na 6 przełożeniu

będziesz mądrzejszy następnym razem, jeździsz na jednym łańcuchu do śmierci , lub kupujesz dwa , trzy i rotujesz :laugh:

Napisano

@@vpablov, dokładnie! Człowiek uczy się na błędach a ja ich trochę popełniłem... ;)

1. Jeden łańcuch, co ciekawe wyciągnął się już prawie o jedno całe ogniwo w porównaniu do nowego... 

2. Zbyt dużo jeżdżę na przełożeniach 2x6 3x6 więc nad tym też musze popracować aby częściej biegi zmieniać. 

3. No i jak już wcześniej wspomniałem pierwsze km robiłem z pominięciem dwóch przełożeń z przodu więc też łańcuch nie miał łatwego życia.. ;)

Obecnie założyłem tak jak mi radzili stary łańcuch i o dziwo 6 przełożenie działa. Nie zawsze wskakuje ale jak już wskoczy to jedzie się ok, więc dobije już ten napęd do końca i dokupię nową kasetę może tym razem coś ala hg-51  (może dłużej wytrzyma?). 

Czas zacząć sezon ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...