Skocz do zawartości

[Przerzutka] wymiania

patryk19991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

W moim wysłużonym Authorze pękła ostatnio przerzutka tylna, rower obsługuję 8 biegów a że wymiana na altusa czy acera mnie nie satysfakcjonuje muszę się Was zapytać, czy przerzutka 9więcio biegowa Alivio RD-M4000 będzie chodzić płynnie ?

Pozdrawiam

Napisano

Jak najbardziej, podobnie jak Deore, które może okazać się nawet tańsze od nowości.

Jeśli masz w kasecie na największej zębatce mniej niż 30 zęby to lepiej brać przerzutkę bez Shadow.

Napisano

Klasyczna Deore ma oznaczenie M591, Deore Shadow M592. Niemal identyczna z M591 jest M531 (jest o prawie ten sam model, kilkanaście gram cięższy, ale kilka lat starszy, może być trwalsza). Jednak jeśli chcesz coś naprawdę trwałego i ładnego, to polecam Deore LX M570. Jeden ze sprzedawców (wysyła ekspresowo) na allegro ma ich kilka sztuk nieużywanych za 110 + 17 zł przesyłki. Przerzutka ta ma trochę krótszy wózek niż M591/531 (ale też SGS, i pojemność 43T, ja używałem z 28-48T z przodu i 11-32T z tyłu i działała genialnie), jest odrobinę lżejsza, pracuje ciszej niż M531 (ciszej przerzuca, mniej telepie) i ma legendarną trwałość. Nie przestrasz się, że są one wyprodukowane w 2004 roku, ale są w idealnym stanie. Sam kupiłem dwie (drugą na zapas, bo byłem zachwycony pierwszą). Mam obecnie 3 rowery, to na pewno wykorzystam. 

M570:  http://allegro.pl/shimano-deore-lx-m570-przerzutka-tylnia-nowa-i5920102780.html

Ta przerzutka jest o wiele ładniejsza niż wygląda na fotografii z allegro. Najładniejsze były w wersji czarno-złotej (od ponad roku nigdzie nie widziałem nieużywanych), ale te grafitowe (trochę niebieskawe) też są bardzo ładne. Poszukaj fotografii na google. Pełny symbol tej przerzutki, to RD-M570.  

Napisano

zaryzykuje i skuszę się na LXM570, mam nadzieję że będzie chodzić płynnie mimo iż jest to przerzutka 9więcio rzędowa. Dziękuje wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam

Napisano

9 rzędowa jest w 100% kompatybilna z manetkami i kasetami 8 i 7 rzędowymi. U mnie M570 jeździła z kasetą HG41-8 i manetką Acera M360 (8rz). Jak odbiorę ze sklepu kasetę HG50-9, to połączę ją z tą kasetą i klamko-manetką M570.

Jakbyś miał manetkę lub kasetę 9rz to obie części muszą być 9rz a wiele przerzutek 8rz też będzie działało dobrze.

Napisano

Przerzutka doszła, prezentuje się całkiem nieźle ale do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze łańcucha i kasety. Nie będę zakładać nowego tematu tylko tutaj spytam się Was o jakieś sugestię. Do wydania mam maksymalnie 130zł, kwestia tez tego czy to się po prostu opłaca, nie znam marki oraz modelu swojego

łańcucha a kaseta to wiem że Shimano Altus.

Pozdrawiam

Napisano

Kaseta HG51, łańcuch HG71 jeśli chcesz oszczędzić troszkę a jeśli szastasz to Connex 808, KMC X8.99. Osobiście wolałbym za 130pln poszukać najtańszego sklepu i kupiłbym dwa HG71. Ewentualnie dwa HG71 i kaseta o klasę gorsza, czyli HG41. Ta "gorszość" kasety polega na tym, że HG41 jest ciut mniej ażurowa, trwałość moim zdaniem identyczna w obu.

Napisano

Ok fakt na allegro można wszystko znaleźć za śmieszną cenę :) ja tylko pisałem z perspektywy mojej pracy w sklepie rowerowym gdzie w hurtowniach sramy były tańsze niż shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...