Skocz do zawartości

[4000-5000] 29er MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Przymierzam się, żeby zmienić mojego Kelly's Definite (rocznik 2008, 19") na coś z szerszymi oponami.

Jeżdżone będzie zarówno w Kampinosie, jak i niezbyt trudny teren górski.

Informacje o mnie:

- waga: 80 kg

- wzrost: 183 cm

- przekrok: 86 cm

Wymagania do roweru:

- < 12 kg

- Reba (w tej cenie już można)

- 3 x 10 (kwestia przyzwyczajenia)

Przebiłem się przez cały wątek Grand Canyona AL SL 6.9 i mam zagwozdkę co wybrać.

Możliwości:

Grand Canyona AL SL 6.9

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2016/grand-canyon-al-6-9.html

Wady: czas oczekiwania, jestem na granicy z rozmiarami

KTM ultra 1964 ltd 29

http://www.trybik.pl/ktm-ultra-1964-ltd-29.html

Cube LTD Pro 29

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/39943/ltd_pro_29/2

Kellys Gate 50

http://rower.com.pl/kellys-gate-50-496141

Coś jeszcze ciekawego ?

Miło by było gdyby można się było przymierzyć do takiego roweru w Warszawie.

• Mod Team
Napisano

Stawiam na Kellys'a - plus za obie sztywne osie, właściwie tylko mógłby mieć mocniejsze hamulce.

Nie wiem jak z wagą, bo skoro Gate 30 waży 13,5 kg, to Gate 50 raczej nie zejdzie poniżej 12 kg.

Na bikko.pl kosztuje 4649 zł.

Napisano

Przemierzałem się dzisiaj osobiście do rowerów i najlepiej mi leżał Cube.

Jest do kupienia za 4139 zł.

To teraz jeszcze pytanie.

Czy jest coś co w nim warto wymienić na start (zakładając, że chce się zmieścić w 5000 zł), dopóki można sprzedać jako nowe na allegro.

Co będzie takim najsłabszym punktem. Hamulce ?

Pobawić się z oponami ? (ma dosyć ciężkie w standardzie)

Czy też może w ogóle pójść 2 półki wyżej: Cube Ltd SL

Napisano

Nie wiem jakie masz wynegocjowane ceny i jaka jest różnica cenowa między tym Attention a Attiention SL ,ale ten zeszłoroczny jest zdecydowanie lepszy : amorek powietrzny , korba i piasty Deore . Choćby za sam powietrzny amor wybrałbym bez dwóch zdań SL.

Napisano

Kolego sam szukam Cuba i wybor padl na ltd sla ale jest maly problem. Cube w ostatnich dniach podniosl ceny o stowke na sztuce. Niby waluta poszla do gory. Ten ltd sl jest spoko, ale koledzy juz wykryli w nim lipne tarcze (to nie sa tarcze xt jak w opisie). Rower nie ma tez sztywnych osi, ale wg mnie to bujda, tyle lat osi nie bylo a rowery nie wyginaly sie w osemke.

Napisano

Wymienić opony na jakieś fajne zwijanki i jeździć!

Coś proponujesz czy poszukać na forum ?

Kolego sam szukam Cuba i wybor padl na ltd sla ale jest maly problem. Cube w ostatnich dniach podniosl ceny o stowke na sztuce. Niby waluta poszla do gory. Ten ltd sl jest spoko, ale koledzy juz wykryli w nim lipne tarcze (to nie sa tarcze xt jak w opisie). Rower nie ma tez sztywnych osi, ale wg mnie to bujda, tyle lat osi nie bylo a rowery nie wyginaly sie w osemke.

A mówisz o kolekcji 2015 czy 2016 ?

Napisano

A ja przegrzebuje forum na temat opon...

I jak zwykle... Im więcej czytania tym mniej wiedzy.

Ale pomysł zamiany druciaków bardzo mi przypadł do gustu.

Niewielkim kosztem jestem w stanie urwać z 400 gramów.

Napisano

Wstępnie po przegrzebaniu się przez forum wybór padł na Racing Ralphy Performance.

I to chyba tyle w temacie.

Rower zarezerwowany (Cube LTD Pro). Nic poza oponami nie wymieniam.

Dzięki za pomoc.

Napisano

a jak wyglada serwis cuba z amortyzatorem Rock Shox XC 32 TK SoloAirTK SoloAir ???

Nie wiem jakie masz wynegocjowane ceny i jaka jest różnica cenowa między tym Attention a Attiention SL ,ale ten zeszłoroczny jest zdecydowanie lepszy : amorek powietrzny , korba i piasty Deore . Choćby za sam powietrzny amor wybrałbym bez dwóch zdań SL.

w moim przypadku cena jest taka sama przy tych modelach ... rozni sie tylko tym ze attention jest do odbioru w stolicy a attention SL kurierem by przyjechal 

Napisano

Podłączę się szybko pod temat. Jaki wybrać rozmiar ramy Cube'a LTD PRO 29 2015? Mój wzrost to 178cm i przekrok jakieś 82cm.

Napisano

sugerowal bym 21"

Żartujesz ? No chyba ze lubisz rozbijać cochones o Amelinium ;-)

Wstępnie po przegrzebaniu się przez forum wybór padł na Racing Ralphy Performance.

I to chyba tyle w temacie.

Rower zarezerwowany (Cube LTD Pro). Nic poza oponami nie wymieniam.

Dzięki za pomoc.

Patrząc na stosunek jakość - cena obecnie najlepiej wypadają opony Geax/Vittoria...
Napisano

a ktos moze poleci dobry serwis CUBE ? o ile sie nie myle to na terenie warszawy to ski team je serwisuje ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...