henio19 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam,poszukuję hamulców hydraulicznych do 400 złotych. Szukam sprawdzonego zestawu, bo w zakupionym przeze mnie GT układ tektro draco2 jest uszkodzony. Najlepiej na tarczę 160mm.Jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Najtańsze dobre hamulce to slx m675. Z okładzinami żywicznymi kosztują nie całe 440zł a z metalicznymi niecałe 470zł Według mnie warto dopłacić 30zł do lepszych okładzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravrons Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 mam slx m675 i mogę ci powiedzieć że są dobre jakościowo do ceny warto je sobie zamówić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Za 400 są Deore M615 ale sporo osób poleca SLX także pewnie warto dołożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Za niewiele ponad 400zł widziałem na allegro Deore XT M785 wyjęte z nowego roweru. Myślę, że w tej kwocie można by się zmieścić kupując też w częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To są żywiki i koleś chce 450. Za niecałe 430 można nabyć SLXy (sbike.pl), które IMHO niczym nie ustępują tym XT. Na sklepowe będzie gwarancja. Na te z allegro niestety nie. Na części może byłoby taniej gdyby udało się wykorzystać już posiadane rury/węże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Żywiki czy metaliki - co za różnica :-) Jak zjedzie klocki to kupi inne takie jakie będzie chciał albo dokupi klocki metaliczne i zobaczy, że nie ma rożnicy :-) No ale fakt, jeśli za 430 są slx z gwarancją to może nie warto się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 WitamPodłączę sie do tematu. Przyszła pora na wymianę hamulców hamulców. Budżet 400 jak kolega. Teren w jakim będę jeździł las , miasto. Czy te hamulce o których piszecie slx m675 sprawdza sie w tych miejscach. Nie ścigam ? Wcześniej uzywałem hayes nine i nie narzekałem. A może warto za ta kasę kupic jakieś używki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Czy te hamulce o których piszecie slx m675 sprawdza sie w tych miejscach. Tak A może warto za ta kasę kupic jakieś używki ? Przy takim budżecie według mnie lepiej kupić slx niż ryzykować że coś się stanie z używkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dzięki Marcin9 za szybka odpowiedz. Co do używek to coś w tym jest. Kupiłem formuła oro k18 ale niestety okazało się ze korpus w miejscu gdzie łączy się z klamka jest pęknięty na zawiasie. Wiec chyba jednak zdecyduje się na nowe. Przynajmniej będzie pewność ze są całe :-) A co sadzisz o tych http://allegro.pl/hamulce-avid-elixir-5-r-sl-151-71cm-p-t-nowy-model-i5983540788.html#thumb/1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Moim zdaniem lepiej brać shimanowskie SLX jako najmniej problemowe. Kup w sklepie z paragonem wówczas będziesz miał gwarancję , te z linku powyżej pewnie są zdemontowane z nowego roweru i gwarancji jako takiej nie dostaniesz. http://sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m675-+-bl-m675-g01s-komplet-o_l_1105.html 30zł i śpisz spokojnie. Klocki żywiczne jak zużyjesz wymienisz na metaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Kupuj SLX,y. Jak nie dasz rady z kwotą to M615. Ktoś na forum sprzedaje nowe http://www.forumrowerowe.org/topic/197736-hamulce-shimano-deore-br-m615-nowe-komplet/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Namówiliscie mnie :-) biere slx'y:-€ Podzielę się opina jak je zainstaluje w rowerze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam jeszcze pytanie . Znalazłem aukcje z hamulcami slx. O co chodzi z tym opisem: "Zaciski wykonane w systemie PM- posiadają w zestawie żywiczne okładziny G01S które niestety nie posiadają zintegrowanego radiatora odprowadzający ciepło (brak adapterów na IS w zestawie)". Tu jest link do aukcji http://allegro.pl/kpl-hamulce-shimano-slx-bl-m675-br-m675-g01s-zyw-i5105110906.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Do montażu tarczówek występują 2 rodzaje mocowania IS i PM (http://wrower.pl/sprzet/standardy-mocowan-zaciskow-hamulcow-tarczowych,5471.html) - oba systemu mogą ze sobą współgrać po zastosowaniu adapterów (stosuje się je również w obrębie jednego systemu przy montażu większych tarcz ) . Radiatory w klockach są stosowane w celu lepszego odprowadzania ciepła (http://ctbike.pl/shimano-f01a-okladziny-hamulca-zywiczne-deore-xt-slx-xtr-alfine-z-radiatorami.html) sprawdza się przy intensywnym i długim użytkowaniu hamulca np.długie zjazdy ale w normalnym codziennym użytkowaniu już jest nie konieczne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Pm-standard montażu zacisku hamulcowego https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-M_oiqWcUUv6RMVxFuao_nflfOw8vzlmpeCszVbAP9lKsXxh7 Is-stary standard montażu zacisku. Jeśli masz ramę z is to musisz dokupić adapter http://wrower.pl/images/strony/002/full/hamulce_tarczowe_zaciski_international_standard.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ok już czaję o co chodzi z tymi adapterami. Wielkie dzięki za szybka odpowiedz . Jeśli kupie lepsze klocki to bedą posiadać radiatory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jeśli kupie lepsze klocki to bedą posiadać radiatory? Zależy jakie oryginale Shimano czy jakieś zamienniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Oryginalne klocki Shimano : G01S - żywiczne bez radiatora F01A - żywiczne z radiatorem G03S - metaliczne bez radiatora F03C - metaliczne z radiatorem W zależności które kupisz to będą/nie będą miały radiatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No i wszystko jasne . Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 23 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 a co uszkodzonego masz w obecnych hamulcach? Może to jest do naprawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nic nie jest uszkodzone, są sprawne ale czas je wymienić bo stare :-) zostawiam tylko ramę manetki . Reszta do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam ponownie. Zakupiłem już hamulce, ale niestety nie te które polecaliście. Kupiłem XT BR-M785-B F03C. Mam nadzieje że będę zadowolony z zakupu. Musze jeszcze tylko ramę do malowania dać i i etap składania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Czemu niestety? Kupiłeś to samo, tylko z innym znaczkiem i innymi paroma pomniejszymi niuansami. Do takiej jazdy jak wcześniej przedstawiłeś i tak aż nadto, a radiatory tu potrzebne jak świni siodło. Jeśli nie była to okazja tylko specjalnie za to dopłacałeś, to co najwyżej dla lepszego samopoczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 5 Marca 2016 Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 No fakt samopoczucie mam lepsze Poleciałem na wygląd:) Jak złożę całość to przetestuje jak się sprawują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.