nemo2009 Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy te tarcze https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,tarcza-mechanizmu-korbowego-alivio-fc-m431-36z-czarna-shimano,450779.html https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,tarcza-mechanizmu-korbowego-fc-m510-36z-shimano,5314.html mogą zastąpić,tę tarczę ? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,zebatka-v2-czarna-truvativ,26576.html Tarcza ma współpracować z korbą Truvativ Ruktion 36/24 z .
dzanas Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 jeżeli BCD mają takie samo to dlaczegóż by nie
nemo2009 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Napisano 14 Stycznia 2016 Teorię znam,ale chciałbym się dowiedzieć,jak to wygląda w praktyce. Tarcze Shimano j/w występują jako zębatki środkowe w korbach. Tarcza 36 z Truvativa pracuje w korbie 2 rzędowej,jako zębatka zewnętrzna.
dzanas Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Przy grubości zębatki 3mm nie widziałbym większych problemów
Roonin Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Teoretycznie... Są tam jakieś przetłoczenia które dedykują zębatkę do współpracy z taką korbą w takiej a takiej konfiguracji ale.... W praktyce nie miałem jeszcze nigdy z tym problemu, a używałem wielu w różnych konfiguracjach. według mnie nie powinno być problemu.
dzanas Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Też próbowałem swego czasu robić "garażowe czary" samemu z zębatkami np dartmoor-a(proste bez przetłoczeń i ramp), żeniąc je z shimanowskimi na korbie suntour-a (dawne dzieje) i tak jak pisze #Roonin też nie miałem problemów z biegami (przerzutka)...w twoim przypadku powinno być raczej bezproblemowoj
MikeSkywalker Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Podejdą Też używam blatów Shimano w korbie Truvativa, wprawdzie nie Ruktionie ale zakładam że rozstaw mają taki sam. Nie pamiętam czy jakiś poprawek pilnikiem nie dokonywałem ale akurat to jest żaden problem.
Roonin Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Pasują, mam blaty i te i te i korby i te i te
dawlish Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Witam. Napiszę tutaj, żeby nie robić nowego tematu. Postanowiłem wymienić układ napędowy w moim rowerze, ostatnio przyszły mi korby z przednimi zębatkami no i tutaj nie jestem pewny. Większość ząbków ma w najwęższym miejscu około 3mm szerokości, ale część jest w zasadzie zaostrzona (zakończona "w szpic"). Czy jest to normalne? Czy ma to negatywny wpływ na układ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
tomo63 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Jedyne znane mi ograniczenie co do zamiennoaci blatow miedzy shimano i truvativ to, ze blaty srodkowe shimano nie pasuja do truvativ. Rozstaw srub taki sam ale srednica osadzenia na.pajaku inna i blat trzeba podtoczyc.
nemo2009 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 https://www.centrumr...ano,450779.html Ta tarcza jest częścią korby 3 rzędowej Shimano. Jest to środkowa zębatka. Moja korba jest 2 rzędowa.Większa tarcza ma 36 zębów. Wymieniona korba Shimano i moja Truvativ Ruktion przeznaczone są do współpracy z kasetą 9 rzędową.
tomo63 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Wydaje mi sie, ze bedziesz musial pilowac blat shimano. Glowy nie dam bo opieram swoja wiedze o truvativ o korby firex.
nemo2009 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Glowy nie dam bo opieram swoja wiedze o truvativ o korby firex. Firex i Ruktion różnią się co nieco,przede wszystkim suportami. Cóż, tarczę Shimano już zamówiłem . Za kilka dni powinienem ją otrzymać,zobaczymy co będzie.Dużo nie kosztuje,najwyżej wyląduje w piwnicy. W przeróbki nie będę się bawił,albo będzie pasować,albo na piwniczną półeczkę.
Roonin Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Witam. Napiszę tutaj, żeby nie robić nowego tematu. Postanowiłem wymienić układ napędowy w moim rowerze, ostatnio przyszły mi korby z przednimi zębatkami no i tutaj nie jestem pewny. Większość ząbków ma w najwęższym miejscu około 3mm szerokości, ale część jest w zasadzie zaostrzona (zakończona "w szpic"). Czy jest to normalne? Czy ma to negatywny wpływ na układ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. A nowe to kupiłeś czy używane? Takie ostre zęby to jest oznaka zużycia blatu.
dawlish Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 no oczywiscie, ze nowe, wszystko oryginalnie pomalowane itd, sprzedawca napisał, że musi tak być, żeby łańcuch mógł przechodzić między zębatkami
lucass1984 Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Dla mnie też to dziwna sprawa bo nie przypominam sobie tarcz z ostrymi ząbkami w żadnym spotkanym rowerze. Chętnie zobaczyłbym zdjęcie tego. A co do zamienności to ja do swojego truvativa firex wrzucałem i blaty shimano i vincere i dartmoor, ważne żeby rozstaw śrub był standardowy.
nemo2009 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 Pasują, mam blaty i te i te i Tarczę Shimano 36z zamontowałem w korbie Truvativ Ruktion bez problemu. Przerzutka pracuje prawidłowo. Sprawdzone na stojaku. Pod obciążeniem może w ciągu kilku dni,jest dodatnia temperatura na dworze. Roonin.punkt reputacji dodany.
Ilia Napisano 29 Stycznia 2016 Napisano 29 Stycznia 2016 Kolego Dawlish, jakiej marki masz napęd. Mam taki podręcznik gdzie shimano opisuje napęd, a w nim dlaczego poszczególne zęby mają różne kształty i wymiary. Jak kupowałem napęd też się przyglądałem i dziwiłem, a potem dostałem tę książkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.