Skocz do zawartości

[Mechanizm korbowy]Zamienność tarcz Shimano Truvativ

nemo2009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teorię znam,ale chciałbym się dowiedzieć,jak to wygląda w praktyce.

Tarcze Shimano j/w występują jako zębatki środkowe w korbach. Tarcza 36 z Truvativa pracuje w korbie 2 rzędowej,jako zębatka zewnętrzna.

Napisano

Teoretycznie...

Są tam jakieś przetłoczenia które dedykują zębatkę do współpracy z taką korbą w takiej a takiej konfiguracji ale....

W praktyce nie miałem jeszcze nigdy z tym problemu, a używałem wielu w różnych konfiguracjach.

według mnie nie powinno być problemu.

Napisano

Też próbowałem swego czasu robić "garażowe czary" samemu z zębatkami np dartmoor-a(proste bez przetłoczeń i ramp), żeniąc je z shimanowskimi na korbie suntour-a (dawne dzieje) i tak jak pisze #Roonin też nie miałem problemów z biegami (przerzutka)...w twoim przypadku  powinno być raczej bezproblemowoj  :thumbsup:

Napisano

Podejdą ;) Też używam blatów Shimano w korbie Truvativa, wprawdzie nie Ruktionie ale zakładam że rozstaw mają taki sam. 

Nie pamiętam czy jakiś poprawek pilnikiem nie dokonywałem ale akurat to jest żaden problem. 

Napisano

Witam. Napiszę tutaj, żeby nie robić nowego tematu. Postanowiłem wymienić układ napędowy w moim rowerze, ostatnio przyszły mi korby z przednimi zębatkami no i tutaj nie jestem pewny. Większość ząbków ma w najwęższym miejscu około 3mm szerokości, ale część jest w zasadzie zaostrzona (zakończona "w szpic"). Czy jest to normalne? Czy ma to negatywny wpływ na układ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Napisano

Jedyne znane mi ograniczenie co do zamiennoaci blatow miedzy shimano i truvativ to, ze blaty srodkowe shimano nie pasuja do truvativ. Rozstaw srub taki sam ale srednica osadzenia na.pajaku inna i blat trzeba podtoczyc.

Napisano

Glowy nie dam bo opieram swoja wiedze o truvativ o korby firex.

Firex i Ruktion  różnią się co nieco,przede wszystkim suportami.

Cóż, tarczę Shimano już zamówiłem .

Za kilka dni powinienem ją otrzymać,zobaczymy co będzie.Dużo nie kosztuje,najwyżej wyląduje w piwnicy.

W przeróbki nie będę się bawił,albo będzie pasować,albo na piwniczną półeczkę.

Napisano

Witam. Napiszę tutaj, żeby nie robić nowego tematu. Postanowiłem wymienić układ napędowy w moim rowerze, ostatnio przyszły mi korby z przednimi zębatkami no i tutaj nie jestem pewny. Większość ząbków ma w najwęższym miejscu około 3mm szerokości, ale część jest w zasadzie zaostrzona (zakończona "w szpic"). Czy jest to normalne? Czy ma to negatywny wpływ na układ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

A nowe to kupiłeś czy używane? Takie ostre zęby to jest oznaka zużycia blatu.

Napisano

no oczywiscie, ze nowe, wszystko oryginalnie pomalowane itd, sprzedawca napisał, że musi tak być, żeby łańcuch mógł przechodzić między zębatkami

Napisano

Dla mnie też to dziwna sprawa bo nie przypominam sobie tarcz z ostrymi ząbkami w żadnym spotkanym rowerze. Chętnie zobaczyłbym zdjęcie tego. A co do zamienności to ja do swojego truvativa firex wrzucałem i blaty shimano i vincere i dartmoor, ważne żeby rozstaw śrub był standardowy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pasują, mam blaty i te i te i

Tarczę Shimano 36z zamontowałem w korbie Truvativ Ruktion bez problemu. Przerzutka pracuje prawidłowo.

Sprawdzone na stojaku. Pod obciążeniem może w ciągu kilku dni,jest dodatnia temperatura na dworze.

Roonin.punkt reputacji dodany. 

Napisano

Kolego Dawlish, jakiej marki masz napęd. Mam taki podręcznik gdzie shimano opisuje napęd, a w nim dlaczego poszczególne zęby mają różne kształty i wymiary. Jak kupowałem napęd też się przyglądałem i dziwiłem, a potem dostałem tę książkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...