Markovsky Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Siema Planuję w swoim crossie http://www.rowerymerida.pl/produkt452/cross-20-v-rower-merida.html mały pgrade osprzętu na wiosnę Chcę z 3x8 przejść na 3x9 lub 2x9 ale tutaj nie jestem peny bo wymiana korby to wydatek większy od reszty Do rzeczy : Manetki chciałbym Alivio http://rowertour.com/shimano-sl-4000-alivio-3x9-rz-manetki-mtb.html Przerzutka przód zostawiłbym to co mam teraz Przerzutka tył Alivio http://www.dobrerowery.pl/przerzutka-tylna-rdm430-shimano-alivio-9rz-sgs-czarna-oem?gclid=CKf247KrysoCFUWNGwodFy4Pjg Korba również w ramach możliwości chciałbym zostawić póki nie zajade Kaseta http://rowertour.com/shimano-alivio-cs-hg300-kaseta-9rz-11-28.html Łańcuch http://rowertour.com/shimano-cn-hg53-lancuch-deore-114-ogniw.html Teraz mam pytanie czy taki zestaw mógłby być ( niski budżet mam oraz jakie inne opcje proponujecie ? Pozdrower
grande1970 Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 może być, z tym że ja bym na razie zostawił przednią przerzutkę do czasu wymiany kompletnej korby, zajedziesz korbę wymienisz komplet
Markovsky Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Chciałbym dość budżetowo poprawić jakość pracy napędu, jeśli macie jakieś inne propozycje czy uwagi to też mile widziane
Shiryu Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Łańcuch zdecydowanie do zmiany. Link nie działa, więc nie wiem, za ile masz tam tego hg53, ale za ok 55 zł można dostać hg93, który jest zdecydowanie trwalszy. Przerzutka tylna... Działa bardzo przyzwoicie (różnica względem Acery jest zaskakująco wyraźna IMHO), ale trwałością nie zwala z nóg - u mnie pierwsze luzy pojawiły się w okolicy 1000 km. Jeśli szukasz nówki ze sklepu, to dobry wybór, ale ja bym jednak zapolował na fajną używkę.
Ilia Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Ile mają Twoje obecne manetki przebiegu? Ja bym się zastanowił, czy jest sens wymieniać prz. Acerę, na Alivio, bo możesz w ogóle nie poczuć różnicy. Nad manetkami też bym się zastanowił, z tego samego powodu, Alivio chodzą może trochę lepiej, a po za tym będziesz potrzebował klamki do hampli po wymianie. Chciałbym dość budżetowo poprawić jakość pracy napędu Jeśli źle Ci wchodzą biegi to może kaseta i łańcuch są już styrane, albo manetki. Jeśli taki jest powód zmian to radziłbym wymienić kasetę i łańcuch po prostu. I może zmienić Acere na co najmniej Deore, (nie mylić z Deore XT). Jak musisz mieć jednak 9x to dokupić manetkę. Wiem, że to trochę drożej wyjdzie i dwie różne manetki mogą głupio wyglądać, ale według mnie to najtańsze rozwiązanie, żeby napęd zaczął sensownie już chodzić. Za manetkami możesz się rozejrzeć używanymi, ale warto przed kupnem obejrzeć, czy oprócz wyglądu zewnętrznego nie są w środku styrane.
Markovsky Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Napisano 27 Stycznia 2016 Obecne manetki mają przebieg nieco ponad 5k km. Jedyne co wymieniałem to łańcuch i kaseta, reszta od nowości
Ilia Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Tak więc jak zależy Ci, żeby napęd zaczął lepiej chodzić, a manetki nie są zajechane to na Twoim miejscu wymieniłbym kasetę, łańcuch, i prz. na Deorkę. A jak zależy Ci na 9x to kaseta 9 i do tego manetka na dziewiątkę. Swoją drogą, spytam się dlaczego chcesz przejść na 9. Ja mam u siebie w krosie 3x8. Jak napęd zaczął mi nawalać to też chciałem budżetowo i z X-4 przeskoczyłem od razu na X-9, i kasetę wziąłem z blatem chyba 36. Latam z takim zestawieniem już z 5 lat.
Markovsky Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Napisano 27 Stycznia 2016 Głównym celem jest ciasniej zestopniowana kaseta, i brak tych duzych roznic w obciazeniu. A jakie modele deore sa na 8rz ? Bylbym wdzieczny
rzezniol Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Sęk w tym ze nie ma Deore na 8 rzędów Pozdro
Ilia Napisano 27 Stycznia 2016 Napisano 27 Stycznia 2016 Nie ma znaczenia, można Deorke pod 9 połączyć z manetką na 8. X-9 też nie ma pod 8.
Markovsky Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 A co myslicie o takim zestawie Klamkomanetki : ctbike.pl/shimano-st-m390-komplet-klamkomanetek-l-p-3x9rz-czarna.html Przerzutka tyl : m.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-deore-rd-m591-sgs-dlugi-wozek-czarna-shimano,26754.html Do tego kaseta i lancuch 9s jakis shimano, korbe zostawie,pfzerzutka przod tez, co myslicie, poczuje roznice w pracy napedu ?
Shiryu Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 A co myslicie o takim zestawie Klamkomanetki : ctbike.pl/shimano-st-m390-komplet-klamkomanetek-l-p-3x9rz-czarna.html Przerzutka tyl : m.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-deore-rd-m591-sgs-dlugi-wozek-czarna-shimano,26754.html Bez sensu wybór. Manetki mają dużo większy wpływ na odczucia z pracy napędu niż tylna przerzutka, więc Twój pierwszy pomysł był dużo lepszy. lancuch 9s jakis shimano Nie "jakiś" tylko bardzo konkretny hg73 lub hg93. Łańcuchy Shimano z niższych grup są zwyczajnie słabe.
Markovsky Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 W takim razie wezme manetki Alivio 3x9 z pierwszego postu, przerzutke tyle Deore, kaseta i lancuch, jeden z polecanych przez Ciebie Ok, wybrałem manetki deore m590 , klamki to samo, przerzutka tyl deore 592 , kaseta acera 11-28 i lancuch hg73, bedzie dobrze ?
Shiryu Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Ok, wybrałem manetki deore m590 , klamki to samo,Będzie dobrze, ale... Można lepiej Manetki Deore wcale nie pracują lepiej niż nowe Alivio, niektórzy wręcz twierdzą, że znacznie gorzej (choćby tutaj), więc dokładanie do nich wiele sensu nie ma (chyba, że dokładnie wiesz, czego szukasz). Jeśli o klamki chodzi, to lepiej poszukaj Avidów fr5. Bardzo lekkie, sztywne i tańsze niż t610 (ok 50-60 zł za komplet).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.