Skocz do zawartości

[Buff] który wybrać

madmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam jakiegoś nie drogiego a w miarę przyzwoity buff/chustę pod kask.

Czy ten z firmy 4f będzie ok? wziąć lepiej ten ocieplany czy nie? Wiem że za 60zl można mieć ten niby oryginalny ale jak dla mnie za drogi.

Napisano

Witaj.

Nie podałeś linków, ani dokładniejszych namiarów na model marki 4F, więc nie ma jak coś doradzić, tym bardziej że nie podałeś również czy potrzebujesz coś pod kask na chłodne dni, czy np. do poprawy "wizerunku".

Ja pod kask rowerowy (otworowy) na zimę i na chłodne dni używam z powodzeniem takiego czepka (czapką to trudno nazwać):

http://www.brubeck.pl/pl/content/czapka-treningowa-unisex

. . . pomimo, że jest bardzo cienki, to przy nawet minus paru stopniach i szybkiej jeździe "ile fabryka dała" nie zmarznie głowa, a w cieplejsze dni nie zapocisz się bardzo. Wysycha też bardzo szybko.

Napisano

Potrzebuję raczej pod kask i nie dla wizerunku tylko ma być ciepło w banie. Najlepiej by mi pasował właśnie taki buff bo jak widziałem można zrobić tak by oslanial szyję i głowę równocześnie.

Są jak widziałem ocieplane i takie nie ocieplane ale też czasem w upał bym sobie zabrał więc taki ocieplany nie zbyt. Chcę by ktoś kto z któryś z tych modeli posiada się wypowiedział.

Myślałem nad taką chustą z polaru: http://allegro.pl/chusta-wielofunkcyjna-bandana-polarowa-banu102x-4f-i5979245976.html.

Tylko czy ona nie będzie na teraz za gruba na temp powyżej 5 stopni?

A może na taką temp wystarczy taka? http://allegro.pl/12w1-bandana-bandamka-bandanka-chusta-komin-4f-i5643896353.html

Napisano

Ja przetestowałem 'buffy' różnych marek i akurat oryginalny buff okazał się najsłabszej jakości. Szybko się zmechacił, te z 4f wydają się być wytrzymalsze. Płacimy za markę i tyle.

Napisano

Ja porównywałem Buffa z chustą Wielickiego i chusta się nie umywa. Szybko zaczyna śmierdzieć i gorzej chroni przed wiatrem. Buffa mam tego samego od 4-5 lat i działa świetnie. Może i trochę się zmechacił, trochę sprały się kolory, ale działa tak samo.

Co do modelu - mam zwykłego Buffa i złożonego na 1-3 warstwy  z przodu używam mniej więcej w 0-12C + jako awaryjny w górach. W Buffie z polarem w 5C chyba bym się ugotował.

Napisano

To mówisz, że ta bez polara na teraz spokojnie wystarczy? Bo wiesz chodzi mi o to by chroniła mi głowę pod kaskem i szyję równocześnie.

Napisano

W jakich temperaturach chcesz jeździć? Ja mam kilka "reklamowych" więc zapewne tanich i są okej. Poza tym Decathlon za bodajże dychę, też nie narzekam. Zawijając się w nawet zwykłego buffa naciagając go na szyję i głowę jest naprawdę ciepło.

Napisano

To ocieplany będzie zdecydowanie za gruby. 

Zacznij od zwykłego i niekoniecznie drogiego, ewentualnie dwóch. Wtedy jak będzie chłodniej możesz sobie założyć jednego na szyję/kark a drugiego jako cienką czapeczkę na głowę. 

W Decathlonie jest za 15 złotych, materiał jest przyjemny w dotyku w porównaniu do innych jakich używałem. 

Był w jakiś promocjach ale teraz widzę że cena regularna (która i tak nie jest zła). 4F pewnie też się nada. 

Napisano

Polecam ten z Decathlona, używam intensywnie od czerwca zeszłego roku, w różnej formie (na głowie, głowa plus szyja, sama szyja) i jak dotąd wszystko jest ok, materiał przyjemny, może trochę już zapach słaby ale na pewno wart swojej ceny (15pln).

Napisano

Ostatnio kupiłem taką chustę w sklepie 4F. Były w promocji za 9,90zł. W temperaturze ok 0, na rower, sprawuje się bardzo dobrze. Prędzej miałem chustę firmy Hi-tec, ale po niecałym roku użytkowania i to niezbyt częstego, rozciągnęła się i trochę zeszmaciła. Zobaczymy jak da radę obecna.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Buff'ów czy podobnych wynalazków mam chyba z 5 czy 6  sztuk. 2 oryginały, jakieś tanie dodatki do gazetek rowerowych i  jedna z Aldika.

Zuzywają się mniej więcej tak samo, nie zauwazyłem jakiś specjalnych problemów.

Jak jest zimno w okolicy zera i mniej, zakładam dwia kominy zestawione jeden w drugim, jak naprawde przypyci to wtedy jeszcze wywijam je na zewnatzr, co daje mi 4-ro krotna wrastwę. Do -15 daje rade bez problemu.

Buff i jego klony to naprawde jeden z lepszych wynalazków w dziedzinie rowerowej garderoby.

Szacunek...

I.

Napisano

Buff i jego klony to naprawde jeden z lepszych wynalazków w dziedzinie rowerowej garderoby.

Podpiszę się pod tym zdjęciem:

20160317_221000_zps454nvxmh.jpg

Od lewej dwa z Decathlonu, jeden z pucharu handbike-ów, dwa z jakiejś skandynawskiej firmy w której kolega spędzał wakacje (przywiózł mi właśnie z myślą o rowerze). 

Na pewno materiał z tych pierwszych najbardziej przyjemny w dotyku ale z drugiej strony są najmniej używane/sprane/zmechacone więc zobaczymy po jakimś czasie. 

I powtórzę to co pisałem wcześniej - jeden można kupić ale potem warto szukać jakiś "reklamówek" czy promocji w sklepach. 

Napisano

Witam

jako że łątwo się przeziembiam mam komplet bufuf i chodzę w nich na codzień.

Moje doświadczenia są nastepujące.

Tani buff z Decathlonu (miał szwy) - jest do niczego po paru godzinach sie rozjiąga i wisi z dala od szyi i nic nie chroni.

Oryginalem bufy bewełniane - spoko na szyję ale jak założysz pod kask to przewiewa w uszy

Nieorginalne bufy bawełniane bezszwowe - były takie same dobre jak buffy originalne ale i bywały beznadziejne.

Buff oryginalny polar - troche za gruby o ile nie jest -10

buff oryinalny - mikrofaza - obecnie moj ulubiony

pod kask polecam raczej kominiarke narciarkską albo czpke z nausznikami z membraną Stanteks.

musta

Napisano

Nic nowego nie wniosę do tematu ale polecam buffa jako takiego, mam dwa oryginały i są spoko chociaż pierwszy faktycznie się dość szybko zmechacił (ale nie zeszmacił po tych ~4 latach). Stosuję pod kask i drugiego ewentualnie na szyje przy ~5 stopniach. polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...